Viitorul nostru altfel Studentul anului in Europa - un roman premiat de Microsoft, doctorand la Oxford

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 18:39
9405 citiri
Viitorul nostru altfel Studentul anului in Europa - un roman premiat de Microsoft, doctorand la Oxford
Foto: Silviu Pal

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Este si cazul lui Mircea Cimpoi, un tanar de 28 de ani care, in prezent, este doctorand in inginerie la Universitatea din Oxford in cadrul departamentului Visual Geometry Group, cu bursa. Mircea este cercetator in Computer Vision, un domeniu care se ocupa cu "traducerea" informatiilor vizuale din mediul inconjurator, capturate sub forma de imagini sau secvente video, in informatie pe intelesul calculatoarelor sau al robotilor.

A acumulat experienta ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, fiind recompensat cu Microsoft Gold Star Award si doua premii Microsoft Patent Award pentru contributia sa la recunoasterea textului tiparit pe dispozitive mobile. La inceputul anului, tanarul a fost desemnat Studentul Roman al Anului in Europa la nivel post-universitar.

Ai fost desemnat de curand Studentul Anului in Europa, ce valoare are pentru tine aceasta distinctie?

Premiul a fost o surpriza pentru mine, iar emotiile si starea de euforie au durat cateva zile dupa gala. Distinctia constituie in primul rand o recunoastere a muncii depuse pana in prezent, si o obligatie de a-mi continua cu aceeasi pasiune si dedicatie formarea profesionala. Pe langa premiu, trebuie sa multumesc Ligii Studentilor Romani din Strainatate pentru oportunitatea de a-i cunoaste, in cadrul galei, pe ceilalti premiati si pe finalisti - si cred ca acesta a fost un castig mai mare decat premiul in sine.

Am absolvit cursurile Facultatii de Matematica si Informatica, in cadrul Universitatii Babes Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, la specializarea Informatica, limba de predare engleza, cu media 9.99 si nota 10 la lucrarea de licenta, in anul 2008. Dupa absolvire, am acceptat o pozitie de Software Development Engineer (SDE) in centrul Microsoft din Belgrad. In anul 2010 am inceput masterul in Sisteme Inteligente, la Racunarski Fakultet, in Belgrad, pe care l-am absolvit in 2011, cu media 9.

Am decis sa incep doctoratul in urma discutiilor avute cu colegi din Microsoft, in timpul unei vizite de lucru in Bellevue. A urmat etapa de documentare, de pregatire pentru testele de limba si GRE (matematica si limba engleza) si apoi de trimis dosarul la universitati. Cerintele au fost similare, si in mare cuprind o scrisoare de motivatie, curriculum vitae, recomandari confidentiale din partea fostilor profesori si in cazul meu si din industrie.

Ce rol a avut in evolutia ta experienta internationala de studiu?

Cred ca experienta internationala, atat de studiu cat si de lucru au avut un rol important in formarea mea. Consider ca am invatat cel mai mult venind in contact cu alte culturi, intr-un mediu de lucru cat mai international - mai ales datorita faptului ca intr-un astfel de mediu am fost expus mai multor abordari pentru aceeasi problema, mai multor perspective asupra anumitor lucruri, aspect din care am avut numai de castigat.

De asemenea, faptul ca am iesit din zona de confort - mediul in care eram obisnuit, in tara, si am ales sa lucrez, apoi sa studiez intr-o tara straina, m-a ajutat sa ma maturizez, sa devin mai responsabil si mult mai atent la detalii. Prin alegerile pe care le-am facut - Microsoft si apoi Oxford, am incercat sa fiu de fiecare data intr-un mediu foarte competitiv, si sa imi impun ritmul necesar pentru a face fata in aceste medii.

Cum vede un roman cu experienta internationala sistemul de invatamant din tara?

Ma vad in primul rand ca pe un rezultat al sistemului de invatamant din tara - intrucat am studiat in tara pana la terminarea facultatii. Cei patru ani de studiu in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica, la UBB au constituit o baza solida pentru ceea ce a urmat - trei ani petrecuti la Microsoft si apoi studiile doctorale.

Am apreciat foarte mult faptul ca m-am simtit incurajat sa ma implic in activitati extra-curriculare, cum ar fi concursuri, stagii de practica, training-uri organizate de firme locale, care au contribuit de asemenea la consolidarea materiei de la cursuri si m-au ajutat sa iau decizii informate in cariera.

Revenind de la exemplul personal la cazul general, sistemul de invatamant din tara este un paradox pentru mine - medalii si premii la concursurile internationale, dar rezultate slabe la bacalaureat si testele PISA.

Cred ca responsabilitatea pentru aceste rezultate nu e doar a profesorilor, ci si a parintilor - ale caror asteptari ar trebui sa fie ca notele sa reflecte gradul de asimilare a cunostintelor, nu doar sa fie foarte mari, cu sau fara acoperire. De asemenea, salariile in invatamant nu sunt corelate cu responsabilitatea pe care o au profesorii, si anume de a-i pregati si forma pe tineri. Educatia si cercetarea ar trebui privite ca investitii, si tratate cu prioritate, la nivel national, lucru care din pacate inca nu se reflecta in bugetul alocat pentru invatamant.

Cum ai fost primit ca student strain?

Nu m-am simtit strain, Oxfordul fiind un mediu foarte eterogen, international, existand un numar foarte mare de studenti straini. Majoritatea colegilor de laborator si a celor de la colegiul la care sunt afiliat sunt straini, si nu m-am simtit nici o clipa ca fiind o exceptie.

Care ar fi diferentele dintre cercetarea din Romania si cea din straintate? Se face cercetare la un nivel mai inalt in afara?

Intrucat in tara am studiat pana la nivel licenta, si nu am facut cercetare, este destul de greu sa fac o comparatie intre cele doua sisteme.

Cercetare in computer vision - cu ce se ocupa, mai exact?

Computer vision s-ar traduce aproximativ "sisteme vizuale artificiale". Este un domeniu care se ocupa cu "traducerea" informatiilor vizuale din mediul inconjurator, capturate sub forma de imagini sau secvente video, in informatie pe intelesul calculatoarelor sau robotilor, in general numere, pe baza carora se pot lua decizii. E un domeniu foarte nou (incepand aproximativ in anii '60) si care este din ce in ce mai popular.

Ce planuri de viitor ai, ce vei face dupa ce vei deveni doctor in computer vision?

Sunt foarte optimist, ma entuziasmez foarte usor si lista mea de planuri de viitor sau de lucruri pe care as vrea sa le fac e destul de lunga, si o revizuiesc destul de frecvent. Mai am aproximativ un an si jumatate pana la terminarea doctoratului, si cred ca este oarecum prematur pentru a avea un plan batut in cuie pentru ce voi face ulterior. Pentru urmatorii ani dupa absolvire, cel mai probabil voi reveni in industrie - de aceasta data in cadrul unei echipe de cercetare, dar nu exclud posibilitatea de a continua in mediul academic, in tara.

De ce crezi ca, din ce in ce mai multi tineri valorosi aleg sa plece din tara?

Cred ca unii dintre acesti tineri aleg sa plece pentru a-si continua formarea profesionala, nu neaparat pentru ca in tara nu ar fi respectate valorile. Din pacate, o anumita parte a mass-media promoveaza non-valorile, pe cand valorile sunt ignorate, dar nu cred ca un tanar profesionist, aflat in perioada de studiu, formare sau la inceputul carierei are foarte mult timp pentru aparitii publice, pe la televiziuni sau in presa. Cred ca oportunitatile de formare profesionala sunt motivul principal pentru care o parte din tineri prefera sa plece in afara tarii, iar pentru unii dintre ei, aceasta plecare este doar temporara.

Cunosc cazuri de astfel de tineri, care, dupa studii la cele mai bune universitati, sau cativa ani lucrati in firme de top au revenit in tara - si acestia sunt un exemplu si o incurajare pentru mine.

Ce iti lipseste cel mai mult din Romania?

Vara propriu-zisa si climatul continental sunt lucrurile care imi lipsesc cel mai mult - acestea ar fi lucrurile care inca nu se pot transmite intr-un apel video. Referitor la legatura cu Romania - este locul unde venim cel mai frecvent in vacanta sau concedii, este locul unde ne sunt parintii, o parte din rudele apropiate si o parte din prieteni. Prin prietenii romani pe care ni i-am facut aici in Oxford, avem un coltisor de Romanie langa noi.

Cum se vede tara noastra de la Oxford?

Am plecat din tara la scurt timp dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar nu am intampinat probleme, cu atat mai putin din cauza cetateniei romane. Nici in Serbia, si nici in Marea Britanie, dar nici in calatoriile prin Europa. Cu riscul de a ma repeta - in Oxford (si in Marea Britanie) mediul este multi-etnic, se pune foarte putin accent pe nationalitate sau tara de origine - spre deosebire de Romania (si putem extinde si la Europa centrala), unde populatia este destul de omogena, si un strain iese mult mai usor in evidenta - desi cred ca in ultimii ani lucrurile au inceput sa se schimbe si in tara, respectiv Europa centrala.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum ai ajuns la Oxford?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Cimpoi Studentul Anului, #Viitorul nostru campanie, #Mircea Cimpoi campanie , #studenti