Viitorul nostru altfel: Tanar cercetator in Elvetia, despre Romania: Prea mult spectacol, putine realizari

Marti, 11 Februarie 2014, ora 16:49
7759 citiri
Viitorul nostru altfel: Tanar cercetator in Elvetia, despre Romania: Prea mult spectacol, putine realizari

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

George Popescu este un tanar din Rosiorii de Vede, care a studiat si lucrat in Franta, Danemarca si Elvetia la universitati si companii de top: Ecole Polytechnique la Paris in Franta, Siemens Wind Power in Danemarca si Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Elvetia, unde se afla si in prezent, concentrandu-se pe activitatea de cercetare.

Cum a fost drumul tau academic de pana acum? Cum te-ai decis sa ramai la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne?

In perioada liceului am participat la nenumarate olimpiade de matematica, fizica, geografie si informatica. Dintotdeauna mi-au placut competitiile si mi-am dorit sa experimentez diverse culturi ale lumii, in special cele europene. Desi inainte de 2007 nu parasisem tara decat cu o singura ocazie, am fost onorat sa accept bursa guvernului francez pentru un program de Master in Franta.

Mediul international, presiunea sociala (pozitiv perceputa) si mai ales nivelul ridicat de studii m-au motivat si mai mult. Desi inca din liceu am avut placerea de a-mi insusi cunostinte din diverse domenii in special tehnice, odata cu plecarea din tara am realizat explozia de informatie din jurul meu.

Pe scurt, in Romania am invatat sa fac fata necunoscutului, in Franta am primit prea multe explicatii si nu am avut timp sa ma indoiesc de "adevarurile absolute" ale stiintei, pe cand in Elvetia mi-a fost oferita libertatea de a ma dedica unui domeniu nou, ne-explorat, ghidat de cunostintele si aspiratiile mele. Asadar, privind retrospectiv, decizia a venit natural in momentul in care am realizat ca, urmand un program doctoral la EPFL, pot aduce o contributie notabila stiintei, expus fiind celor mai recente contributii din mediul academic.

Cum ai fost primit ca student strain? Ai intampinat dificultati pentru ca esti din Romania?

Pretutindeni am fost intampinat bine si foarte bine. Dupa primul minut de discutii cu orice coleg, profesor sau simplu cetatean al oricarui stat in care am studiat am avut placerea sa trecem peste orice bariere sau discriminari culturale. Nivelul de educatie este elementul cheie. Am avut placerea de a fi invitat in sanul unor familii de localnici si sa-i conving sa viziteze Romania.

Atat timiditatea sau teama de localnici consider ca sunt doar limitari proprii nenecesare si neconstructive in dezvoltarea personala si profesionala. Aceste perceptii sunt de cele mai multe ori nefondate. Desigur, orice strain se simte onorat ca un student meritoriu, viitor membru de vaza al societatii in care tocmai este integrat, sa isi canalizeze munca intr-o alta tara, care poate oferi conditii academice superioare. Acest student va aduce contributii importante pe termen lung societatii care l-a primit cu bratele deschise.

Cum vede un roman cu experienta internationala de studii sistemul de invatamant din tara noastra?

Sistemul de invatamant romanesc este unul extrem de bun. Privesc astfel prin prisma experientei personale. Am avut sansa de a lucra alaturi de colegi si profesori foarte buni, care mi-au oferit cunostinte extraordinare, prin bunatate si blandete. Nicaieri nu cred ca as fi avut o experienta scoalara si universitara mai buna decat in Romania.

In strainatate distanta dintre studenti si profesori este mai mare. Respectul este si el pe masura. In mare parte acest fapt se explica pe diferenta de valoare perceputa la nivel formal. Tocmai acest lucru l-am apreciat in Romania. Cei mai valorosi profesori de la noi au avut multa bunavointa. Dansii au inspirat incredere multor generatii prin dedicarea exemplara. Printre lucrurile cele mai importante pe care le-am invatat in Romania se numara: bazele matematicii si fizicii, dezvoltarea capacitatii de munca, pasiunea pentru cunoastere, placerea de a cerceta, adaptarea la noi mijloace IT, sportul, bucuria de a imparti cunoasterea cu ceilalti.

Ai publicat numeroase rezultate la conferinte si in jurnale internationale - vorbeste-ne despre activitatea de cercetare...

In perioada licentei si a masterului, pe langa lucrarile de teza, am publicat si cateva articole premiate la sesiunile de comunicari stiintifice studentesti. Dupa aceea, in ultimii 3-4 ani, pe durata doctoratului, am publicat lucrari de specialitate: rapoarte de semestru, lucrari la workshop-uri si conferinte locale si internationale precum si publicatii la jurnale internationale in domeniul sistemelor de recomandare si al modelizarii de sistem.

Activitatea in sine presupune obtinerea unor rezultate, verificarea acestora, evaluarea lor de catre colegi si profesori, iar apoi validarea prin publicare la conferinte din intreaga lume. De multe ori, in special in cazul jurnalelor, perioada necesara implementarii unei idei si validarea sa prin evaluari ale comunitatii academice poate dura pana la 2 ani.

Munca in echipa este un factor cheie al dezvoltarii cunoasterii. Alaturi de colegi motivati si captivati de acelasi domeniu, lucrez acum la punerea bazelor unor principii sistemice pentru intelegerea arhitecturilor de sisteme, modul in care designul acestora este realizat, precum si deciziile umane care stau in spatele realizarii unor astfel de modele.

Care ar fi diferentele dintre cercetarea din mediul universitar romanesc si cel din strainatate? Se face cercetare la un nivel mai inalt in afara?

Si in mediul universitar romanesc exista lucrari de cercetare foarte bune, insa acestea sunt mai putin cunoscute. Majoritatea studiilor sunt de suprafata, fara a avea o profunzime suficienta. In strainatate e nevoie de foarte mult timp si de foarte multa munca pentru rezultatele obtinute. Competitia este si ea una foarte puternica.

In Romania se publica relativ mult si de o calitate mai scazuta. In tarile vest-europene accentul este pus pe o prezentare succinta si la obiect. In fapt, doua lucruri esentiale sunt aplicate de cercetatorii de aici: distinctia intre "state-of-the-art" si rezultatele proprii pentru inaintea nivelului cunoasterii dobandit pana in prezent si capacitatea de sinteza si precizie in redactarea acestor rezultate.

Daca ai preda intr-o universitate din Romania, cum ati face-o?

Mi-as dori sa predau in orice universitatea din lume, la orice nivel, nu neaparat cel mai avansat. As adopta un stil informal, bazat pe egalitatea opiniilor si justificarea argumentelor. Predarea in sine ar fi bazata pe metode si artefacte vizuale, alaturi de explicatii orale si studii de caz recente, de actualitate.

Nu as folosi niciodata o colectie extinsa si invechita de slide-uri de la an la an. Intrebarile pentru examenul final vor fi si ele bazate pe creativitate si ingeniozitate, astfel incat studentii sa poate dovedi o anumita capacitate de a imbunatati lucrurile stiute, aducand argumente pro si contra.

Ce iti lipseste cel mai mult din Romania? Care este relatia ta cu Romania acum, cat pastrezi din traditiile romanesti?

Absolut nimic. Sunt conectat permanent cu cei de acasa. Mancare "ca la mama acasa" exista in frigider iar restaurante traditionale similare cu cele romanesti sunt pretutindeni. Nu ma consider un cetatean al unui stat, ci mai degraba un cetatean al acestei lumi globalizate. Apreciez si respect traditiile si cultura fiecarei tari, in special cele romanesti. Daca as putea, i-as aduce pe cei mai apropiati - familie si prieteni - alaturi de mine aici.

De ce crezi ca din ce in ce mai multi tineri valorosi aleg sa plece din tara? Nu stie Romania sa isi respecte valorile?

Foarte multi tineri intelectuali cu care am ocazia sa discut in afara tarii au ales studiul in strainatate fiind dezamagiti de conditiile de acasa. Aceste conditii se manifesta pe plan cultural, economic, social si politic. Fiecare dintre acestia isi doreste sa-si cladeasca propriul drum in viata, unul plin de experiente multiculturale si academice.

Personal, cred intr-o societate bazata pe meritocratie - una in care meritul este datorat abilitatilor, abtitudinilor si talentului fiecaruia - si nu datorat situatiei economice, nepotismului, privilegiilor de clasa, popularitatii sau orientarii politice. Tarile dezvoltate, consider, au aceasta latura meritocratica mult mai proeminenta decat Romania.

Cum se vede situatia actuala a Romaniei in Elvetia?

Cum nu urmaresc stirile iar la televizor am renuntat de foarte mult timp din cauza propagandei, nu pot oferi un raspuns foarte precis. Consider, ca dintotdeauna, ca in Romania exista si vor exista oameni foarte valorosi care pot schimba societatea in bine. Astfel de oameni sunt membri activi in organizatiile de studenti, voluntari, oameni care ofera ajutor pentru binele tuturor.

Romania, in sens global, pare a fi acolo unde am stiut-o in urma cu 5 ani: putina intelegere, multe conflicte, prea mult spectacol, putine realizari, nepasare si multa suferinta. Sunt prea multi oameni care vad probleme si prea putini care le rezolva. Ar trebui ca proportia sa fie schimbata. Problemele sunt utile atunci cand exista intelegere comuna pentru a le rezolva.

Care sunt planurile tale de viitor? Implica acestea intoarcerea in tara?

Pe termen lung imi doresc sa ma stabilesc in Elvetia. Aici am gasit un mediu prielnic dezvoltarii personale si profesionale pe care fiecare cetatean il respecta si il protejeaza.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Popescu studenti Romania, #studenti campanie schimba Romania , #studenti