Viitorul nostru altfel Un succes literar departe de tara

Vineri, 07 Martie 2014, ora 19:01
7121 citiri
Viitorul nostru altfel Un succes literar departe de tara
Foto: Arhiva personala a Mirunei Tarcau

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Un astfel de caz este si cel al Mirunei Tarcau, o tanara care, la doar 16 ani, publica la Montreal romanul sau politist L'Ile du Diable. La numai un an de la debutul sau literar, tanara a fost invitata la Salonul de carte de la Paris, unde a reusit performanta de a vinde toate cartile prezentate la stand.

Au urmat apoi doua romane de fantezie eroica - Le Choix de Selenæ si La Naissance de l'Elu, Miruna devenind unul din cei mai promitatori tineri scriitori de la Montreal.

Acum, Miruna este in anul doi la un program Erasmus Mundus in literatura comparata franceza italiana si cultura europeana, in Montreal, obtinand doua burse finantate de Comunitatea Europeana si de Fond Societe et Culture Quebec. Colaboreaza cu editura Le Chaseur abstrait (Franta) pentru publicarea in 2014 a romanului de fictiune La Chambre noire.

Cand a aparut pasiunea pentru literatura?

Pasiunea mea pentru literatura a aparut, ca si la multa lume cred, citind. Dar nu pot spune ca mi-a venit foarte usor sa citesc cand eram mica. La fel ca atatia tineri din generatia mea, apartin intr-un fel mai degraba culturii imaginii decat culturii scrisului; de altfel, tranzitia de la pasiunea mea pentru filme s-a transcris in pasiune pentru carti datorita unui mediu audiovizual, adica prin albume ilustrate, care m-au pasionat atat de tare in copilarie incat mi-am dorit sa devin o desenatoare de benzi desenate inainte sa vreau sa devin scriitoare.

Cum ai ajuns la Montreal, ce a contat cel mai mult in decizia ta de a studia in strainatate?

Am ajuns la Montreal cu familia, la varsta de doi ani. M-am decis sa studiez in strainatate, adica in Franta si in Italia, pentru ca imi doream sa invat mai mult despre culturile popoarelor europene, adica nu doar culturile scrise dar si stilul de viata, sa vad cum sunt oamenii, obiceiurile, cum functioneaza sistemul scolar, si de pe alta parte pentru ca imi permitea sa mai invat inca o limba straina: italiana.

Ce te-a surprins cel mai tare acolo, cum te-ai adaptat?

M-a surprins diferenta destul de mare intre cele doua orase in care am studiat, Strasbourg si Bologna. Diferenta cea mai mare as spune ca o face numarul de studenti foarte ridicat intr-un oras atat de mic ca Bologna, care devine brusc foarte activ, cu o energie pozitiva incredibila. Se spune des ca lumea care traieste mai la "sud" este mai putin stresata, si probabil ca asta o face sa traiasca o viata mai lunga. Cred ca este foarte adevarat.

Ce rol au avut prietenii, familia in alegerea ta? Ai avut vreun mentor, vreun model?

Familia mea m-a sustinut intotdeauna, si cred ca a facut o mare diferenta faptul ca am avut un sprijin moral si mental, atat cand lucram la textele mele literare, cat si acum cand lucrez la proiectul de masterat.

Influentele cele mai bune in timpul studiilor pe care le-am avut pana acum le-am intalnit in timp ce completam primii trei ani de facultate la universitatea McGill, Montreal, unde am fost agreabil surprinsa cand am descoperit cat de inalt era nivelul general de studiu.

La scris, un profesor de creatie literara m-a ajutat foarte mult sa compun ultimul meu manuscris, care va fi publicat peste cateva luni in Franta.

Ce sacrificii ai facut pentru a ajunge aici? Ti-ai dorit sa faci ceva foarte tare si ai renuntat pentru a-ti urma pasiunea pentru scris?

De cand mi-am dezvoltat pasiunea pentru scris, nu mi-am dorit niciodata mai tare sa fac altceva decat sa scriu. Cred ca atata timp cat o pasiune adevarata este cultivata, nu lasa suficient timp ca sa se dezvolte alte interese la fel de importante astfel incat sa fie nevoie sa aleg intre pasiunea aceea si alte activitati. Mi-am dat seama de lucrul acesta in mod special in ultimii doi ani, pentru ca de cand studiez in strainatate am facut alegerea sa scriu mai putin ca sa-mi dedic timpul altor activitati pe care nu le-as putea face acasa, in mod special a calatori.

Acesta decizie nu o vad ca pe un sacrificiu fiindca voi simti intotdeauna aceeasi placere cand voi incepe sa scriu la un nou proiect de roman.

Cum arata o zi obisnuita pentru tine? Ce faci in timpul liber?

De cand studiez in strainatate, nu pot spune ca traiesc multe zile pe care le-as numi obisnuite, deoarece cotidianul meu se schimba destul de repede cu cat avansez in program si cu cat ma apropii de graduare. Imi petrec destul de mult timp la universitate, la cursuri sau la biblioteci. Cand sunt acasa, lucrez la proiectul de masterat sau imi planific o calatorie de o zi, de cateva zile sau chiar de o saptamana. Anul trecut am vizitat mai multe capitale europene - Stockholm, Oslo, Berlin, Londra, Dublin, Praga, Viena - si anul acesta am calatorit mai degraba in Italia - Roma, Napoli, Verona, Milano, Florenta...

Unde vrei sa ajungi, cum te vezi tu peste 20 de ani?

Imi doresc sa imi continui studiile ca sa predau cursuri de literatura la nivel universitar. Daca acum 20 de ani mi se parea foarte mult, acum nu pot spune ca ma proiectez usor intr-un viitor atat de indepartat, de exemplu acum patru ani cand am vizitat Bologna pentru prima data, nu aveam nici cea mai mica idee ca as fi putut studia vreodata acolo! Viata este plina de surprize...

Ce crezi ca se va schimba in Romania in urmatorii ani?

Find plecata din tara de la varsta de doi ani, nu pot spune ca eu cunosc situatia Romaniei foarte bine. Daca ar fi sa imi exprim o opinie pe care mi-am format-o in timpul celor trei calatorii pe care l-am facut la Bucuresti si la Cluj, as spune ca lucrurile par a se schimba spre bine.

E drept ca traiesc in strainatate, cea ce inseamna probabil ca am un punct de vedere destul de diferit decat lumea care traieste acolo in cotidian, pot spune insa ca am constatat multe schimbari pozitive intre primul meu voiaj la Bucuresti din 2006 si ultimul sejur pe care l-am petrecut acolo in luna februarie anul acesta. Orasul mi s-a parut foarte curat, sigur si viata nu atat de scumpa cum ma asteptasem sa fie din cauza inflatiei din ultimii ani. Sper ca opinia mea sa fie bazata pe realitate si lucrurile sa continue sa se imbunatateasca in directia aceasta.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Miruna Craciunescu literatura, #campanie viitor Miruna Craciunescu , #studenti