Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:43
3900 citiri
Cum vor studentii sa elimine coruptia din universitati

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Societatea Academica din Romania au transmis universitatilor un set de 20 de recomandari care ar putea conduce la eliminarea corputiei si la o reala imbunatatire a bunei guvernari in institutiile de invatamant superior.

Recomandarile au fost formulate in urma unor dezbateri cu studentii participanti la Scoala de Toamna ARC din perioada 26-29 octombrie, precum si a analizelor care au fost realizate in perioada martie-octombrie de participantii la proiectul Student pentru o Romanie Curata si care au evidentiat o serie de grave incalcari ale principiilor democratice in diferite universitati din tara, informaza Alianta pentru o Romanie Curata.

Potrivit celor doua organizatii, transparenta institutionala, combaterea si prevenirea cazurilor de coruptie, promovarea si respectarea principiilor bunei guvernari, transparenta financiara, combaterea si prevenirea cazurilor de plagiat si respectarea normelor etice universitare sunt mecanisme care nu sunt inca asumate de catre toate institutiile de invatamant superior din Romania, desi sunt caracteristicile unei bune guvernante in mediul academic.

"Neasumarea acestora, precum si lipsa unor reglementari clare care ar putea conduce la promovarea si respectarea principiilor anterior mentionate genereaza cazuri de coruptie, abuz de putere, deturnari de fonduri, nerespectarea drepturilor membrilor comunitatii academice, cazuri de plagiat, lipsa de sanctiuni pentru abateri de la normele universitare, lipsa de acces a membrilor comunitatii la informatii cu caracter public", spun reprezentantii celor doua organizatii.

20 de masuri pentru o scoala mai curata

Prin urmare, cele doua organizatii le recomanda universitatilor din tara un set de 20 de masuri despre care afirma ca ar putea conduce la o reala imbunatatire a bunei guvernari in institutiile de invatamant superior din Romania.

Astfel, universitatilor li se recomanda sa posteze pe site-urile proprii toate achizitiile publice, sa digitizeze lucrarile de diploma si de licenta si sa le posteze online pentru a putea fi accesate de orice student care doreste sa se instruiasca sau sa verifice acuzatii de plagiat.

O alta recomandare vizeaza postarea vizibila si usor accesibila pe site-urile tuturor universitatilor a datelor de contact ale comisiilor de etica si, de asemenea, postarea de catre universitati a rezultatelor fiecarei sesizari analizate de comisiile de etica.

De asemenea, se recomanda transparentizarea posibilitatilor sau oportunitatilor destinate studentilor prin postarea vizibila pe site-ul universitatilor si transmiterea catre studenti a tuturor propunerilor de burse, cursuri, seminarii, tabere, scoli de vara sau toamna etc., primite de institutie, inclusiv a criteriilor de selectie si admitere si a informatiilor de manifestare a intentiei de participare, pentru eliminarea informarii preferentiale, in favoarea accesului potrivit egalitatii de sanse.

Institutiilor de invatamant superior li se mai recomanda sa sustina organizatiile studentesti pentru accesarea de fonduri europene destinate schimbului de experienta si specializarii in domeniile de studiu, transparentizarea metodologiei de acordare a locurilor in camine, afisarea transparenta a tuturor informatiilor ce tin de cazarea studentilor pe site-urile universtatlor sau facultatilor care administreaza astfel de unitati.

Transparenta universitara

O alta masura propusa vizeaza asigurarea transparentei in privinta cheltuielilor pentru camine prin afisarea periodica, in conformitate cu legea, a cheltuielilor pentru fiecare camin, verificarea faptului ca taxele de camin sunt egale cu diferenta dintre cheltuieli si subventiile de la stat si neperceperea fondului de rulment sau a altei sume nejustificate.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Societatea Academica din Romania mai recomanda publicarea rapoartelor de activitate ale rectorului, membrilor senatului, studentilor reprezentanti, organizatiilor studentesti, comisiilor senatului sau ale facultatilor, publicarea pe site-urile universitatilor si facultatilor a ordinii de zi si, ulterior, a proceselor verbale ale sedintelor de Senat, Consiliul Facultatii si a altor structuri de conducere, administrative, executive si de control ce functioneaza in interiorul universitatii, precum si publicarea modalitatii de contestare a deciziilor institutiei.

Universitatile sunt sfatuite si sa publice raportul de activitate intocmit de organizatiile studentesti cu privire la respectarea Statutului Studentului, precum si a raspunsului universitatii cu privire la imbunatatirea problemelor sesizate, sp transparentizeze procesul de gestionare si solutionare a cererilor de orice natura depuse la registratura universitati si sa raporteze solutionarea cererilor din partea studentilor si sa publice pe site-ul propriu acest raport.

Fara coruptie in facultati

Studentii recomanda si elaborarea unei reglementari in sensul protejarii identitatii celor ce raporteaza cazurile de coruptie ca si a sanctiunilor pentru persoanele reclamate, inclusiv a modalitatii de gestiune a cazurilor de coruptie, crearea unor platforme care sa asigure posibilitatea de dezbatere publica a politicilor universitatii, in care toti membrii comunitatii academice sa-si poata exprima opinia si asigurarea trasabilitatii fondurilor provenite din taxele studentului.

De asemenea, studentii recomanda elaborarea si publicarea procedurii transparente de calculare a taxei de studiu si a altor taxe universitare, printre care si taxele de obtinere a duplicatelor dupa documente, taxele de re-examinare, preturile produselor puse la dispozitia studentilor in cadrul cantinei universitare.

Totodata, cele doua organizatii recomanda interzicerea implicarii partidelor politice in mediul academic, cadre didactice, studenti reprezentanti cu functii in partid etc., in sensul blocarii distributiei de materiale de propaganda politica, afisarii de mesaje de acest gen in spatiul academic, inclusiv camine, cantine, si campusul universitar.

Se mai recomanda si interzicerea ocuparii de functii de conducere in institutia de invatamant superior unde are postul didactic persoana care detine o functie publica (deputat, senator, membru al Guvernului, indeplinirea unor functii de specialitate in aparatul Parlamentului, al Presedintiei, al Guvernului, al ministerelor, prefect, subprefect, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean, primar sau viceprimar, functie de indrumare si control din sistemul de invatamant, cultura, tineret si sport si altele), pe perioada detinerii acesteia.

In plus, cele doua organizatii doresc mentinerea incompatibilitatii functiei de rector cu cea de parlamentar si analizarea extinderii acestei incompatibilitati si asupra functiei de decan sau presedinte de senat.

"Consideram ca desi in momentul de fata, cel putin la nivel formal, prin intermediul cadrului legislativ actual, guvernanta universitara in universitatile din Romania se desfasoara urmarind o serie de principii democratice - de exemplu: functia legislativa si cea executiva sunt exercitate de organisme distincte (Senat si Consiliu de Administratie), acestea se pot controla reciproc (mecanisme de check and balances), alegerile pentru functiile de conducere sau reprezentare se desfasoara dupa proceduri democratice (vot universal, direct, secret), exista regulamente care cuprind norme clare de functionare a acestor structuri, este respectat principiul pluralismului in luarea majoritatii deciziilor, studentii putand participa la procesul decizional, in Senat si Consiliile Facultatilor, prin reprezentanti de drept in procent de 25% - este nevoie de respectarea tuturor celor 20 de mecanisme democratice enumerate mai sus", mai spun reprezentantii celor doua organizatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#studenti reguli universitate, #studenti coruptie facultati, #studenti regulament decizii transparente , #studenti