Jurnal de calatorie urbana: Despre viata de camin

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 11:10
5310 citiri
Jurnal de calatorie urbana: Despre viata de camin
Foto: 7est.ro

Viata de student e in sine minunata, iar experienta traiului la camin este, intr-adevar, una prin care trebuie sa treaca fiecare tanar. Proaspetii absolventii de liceu deja isi imagineaza noi prietenii, petrecerile la care sa danseze pana dimineata ori barfele de la cafea. Totusi, viata de caminist nu e deloc usoara.

In noua metri patrati nu incap foarte multe lucruri. Doua paturi, o masa, scaune, frigiderul si resoul sub pat. Si, bineinteles, doua persoane care trebuie sa convietuiasca una cu cealalta, probabil proba de foc din campusurile studentesti.

Foarte rar, ai posibilitatea sa iti alegi cu cine vrei sa stai, atunci cand se distribuie camerele. Si asta doar daca ai o medie foarte mare, pentru ca locurile in camin se impart, descrescator, in ordinea mediilor.

Exista mofturosi care vor sa stea singuri in camera. Si cum e penurie cu locurile de cazare pentru studenti, acest lucru nu se intampla deloc legal. Comertul cu locurile de camin e oricum in floare la inceputul anului universitar, iar un pat de camin porneste de la 200 de euro pentru campusurile fara pretentii.

Un numitor comun atunci cand vine vorba de camine, indiferent daca vorbim de Regie, Panduri, Magurele etc. este mizeria. E mizerie la cele doua bai de pe palier, e mizerie afara, e mizerie pe hol si este mizerie in camere atunci cand intri pentru prima oara in camin. Parerile sunt impartite, unii dau vina pe studentii, iar altii spun ca responsabili sunt administratorii.

Totusi, din momentul in care ai reusit sa te cazezi si ai intrat in camera ta, iti dai seama ca ai nevoie de cel putin o mana de var pe pereti. Apoi trebuie sa iti colegul de mana si sa mergi la cumparaturi: ai neaparat nevoie de produse de curatat si, eventual, un suport pentru vase.

Aspectul cel mai intrigant al vietii la camin e, fara indoiala, faptul ca trebuie sa locuiesti foarte aproape de sute de alti oameni, fiecare cu frustrarile, cu problemele lui, dar mai ales cu bass-ul lui.

Trebuie sa te obisnuiesti sa inveti si atunci cand colegii au musafiri, sa dormi cand alaturi sunt petreceri, sa faci dus ca in armata, ca mai sunt multi la coada si vocifereaza, sa impaci programul de club cu cel de scoala si, eventual, cu cel de munca, sa te duci suficient de des pe acasa cat sa aduci provizii, insa fara a rata distractia de weekend.

Multe sunt lucrurile care se pot povesti despre viata la camin si, cu siguranta, macar de dragul epicului, vom avea ocazia pe viitor sa dezbatem in detaliu subiectul.

Acesta e doar un crampei din haosul ce caracterizeaza viata de zi cu zi a bucuresteanului de rand. Ziare.com isi propune sa va prezinte in fiecare luni cate un fragment de experienta urbana si asteptam si povestirile voastre.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#camin studenti campus, #cazare camera camin, #viata camin an universitar , #studenti