MAE a semnalat CE situatia studentilor romani din Marea Britanie

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 17:59
3987 citiri
MAE a semnalat CE situatia studentilor romani din Marea Britanie
Foto: isehove.com

Ministerul de Externe a facut demersuri pe langa autoritatile britanice si pe langa Comisia Europeana in legatura cu situatia studentilor romani din Marea Britanie, care reclama durata mare pentru eliberarea permiselor de munca.

Ca urmare a restrictiilor impuse pentru cetatenii romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2013, cei care doresc sa munceasca in Marea Britanie trebuie sa obtina in prealabil un permis de munca de la Agentia britanica pentru frontiere (UK Border Agency).

Studentii romani si bulgari au semnalat de-a lungul lui 2012 si la inceputul lui 2013 faptul ca intampina dificultati in obtinerea unui permis de munca, iar multi renunta la studii ca urmare a faptului ca nu isi pot achita taxele, din cauza perioadei prea mari de timp, uneori de pana la 9 luni, pentru obtinerea unui permis de munca.

"In context, secretarul de stat a semnalat ingrijorarea fata de modul in care este implementata, in Marea Britanie, directiva 2004/38/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora.

A mentionat, in context, numarul crescut de plangeri primite din partea cetatenilor romani, in special studenti, prin care se semnaleaza durata excesiva de prelucrare, de catre autoritatile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de inregistrare ("registration certificates") pentru resortisantii romani precum si retinerea pe durata procedurilor a actelor in original, ceea ce le creeaza dificultati deosebite", se arata in raspunsul MAE.

Totodata, Ambasada Romaniei la Londra a facut "demersuri repetate pe langa autoritatile britanice competente, parlamentari inclusiv, primind asigurari ca situatia va fi imbunatatita pana la sfarsitul anului 2012.

MAE monitorizeaza cu atentie situatia si va continua dialogul cu autoritatile britanice pentru a se asigura ca procesul de emitere al certificatelor de inregistrare pentru cetatenii romani este conform prevederilor europene in vigoare".

MAE mentioneaza ca, la 9 octombrie 2012, ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a trimis o scrisoare omologului britanic pe aceasta tema. In raspunsul sau, demnitarul britanic "a dat asigurari cu privire la prioritatea acordata solicitarilor cetatenilor romani si bulgari, in contextul unei posibile reduceri a timpului necesar procesarii acestora".

In plus, MAE a facut "demersuri si pe langa Comisia Europeana pentru semnalarea situatiei in care se afla cetatenii romani".

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca toate statele membre "vor asigura respectarea legislatiei comunitare, iar Comisia Europeana, in calitatea sa de gardian al Tratatelor, va veghea si corecta orice abatere. Vom mentine, in continuare, dialogul cu Comisia Europeana pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate si cetatenii romani nu sunt supusi niciunui gen de discriminare".

MAE subliniaza faptul ca "durata excesiva de prelucrare, de catre autoritatile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de inregistrare afecteaza studentii romani de la universitati britanice (la sfarsitul anului 2012 acestea se eliberau in aproximativ 9 luni).

Astfel, exista riscul pierderii oportunitatii angajarii intr-un anumit loc de munca (o scoala de vara in cazul mentionat). Avand in vedere acest aspect, chiar in lipsa mentionarii unui termen precis de procesare a acestor cereri in legislatia britanica (si nici in directiva), prin durata lunga de eliberare a certificatului de inregistrare se ajunge, indirect, la o restrictionare suplimentara a dreptului la munca pentru studentii Romania si Bulgaria".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#MAE studenti Marea Britanie, #MAE studenti romani, #studenti romani Marea Britanie , #studenti