Romania reala: Studentii din provincie, intre chirie si regie

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 20:06
4283 citiri
Romania reala: Studentii din provincie, intre chirie si regie

Anul universitar a inceput deja, dar multi studenti inca mai cauta sa-si gaseasca cazare in Bucuresti, fie ea o camera mica de camin sau una mai spatioasa, cu baie si bucatarie, in chirie.

Alexandra, studenta in primul an de master la Universitatea din Bucuresti, spune ca nu are puterea de a numi "acasa" locuinta din Bucuresti.

"Am schimbat atatea case si pereti, incat mi-e greu sa spun ca am o casa in Bucuresti. Momentan stau la o prietena, deci pot spune ca nu am casa. Inca imi astept dreptul de a avea un loc in camin, sper sa nu fie ocupate toate camerele", spune studenta.

Chirie versus Regie

Tanara povesteste ca in cei patru ani de cand a venit in Capitala a stat in gazda, in camin, cu o colega de camera, dar si singura:

"Pot spune ca am fost o norocoasa cat am fost repartizata in camin, deoarece am avut norocul sa am doar o colega de camera. O perioada am stat chiar si singura. Insa stiu niste fete care au avut si alte patru colege de camera. Este foarte dificil sa imparti o camera cu mai mult de o colega", spune Alexandra.

Andra, studenta la ASE, tot in primul an de master, a stat in gazda inca de cand a venit in Bucuresti. Pana acum, a scos din buzunarul propriu, dar si din ale parintilor, cate 100 de euro lunar, pentru chirie.

"Am preferat sa imi gasesc gazda, pentru ca mi se pare mai comod asa. Am camera mea, bucatarie, baie in apartament. Imi aduce putin aminte de casa mea din Campina", marturiseste Andra.

Ce posibilitati are un student din provincie, fara rude sau prieteni in Bucuresti? Ori scoate bani pentru chirie, ori bani pentru regie.

Statul in camin are si unele parti bune, cum ar fi petrecerile sau banii mai putini dati pe regie, dupa cum afirma Rodian, student la Universitatea Politehnica.

"Cand stateam in camin, am trait bine, am dat bani putini pe regie, mai exact 80 de lei pe luna, si aveam petreceri in fiecare weekend", spune politehnistul.

Pe de alta parte, aflam de la Andra, dupa o astfel de petrecere, ai prefera sa ai camera ta, cu propriul tau grup sanitar, fara sa mai fii nevoit sa imparti toaleta cu toti petrecaretii de pe etaj, cum se intampla in camin.

Studenti bugetari, fara loc in camin

Desi conditiile nu sunt cele mai bune, locurile din campusurile din Bucuresti sunt limitate. Unii dintre studentii aflati la buget raman fara loc in camin, iar responsabilul cu repartizarea camerelor le spune ca sunt trecuti pe o lista de asteptare, in speranta ca nu vor fi toate locurile ocupate.

Alexandra este una dintre acei studenti care nu a primit loc in camin. A inceput facultatea si ea inca se mai afla pe lista de asteptare. "Au fost multe cazuri sociale si prea putine locuri subventionate de buget. Ca o consolare, m-au pus pe o lista de asteptare la niste camine particulare", spune tanara.

Camera in camin are pretul ei

Cu toate acestea, micii afaceristi au fost cumva repartizati in camine, iar acum isi vand locurile la un pret destul de piperat.

Irina, una dintre ei, a incercat sa vanda un loc in caminele din complexul Lacul Tei cu 400 de euro, pret negociabil. Pana acum nu si-a gasit cumparatorul, dar este exclus sa ramana cu "bunul" nevandut, doar sunt atatia studenti care n-au unde sa stea.

"Nu am de ce sa cumpar un loc pe care il merit, fiind la buget. In cel mai rau caz, voi sta in gazda", spune Alexandra, care e refuzat deja o astfel de afacere.

Intr-adevar, cum locurile in camine nu sunt suficiente nici la Universitatea din Bucuresti, studentii sunt nevoiti sa-si caute gazda.

In loc sa plateasca lunar intre 80 si 150 de lei, pe regie, ca studenti bugetari, tinerii din provincie trebuie sa dea intre 100 si 300 de euro pe luna, devenind, de voie, de nevoie, chiriasi in Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#camere camin bucuresti, #locuri camin Bucuresti, #studenti chirie bucuresti , #studenti