Studentii cer Parlamentului sa nu voteze bugetul pe 2018: Fondurile pentru investitii in Educatie au scazut de aproape 3 ori

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 10:28
2919 citiri
Studentii cer Parlamentului sa nu voteze bugetul pe 2018: Fondurile pentru investitii in Educatie au scazut de aproape 3 ori
Foto: Arhiva Ziare.com

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) sustine ca, in proiectul de buget pe anul viitor, Educatia nu primeste fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale. ANOSR atrage atentia ca nici in 2018 invatamantul nu va beneficia de cele 6 procente din Produsul Intern Brut, asa cum prevede legea.

ANOSR sustine, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca fondurile pentru investitii au scazut de aproape trei ori, de la 216 milioane de lei la putin peste 67 de milioane de lei. Reducerea fondurilor cu 69% duce la imposibilitatea reabilitarii infrastructurii academice care se "afla intr-o stare deplorabila in foarte multe dintre cazuri, nefiind suficiente si adecvate pentru un invatamant centrat pe student, in conformitate cu prevederile Procesului Bologna".

Organizatiile studentesti mai spun ca, desi finantarea de baza a universitatilor creste cu 22 de procente, suma prevazuta in proiectul de buget pe 2018 este cu aproape un miliard de lei mai mica fata de cele de 4 miliarde de lei asumate de Partidul Social Democrat pentru anii 2017-2018. "Cresterea este necesara pentru a acoperi cheltuielile salariale, care au explodat in ultimii ani, respectiv pentru ca institutiile de invatamant superior sa se poata dezvolta", mai spun studentii.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania cere Parlamentului sa nu adopte proiectul de buget in forma sa actuala. In perioada urmatoare vor fi trimise amendamente catre toti deputatii si senatorii, astfel incat erorile din actuala forma a bugetului sa fie corectate de Guvern.

"Din pacate, 2018 se anunta un nou an in care educatia este grav subfinantata. Incercarile noastre de a ameliora dificultatile provocate de conditia sociala a studentilor romani, modesta in cele mai multe din cazuri, respectiv de a imbunatati calitatea invatamantului superior, se izbesc de o atitudinea prea putin interesata a Guvernului Romaniei cu privire la educatie.

Parlamentul Romaniei are oportunitatea de a demonstra ca pe agenda sa se afla si subiecte de maxim interes pentru populatie, astfel incat ne dorim amendarea prevederilor acestei legi in concordanta solicitarile ANOSR. Doar prin acest tip de masuri putem sa tindem spre un sistem national de invatamant superior incluziv, relevant la nivel european si multumitor pentru societatea noastra", a declarat Marius Deaconu, presedinte ANOSR.

Citeste si Guvernul a aprobat bugetul pe 2018. Unde merg cei mai multi bani anul viitor

C.R.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#studenti protest buget 2018, #bani universitati 2018, #studenti buget 2018 , #studenti