Studentii cer sa primeasca burse si in vacanta de vara

Marti, 07 Martie 2017, ora 20:17
4519 citiri
Studentii cer sa primeasca burse si in vacanta de vara
Foto: Arhiva Ziare.com

Studentii cer parlamentarilor ca bursele de merit sau cele sociale sa fie oferite pe tot parcursul anului, inclusiv in vacanta de vara.

Argumentul Aliantelor Studentesti este legat de faptul ca un an universitar este cat unul calendaristic, iar studentii au activitati si pe timpul verii.

"In conformitate cu art. 136, alin. (1), 'anul universitar incepe, de regula, in prima zi lucratoare a lunii octombrie, include doua semestre si se finalizeaza la 30 septembrie din anul calendaristic urmator'. Prin urmare, indiferent de structura pe care universitatile decid sa o implementeze, un an universitar echivaleaza practic cu un an calendaristic, conform legiuitorului, astfel fondul pentru burse si protectie sociala a studentilor sa se acorde pentru intreaga durata a unui an universitar (12 luni).

Avand in vedere faptul ca statutul de student este unul permanent in perioada anilor de studiu, fara intreruperi, cu drepturile si obligatiile subsecvente, consideram ca si fondul de burse trebuie sa fie constituit si alocat pentru intreaga perioada a anului universitar (12 luni) ", se arata in solicitarea Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

In acest context, ANOSR sustine faptul ca studentii ar trebui incurajati sa participe la activitati in afara cursurilor, pe toata durata anului calendaristic. In vacanta de vara, de exemplu, multi studenti participa la diverse activitati extracurriculare.

Citeste si Guvernul da bani si studentilor: Burse duble si transport gratuit cu trenul

"Indiferent de tipul de bursa acordat studentilor, acest sprijin ar trebui acordat pe toata durata anului universitar, intrucat cheltuielile curente ale acestora exista si in perioada in care nu se desfasoara activitati didactice propriu-zise.

Spre exemplu, in cazul burselor care se acorda pentru ajutor social, este lesne de presupus faptul ca situatia materiala, si nu numai, a studentului nu se modifica in decursul catorva saptamani in care acesta nu participa la cursuri efectiv, acesta confruntand-se cu probleme similare de subzistenta si in saptamanile care sunt dedicate pentru activitati recreationale si extra-curriculare, bursele obtinute in timpul semestrului reprezentand un drept pana la finalizarea acestuia, respectiv a anului universitar, dupa caz", este explicat in comunicatil de presa.

La inceputul acestui an, Guvernul a hotarat cresterea tuturor burselor cu aproximativ 142% fata de anul precedent.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#studenti burse vara, #studenti burse vacanta , #studenti