Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandal pe Legea educatiei: Studentii ii cer demisia lui Costoiu

Joi, 03 Iulie 2014, ora 19:07
2936 citiri
Scandal pe Legea educatiei: Studentii ii cer demisia lui Costoiu

Studentii cer demisia ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, acuzand "dezastrul din sistem cauzat de schimbari legislative demne de tarile din lumea a treia".

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) isi exprima public indignarea fata de prevederile Ordonantei de Urgenta ce modifica Legea educatiei emis de Guvernul Ponta, luni, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

ANOSR mai transmite ca modificarile Legii educatiei "macelaresc orice sansa a studentilor de a beneficia de un sistem de invatamant superior de calitate".

Analizand prevederile din OUG legate de invatamantul superior, ANOSR enumera mai multe nemultumiri, printre care aceea ca "universitatile devin mosii unde rectorii si membrii senatului universitar pot ramane in functie pe viata", acuzand si faptul ca "incompatibilitatea rector-parlamentar ramane istorie, dand unda verde politicului in universitati".

In comunicat, alianta studentilor din Romania critica si faptul ca universitatile particulare "se vor transforma in afaceri profitabile pentru persoane fizice si vor functiona dupa reglementari care nu tin cont de lege", dar si ca universitatile "vor putea inmatricula cu 10% mai mult studenti decat le permit resursele pe care le au la dispozitie".

Nu in ultimul rand, ANOSR reclama faptul ca profesorii care ajung la varsta pensionarii vor putea candida in continuare pentru functii de conducere sau vor putea conduce doctorate.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

De asemenea, Alianta a cerut joi o intalnire oficiala cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale pentru a prezenta pozitia studentilor fata de modificarile aduse de OUG.

"Data fiind iresponsabilitatea de care a dat dovada, afrontul adus calitatii si relevantei sistemului de invatamant superior romanesc, precum si tratarea fara respect si cu ignoranta a studentilor, ANOSR cere public demisia ministrului delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situatia actuala a educatiei superioare din Romania!", se mai arata in comunicat.

ANOSR: Singura solutie pe care ne-o da Guvernul este emigrarea. Poate ne insoteste si dl Costoiu

"Desi Guvernul, impreuna cu Ministrul Educatiei si cel al Invatamantului Superior promoveaza dialogul social, mentionand inclusiv in comunicatele de presa consultarile cu studentii, acestea NU se intampla pe tema modificarilor legislative, ci pe propuneri concrete ale studentilor care nu sunt luate niciodata in considerare. A uitat sa ne consulte la fiecare Ordonanta de Urgenta publicata in ultimii doi ani si ne-am convins ca Ministrul nu are nicio urma de respect pentru studenti.

Este ultima oara cand acceptam bataia de joc a ministrului la adresa studentilor si a invatamantului superior si, in urma consultarii organizatiilor studentesti din teritoriu, cerem Guvernului demiterea urgenta din functie a ministrului Mihnea Costoiu si luarea de masuri pentru eliminarea abuzurilor permise de OUG.

In contextul actual, singura solutie pe care Guvernul ne-o da de a beneficia de un sistem de educatie de calitate, performant, fara abuzuri si in care studentii sunt parteneri reali ai procesului educational este emigrarea. Ne poate insoti si domnul Costoiu, poate asa are timp sa isi finalizeze alaturi de noi si studiile de doctorat", a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Luni a fost publicata in Monitorul Oficial o OUG privind modificarea Legii educatiei, astfel incat candidatii care nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sau care nu l-au promovat sa poata participa la o sesiune speciala, organizata in perioada februarie-martie a fiecarui an. De asemenea, acestia ar putea beneficia de meditatii platite de stat, intre lunile octombrie - ianuarie.

Ministerul Educatiei Nationale a transmis ca aproximativ 209.000 de candidati nu au promovat Bacalaureatul intre anii 2010 si 2013, care ar urma sa sustina in sesiunea speciala doar probele pe care nu le-au promovat.

F.N.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#studenti demisie Costoiu, #OUG modificare Lege educatie , #studenti