Studentii romani, suparati pe UE. Masterul in strainatate ar putea deveni un vis

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 16:40
4483 citiri
Studentii romani, suparati pe UE. Masterul in strainatate ar putea deveni un vis
Foto: Arhiva

Studentii din Romania sunt ingrijorati cu privire la reducerea fondurilor alocate de Uniunea Europeana pentru programul Erasmus.

Comisia Europeana a propus ca miliarde de euro sa fie taiate din bugetul pentru educatie si tineret al UE, stabilit pentru perioada 2014 - 2020, in urma masurilor de austeritate adoptate in februarie de Consiliul European.

Astfel, a fost propusa o reducere cu 15% pentru programul Erasmus, iar bursele pentru studenti s-ar putea transforma in imprumuturi, se arata intr-un comunicat al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si al federatiilor studentesti membre ale Organizatiei Europeane a Studentilor (ESU) remis, miercuri, Ziare.com.

Programul Erasmus, in pericol?

"Speram ca Parlamentul European, care si-a asumat in toamna sa salveze investitiile in educatie si tineret, sa isi demonstreze capacitatea politica de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmus for All. In timp ce liniile bugetare majore, cum este agricultura, raman aproape intacte, linia alocata acestui nou program de educatie si tineret are de suferit, desi reprezinta doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene pana in 2020", a declarat Karina Ufert, presedinte ESU.

Romania ar trebui sa se opuna

De asemenea, presedintele ANOSR Mihai Dragos a tras un semnal de alarma, spunand ca "Romania, care a esuat in a garanta un buget decent pentru educatie si cercetare la nivel national, ar trebui sa evite adancirea si mai mare a dificultatilor financiare intampinate de studentii romani".

Acesta a afirmat ca tara noastra ar trebui sa se opuna propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentantii sai prezenti la negocieri.

Ca reactie la decizia Consiliului European din februarie, Comisia Europeana a propus o taiere de 15% pentru noul program Erasmus for all. Asadar, programul Erasmus va primi in total 13 miliarde de euro din 2014 pana in 2020, in loc de 15,2 miliarde cum fusese propus initial.

Imprumuturi in loc de burse

In plus, Comisia Europeana a hotarat ca subventiile pentru studenti sa se transforme in imprumuturi. UE vrea sa introduca un sistem de imprumuturi oferit de banci private studentilor interesati sa isi completeze studiile de masterat intr-o alta tara din zona euro. Nimeni nu stie insa cati studenti s-ar angaja in astfel de obligatii financiare intr-o perioada de somaj al tinerilor fara precedent, sustin reprezentantii ANOSR.

"Studentii din Romania au mari dificultati in a-si permite si studiile universitare normale, fiind deseori nevoiti sa se angajeze pentru a se intretine. Nici macar nu ar trebui sa se puna problema unui sistem de imprumuturi pentru mobilitati internationale, cu atat mai putin in contextul in care se taie din sumele alocate pentru granturile Erasmus fata de propunerile initiale", a adaugat Mihai Dragos.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#fonduri taiate Erasmus, #fonduri Erasmus, #burse Erasmus, #burse master taiate , #studenti