Aberatia zilei: "Confuzia" dintre copiat si plagiat

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 13:11
7697 citiri
Aberatia zilei: "Confuzia" dintre copiat si plagiat
Foto: Camera Deputatilor

Scandalul de plagiat care il are ca protagonist principal pe vicepremierul Gabriel Oprea scoate la iveala informatii stupefiante pentru orice om de buna-credinta si care a invatat cu adevarat (mai bine sau mai rau) intr-o institutie de invatamant superior.

Unul dintre cele mai scandaloase aspecte tine de faptul ca printre membrii Consiliului National de Etica (CNE) care decide, potrivit legii, daca o teza de doctorat semnata de un demnitar este sau nu un plagiat, se afla si un deputat PSD, Petru Andea (foto), alaturi de alte persoane apropiate PSD, printre care si Paul Dobrescu, fost redactor la "Era socialista" si un apropiat al lui Ion Iliescu, potrivit lui Vladimir Tismaneanu.

CNE ar trebui sa fie un for impartial si obiectiv, format din cercetatori de elita fara nicio tangenta cu clasa politica (tinand cont ca judeca demnitari), dar nu pare sa fie deloc asa.

Din acest motiv, nici nu ne mai miram ca CNE a dat extrem de rapid un verdict favorabil vicepremierului Gabriel Oprea, in ciuda tuturor dovezilor aparute in mass-media si inainte de aparitia unui raport al Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti.

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Dupa ce jurnalista Emilia Sercan a sesizat public faptul ca in tezele de doctorat scrise de Gabriel Oprea si doctoranzii sai Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu sau Mihai Stanisoara exista pagini intregi preluate din alte surse fara citare si fara mentionarea surselor la bibliografie, era de asteptat ca CNE, forul responsabil cu mentinerea unui climat de onestitate in mediul academic romanesc si sanctionarea plagiatorilor, sa ia in discutie, transparent si cu toata responsabilitatea, aspectele semnalate. Nici vorba.

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Petru Andea, deputat PSD de Timis si membru in CNE, a dezvaluit modul in care trateaza el personal acest tip de subiecte.

"Se face in prezent confuzie intre copiat si plagiat. Foarte multe sesizari sunt 'uite, a copiat', 'unii zic ca a plagiat'. Copiatul inseamna ca a copiat si a spus de unde a copiat. Aceasta situatie nu intra sub incidenta legii (...) Plagiatul este atunci cand preiei texte, idei si asa mai departe fara sa spui de unde. M-ati inteles? Deci, daca nu spun de unde le-am luat, atunci este plagiat, daca spun ca le-am luat de colo si de colo, atunci este copiat si afecteaza doar originalitatea lucrarii si nu este o culpa a legii", a declarat Petru Andea pentru Gandul.

Ei bine, de faptul ca si-au insusit texte si idei fara sa citeze sunt suspectati si cei mentionati anterior, adica de plagiat, nu de copiat, dupa cum incearca deputatul PSD sa minimalizeze gravitatea faptelor lor.

De exemplu, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, a adresat, marti, o scrisoare deschisa membrilor CNE in care face o demonstratie impecabila cu privire la plagiatul comis de Gabriel Oprea in teza sa de doctorat.

"Cum explicati prezenta in teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Turai, Plangerea prealabila, Curentul, Bucuresti, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 randuri din care 100 reprezinta un bloc de text mare, reprodus identic in teza si in succesiunea paginilor ca la Turai. Poate expertii dumneavoastra nu l-au vazut. Dumneavoastra ati vazut: 'citarea corespunzatoare a surselor bibliografice'", ii intreaba prof.univ. Marian Popescu pe membrii CNE, dandu-le mai multe astfel de exemple.

"Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar si de alte forme de malpraxis academic privind acuratetea, veridicitatea, corectitudinea citarii si atribuirii surselor", mai subliniaza Marian Popescu.

Intrebat despre aceasta scrisoare, Petru Andrea a declarat ca nu a citit-o, dar daca a ajuns la consiliu, va fi luata in discutie in sedinta CNE de vineri.

Daca ne gandim insa la rapiditatea cu care s-a dat raportul prin care Gabriel Oprea a fost exonerat de vina si, mai ales, la componenta CNE, politizata de fostul ministru Liviu Pop in timpul scandalului de plagiat Ponta & Mang, suntem constienti ca vineri nu se va intampla nimic.

"Cultura inseamna arta, inseamna stiinta, este imaginea unui popor, este modul in care un popor se manifesta in plan spiritual. Este identitatea unui popor. Dincolo de faptul ca plagiatul este un furt, el trebuie interpretat si ca dispret pe care persoane cu mari responsabilitati il arata culturii poporului caruia ii apartin, sistemului de invatamant", a subliniat acad. Marius Andruh intr-un interviu acordat Ziare.com.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

La randul sau, scriitorul Andrei Plesu a lansat un apel catre cei care au obtinut corect titlul de doctor in Romania, intrebandu-i daca nu ar dori sa-si depuna cu totii titlurile pentru a-i forta si pe cei care au plagiat sa faca acest lucru.

Plesu: Sa ne depunem toti titlurile doctorale pana isi suspenda aceasta calitate cei care au plagiat

Un gest simbolic, dar inutil, cu siguranta. De ce nu se manifesta solidar, in strada, cercetatorii impotriva invaziei impostorilor si in favoarea modificarii legii, astfel incat universitatea care acorda titlul de doctor sa il poata si retrage? Asta e usor de explicat, dar greu de inteles.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Gabriel Oprea plagiat, #Petru Andea Oprea plagiat, #Consiliul National Etica Oprea plagiat , #universitati