Acuze grave la adresa parlamentarilor: Fondurile UE pentru cercetare, distribuite clientelar

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 18:58
2400 citiri
Acuze grave la adresa parlamentarilor: Fondurile UE pentru cercetare, distribuite clientelar
Foto: rsc.org

Comunitatea stiintifica din Romania, reprezentata de Ad-Astra, protesteaza fata intentia Parlamentului de a desfiinta organismul care se ocupa de gestionarea fondurilor europene destinate cercetarii, in incercarea de a obtine un control politic asupra lor si de a le directiona in mod discretionar.

Protestul este lansat dupa ce PSD si PNL au respins in comisia de invatamant a Camerei Deputatilor ordonanta de urgenta in baza careia functioneaza institutia respectiva, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), infiintata in 2010, in timpul mandatului fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu.

"Gestionarea alocarii fondurilor pentru cercetare in mod unitar, de catre o singura agentie executiva, asigura coerenta actiunilor si o folosire mai eficienta a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfasurata de UEFISCDI in ultimii ani. Fara indoiala, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres in administrarea proiectelor de cercetare fata de perioada anterioara infiintarii ei.

De aceea, consideram nejustificata incercarea de desfiintare a UEFISCDI si suspectam ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare", se arata in comunicatul remis presei de Ad-Astra.

Mai mult, cercetatorii subliniaza, printre altele, faptul ca in perioada 2007-2010, inainte de infiintarea UEFISCDI, Universitatea Politehnica Bucuresti a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocati proiectelor de cercetare, fiind coordonator sau partener in 186 (62%) din 298 de proiecte, in timp ce urmatoarea institutie beneficiara a derulat doar 21 (7%) de proiecte.

In schimb, dupa infiintarea UEFISCDI situatia s-a normalizat, iar in perioada 2011-2014, Universitatea Politehnica din Bucuresti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte, dupa cum a afirmat Adrian Curaj, directorul UEFISCDI.

"Aceasta statistica nu poate fi ignorata, avand in vedere ca doamna Ecaterina Andronescu (presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului) este fost rector al UPB, iar domnul ministru Costoiu este fost rector al aceleiasi institutii. Ca urmare, blocarea OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei sugereaza o incercare de control politic si de directionare discretionara a fondurilor destinate cercetarii", se arata in protestul semnat de Ad Astra, cerand aprobarea ordonantei de catre plenul Parlamentului si mentinerea in activitate a UEFISCDI.

Si alte organisme cu ajutorul carora se dezvolta cercetarea din Romania au avut probleme dupa plecarea lui Daniel Funeriu de la Ministerul Educatiei, printre acestea numarandu-se Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

PDL a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana cu privire la acest aspect.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ad Astra desfiintare UEFISCDI, #Ad Astra fonduri cercetare, #Ad Astra ordonanta cercetare , #universitati