Ad Astra considera "nocive" modificarile la codul studiilor doctorale propuse de Andronescu

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 20:58
1826 citiri
Ad Astra considera "nocive" modificarile la codul studiilor doctorale propuse de Andronescu
Foto: uhns.nhs.uk

Cercetatorii romani grupati in Asociatia Ad Astra lanseaza un avertisment public cu privire la propunerile de schimbare a codului studiilor doctorale, lansate de Ecaterina Andronescu, concluzia fiind ca vom asista la cresterea numerica de doctori in stiinte in detrimentul calitatii.

"Romania are nevoie de cercetare si, in particular, de doctori in stiinte - pentru a spori cunoasterea, spor care se materializeaza, in timp, intr-o crestere a bunastarii si prosperitatii. Este deci legitima dorinta de a creste numarul doctoratelor in stiinte acordate anual. Acest lucru insa nu trebuie facut in dauna calitatii", se arata intr-un comunicatul remis presei de comunitatea online a cercetatorilor din Romania.

Asociatia Ad Astra considera ca studiile doctorale trebuie sa se desfasoare doar "intr-un mediu de cercetare avansat si sub indrumarea unui conducator de doctorat cu o experienta stiintifica certificata prin calitatea publicatiilor sale stiintifice".

Andronescu vrea cod pentru studiile doctorale: Conditii pentru institutiile care scot doctori

In opinia membrilor Ad Astra, anumite modificari propuse de fostul ministru Ecaterina Andronescu sunt "nocive" pentru dezvoltarea cercetarii romanesti, mai cu seama faptul ca li se va permite sa conduca doctoratul doar profesorilor si celor care au gradul CS1.

"Abilitarea se vede astfel aruncata in derizoriu si se revine la situatia anterioara Legii 1/2011. Aceasta restrictie majora va avea ca rezultat, pe termen lung, reducerea semnificativa a numarului conducatorilor de doctorat inalt calificati si, ca urmare, a doctoratelor valoroase. (...) Vom fi, din nou, o tara in care tineri specialisti reputati, cu articole in reviste de top, nu vor putea conduce doctorate", se arata in documentul citat.

Totodata este criticat faptul ca scolile doctorale vor fi organizate la nivel de departament, eliminandu-se astfel controlul necesar al IOSUD de la nivelul universitatii.

Pe de alta parte, fostul ministru propune ca rezultatele cercetarii studentului doctoral sa se "concretizeze in doua rapoarte" care se valideaza in departamente.

"Este o prevedere aberanta, care nu tine seama de specificul fiecarui domeniu. Pana acum, fiecare comisie CNATDCU isi elabora propriile standarde pentru validarea doctoratului", se mai reaminteste, printre altele, in document.

Ad Astra atrage atentia si asupra faptului ca prin OUG 92/2012 au fost eliminate prevederi care asigurau competenta si independenta membrilor ARACIS si, in aceste conditii, adoptarea propunerilor Ecaterinei Andronescu "va contribui la 'producerea' unui numar mai mare de doctori in stiinte, dar nu va aduce nici un plus calitatii acestora".

"Asociatia Ad Astra indeamna comunitatea stiintifica romaneasca, din tara si din diaspora, sa isi faca auzita vocea pentru a reveni la reguli acceptate international in mediul de cercetare", se arata in incheierea comunicatului semnat de Liviu Ornea, doctor in matematica, profesor la Universitatea Bucuresti, si Vlad Cojocaru, doctor in biologie moleculara, cercetator la Institutul Max Planck pentru Biomedicina Moleculara din Germania.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ad Astra modificare cod doctorat, #Andronescu cod studii doctorale , #universitati