Ai parte, ai carte?

Autor: Elenina Nicut - avocat
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 11:22
6364 citiri

Se schimba anotimpurile. Ar fi un bun prilej pentru a se schimba si unele proverbe, avand in vedere ca oricum, din cate vad, nu prea mai corespund realitatii.

Nu mai corespund realitatii inca de pe vremea comunismului, cand se punea cate un tovaras cu patru clase (incluzandu-le pe cele ale trenului cu care sosea la post) in cate o functie, pentru ca apoi sa fie facut academician. La Academia Stefan Gheorghiu.

Tovarasii mai potenti isi puteau permite chiar sa devina savanti si doctori in anumite materii. Savanti si doctori de tip "codoi".

Din pacate, observ ca acest fenomen se mentine pana in zilele noastre, desi, cel putin teoretic, am scapat de comunism acum aproape 26 de ani.

Observ cum anumitor concetateni, ajunsi prin diverse conjuncturi in inalte functii si pozitii, in viata publica, in general, si cea politica, in special, li se trezeste brusc interesul pentru invatatura, pentru completarea si aprofundarea studiilor, mai precis: un bacalaureat la repezeala (ce n-ati auzit de bacalaureat la 40 de ani?), o licenta obtinuta intr-o vara, la distanta, doua-trei masterate, bifate odata cu prezenta la o sedinta de partid, si in final, inevitabil, un doctorat intr-un domeniu important, complex, care l-ar face sa lesine de emotie chiar si pe James Bond, cu atat mai mult pe bietul muritor de rand.

Doctoratul, cel putin, a devenit un fel de fetis intelectual. Sau poate o bijuterie, un accesoriu, nici nu ma pot hotari. Probabil ca, atunci cand te vezi din senin om mare, te uiti in oglinda si te gandesti: "ce-mi mai lipseste? Ah, o alta nevasta (acum e democratie, n-ar mai fi o problema de imagine, a se vedea atatea exemple), o vila, o masina mare, cat mai mare, un telefon mai destept decat mine, un ceas pe care nu stiu sa-l citesc, dar da bine in poze, si, evident, un doctorat".

Sau: "cu ce ma accesorizez la sindrofia de diseara? Pai o cravata, niste butoni, o poseta sau niste pantofi inscriptionati mare si clar, sa vada tot miopul, si o abreviere impresionanta in fata numelui".

Invatamantul a ajuns sa se comercializeze la piata, o piata liberalizata odata cu celelalte, dar in sensul prost si cu consecinte nefaste. Regimul produselor toxice, periculoase este atent reglementat, insa comercializarea formei fara fond continua sa fie privita cu ingaduinta.

In caz ca un cumparator e cumva inselat la cantar, intervine Guvernul, devenit un fel de OPC pe piata diplomelor. Imprejurarea ca seful Guvernului a facut el insusi hocus-pocus cu propriul titlu de doctor, contestat de o parte consistenta a opiniei publice pe motiv de plagiat rusinos, desigur, nu are nicio legatura cu cele expuse anterior.

Pe cel care insa trebuie sa respire acest aer poluat, sa dea piept cu aceasta forma fara fond, validata de un sistem care nu numai ca o recunoaste, dar o si promoveaza, nu-l mai protejeaza nimeni. El este sortit, daca nu chiar blestemat, sa-si bata capul pe cont propriu. Inclusiv de pereti, in desele situatii in care ajunge la concluzia ca el si forma fara fond cu care este nevoit sa aiba de-a face nu au nimic in comun, nici macar elementara ortografie, cu atat mai putin cunostintele de specialitate, aducatoare de sporuri si functii celei din urma.

Si uite cum ajungem sa ne impiedicam in viata publica sau in viata de zi cu zi de cv-uri mergatoare, licentiati si mai ales de doctori fara voie. Fara voia veritabilei lumi universitare, academice si a adevaratilor doctori, desigur, pe care eu, una, nu-i inteleg cum de suporta de ani buni o asemenea situatie.

Nu-mi spuneti ca nu exista, pentru ca i-am vazut si de la domniile lor am invatat, de tin minte si acum ca azi unele lucruri.

Ma intreb cum de au acceptat si accepta in continuare ca universul, propriul nume si memoria confratilor sa le fie intinate prin infiltrarea in randurile lor sau simpla alaturare cu specimenele de mai sus.

Ma indoiesc ca nu li se strange inima atunci cand presa mai prinde cate un ipochimen cu mata plagiatului in sacul pomposului doctorat.

Mi-e greu sa cred ca nu se gandesc si nu le pasa ca in acest ritm, intr-o buna zi, vor deveni inevitabil o minoritate fata de purtatorii de doctorate la rever, care le-ar lua astfel locul de formatori pe mai departe.

Sa asistam neputinciosi la schimbarea proverbelor dupa o realitate gresita? Nu, as zice, pentru ca riscam ca intr-o buna zi sa ajungem sa citim si despre schimbarea pe sest a Legii lui Arhimede, Legilor lui Newton, ordinii operatiilor din matematica si chiar a legilor firii.

Indiferent de schimbari de anotimpuri sau oranduiri, proverbul trebuie sa revina si sa ramana la topica lui sanatoasa: ai carte, ai parte.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta plagiat, #Garbiel Oprea plagiat, #politicieni diplome doctorat , #universitati