Cele mai renumite universitati din tara ii cer lui Grindeanu sa-i demita pe cei care au intrat cu cizmele in cercetare

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 18:51
4109 citiri
Cele mai renumite universitati din tara ii cer lui Grindeanu sa-i demita pe cei care au intrat cu cizmele in cercetare
Foto: Ziare.com

Consortiul "Universitaria", care reuneste cele mai reprezentative institutii de invatamant superior din Romania (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti), i-a transmis o scrisoare deschisa premierului Sorin Grindeanu, referitoare la situatia cercetarii din Romania.

Reprezentantii celor cinci universitati arata ca iau pozitie "fata de situatia ingrijoratoare care pune in pericol integritatea sistemului national de cercetare", referindu-se la faptul ca Ministerul Cercetarii, condus de senatorul PSD Serban Valeca, a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare.

"Asistam, in ultimele luni, la un adevarat asalt asupra eforturilor cercetatorilor romani de a pastra standardele inalte ale unei cercetari de calitate.

Cercetarea stiintifica se face doar prin colaborare internationala, iar Romania va fi astfel izolata pe o lunga perioada de timp. Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetarii si Inovarii decupleaza cercetarea romaneasca de la contextul international. Mai mult, sansele tinerilor de a se impune si dezvolta in lumea stiintifica sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanta totala in ceea ce priveste finantarea cercetarii romanesti.

Cred ca, pe termen mediu si lung, ceea ce se intampla acum poate duce la o subminare a institutiilor romanesti de cercetare si, prin aceasta, la subminarea credibilitatii Romaniei si a securitatii nationale", a spus Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti.

Apel pentru demiterea lui Valeca

In scrisoarea destinata lui Sorin Grindeanu, reprezentantii universitatilor sustin ca, daca vor continua politicile incepute de Valeca, acest lucru "va arunca cercetarea romaneasca intr-un dezonorant colt al irelevantei in spatiul international", si se cere demiterea ministrului.

"Stiinta este universala. Romania are sansa de a fi pe harta globala a cercetarii, prin gazduirea uneia dintre cele mai importante infrastructuri de cercetare din lume: ELI NP Nuclear Physics. Numerosi cercetatori romani se bucura de o reputatie remarcabila in plan international dupa eforturi, de multe ori, individuale, iar sprijinul statului este absolut necesar.

Continuarea, intr-o maniera similara, a politicilor incepute de domnul ministru Serban Valeca va arunca cercetarea romaneasca intr-un dezonorant colt al irelevantei in spatiul international.

Tinand cont de aceste aspecte semnalate, de gravitatea si de impactul lor asupra unui sistem de cercetare care doreste sa ramana demn in comunitatea internationala, va solicitam corectarea in cel mai scurt timp a derapajelor semnalate mai sus si demiterea ministrului Cercetarii si Inovarii, domnul Serban Valeca", se arata in scrisoare.

Reprezentantii universitatilor sustine ca, odata cu instalarea lui Valeca in functia de ministru, "au fost desfiintate toate consiliile consultative cu atributii in cercetare si care, prin noua structura guvernamentala, au fost preluate de Ministerul Cercetarii si Inovarii".

"Momentul pe care cercetarea romaneasca il traieste acum este unul extrem de ingrijorator nu doar pentru Romania recenta, ci si pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul intrebarii mecanisme si principii de baza pentru orice sistem de cercetare solid. Noile consilii consultative, numite de ministrul Cercetarii si Inovarii, domnul Serban Valeca dupa un asa numit proces de consultare, ridica semne serioase de intrebare cu privire la procedura de selectie si la intentiile reale fata de atributiile acestor organisme.

Astfel, desi Consortiul 'Universitaria' se remarca prin cea mai bogata productie stiintifica, adica peste 50% din cercetarea existenta la nivel national, universitatile din Consortiu sunt reprezentate in mai putin de 10% din structura nominala a consiliilor. Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universitati care nu au fost niciodata incluse in clasamentele internationale, au privilegiul unei prezente semnificative in cadrul acestor consilii. Mai mult, sunt membri care nu se bucura de o reputatie aleasa in randul colegilor nostri cercetatori, unele dintre probleme fiind semnalate si de mass- media.

Avand in vedere importanta acestor consilii consultative pentru credibilitatea si consolidarea comunitatii stiintifice romanesti, consideram ca demersul domnului ministru Serban Valeca este unul care contravine grav acestui deziderat. Mai mult decat atat, actiunile ministrului Cercetarii risca sa aseze stiinta romaneasca la periferia sistemului international de cercetare. Toate eforturile intreprinse in ultimii ani, care au vizat nu doar cresterea reputatiei cercetarii romanesti, ci si alocari financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil.

Daca cercetarea romaneasca a reusit sa isi castige locul in comunitatea internationala, aceasta se datoreaza, intr-o masura covarsitoare, evaluatorilor si expertilor straini care au acceptat sa vina cu expertiza lor. Implicarea expertilor internationali reprezinta o practica internationala curenta, iar eliminarea acestora va periclita obiectivitatea si seriozitatea procesului de evaluare a proiectelor stiintifice", mai transmit semnatarii scrisorii.

F.N.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#universitati reactie schimbari cercetare, #Valeca schimbari cercetare, #scrisoare Grindeanu schimbari cercetare , #universitati