Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 12:39
5831 citiri
Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu
Foto: top.unibuc.ro

Cercetatorii care contau pe granturile aprobate in ultimii doi ani de Ministerul Educatiei isi vad proiectele aruncate in aer, iar incercarea de a impune principii corecte de evaluare si repartizare a resurselor in cercetare nu a fost deloc pe placul majoritatii transpartinice, a declarat matematicianul Liviu Ornea intr-un interviu acordat Ziare.com.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Guvernul Ponta a hotarat sa reduca drastic bugetul pentru cercetare, impingandu-i intr-o situatie dramatica pe cercetatorii care au obtinut granturi finantate prin programele "Idei si Parteneriate".

Citeste si Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca

"Unii, care venisera din strainatate (fiind foarte bine clasati), asteapta de aproape 4 luni fara sa stie ce vor face in continuare. Un asemenea caz este cel al domnului Philippe Gille, de la Ecole Normale Superieure (Paris), castigatorul unui grant IDEI la Matematica, venit la Institutul de Matematica al Academiei", a comentat prof.univ. Liviu Ornea in interviul acordat Ziare.com.

In opinia sa, taierea de fonduri pentru cercetare si tergiversarea anuntarii listei de castigatori pentru competitia 2012 ar putea avea la baza faptul ca aceste granturi "au fost evaluate de experti straini, pe baza unei metodologii si a unor criterii similare cu cele din Vest care au eliminat aproape complet arbitrariul si nu au mai lasat loc alocarii preferentiale", o dovada fiind si faptul ca noua echipa de la Ministerul Educatiei a anuntat deja intentia de a renunta la evaluarea de acest tip.

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematica si Informatica din Universitatea Bucuresti si cercetator stiintific I la Institutul de Matematica al Academiei Romane "Simion Stoilow". Domeniul sau de cercetare este geometria diferentiala. A colaborat in calitate de profesor/cercetator invitat cu University of New Mexico (Albuquerque), Tokyo Institute of Technology, Max Planck Institut fuer Mathematik (Bonn), Ecole Polytechnique (Palaiseau). Este membru in Consiliul director al Ad Astra, a publicat peste 60 de articole de cercetare, o monografie (la Birkhauser) si un manual pentru studenti.

Intrebat ce ii sfatuieste pe studentii sai cei mai buni, sa ramana in tara sau sa plece peste hotare, Liviu Ornea a replicat hitru "din pacate, sa plece nu trebuie sa-i indemne nimeni" si a tras urmatoarea concluzie: "La noi, nimic nu pare predictibil. Pentru tineri, situatia e catastrofala".

Cat de grava este situatia granturilor finantate prin programele Resurse Umane, Idei si Parteneriate? Care sunt efectele?

Sunt doua chestiuni distincte, ambele foarte grave. Prima: s-a deschis tarziu finantarea pe 2013 pentru granturile in derulare. In consecinta, deja s-a renuntat la unele participari la conferinte, cercetarile experimentale abia mai merg, cercetatorii angajati pe grant, doctoranzi si/sau postdoctoranzi (care nu au alte resurse) traiesc din economii si nu se stie cat mai rezista - tineti cont ca si bursele POSDRU au intarziat enorm.

A doua: nu a fost anuntat bugetul si nu au fost anuntati castigatorii competitiei din 2012 (finantarea urma sa inceapa din octombrie 2012). Cercetatori care contau pe aceste granturi isi vad proiectele aruncate in aer, unii care venisera din strainatate (fiind foarte bine clasati) asteapta de aproape 4 luni fara sa stie ce vor face in continuare.

Un asemenea caz este cel al domnului Philippe Gille, de la Ecole Normale Superieure (Paris), castigatorul unui grant IDEI la Matematica, venit la Institutul de Matematica al Academiei.

Surpriza, in timp ce raspundeam la acest interviu, UEFISCDI a anuntat deschiderea finantarii pe 2013 la toate tipurile de proiecte in derulare. O fi un efect al petitiei Ad Astra, semnate (atunci) de peste 400 de colegi?

Lasand gluma la o parte - nu cred ca petitiile noastre au alt rol decat de a verifica, din cand in cand, ca nu dormim cu totii - e bine ca macar proiectele tinerilor vor fi finantate integral. Din toate celelalte se taie peste 50%. Fara nici o explicatie. Evident, totul e legal, nu ne putem opune... Iar despre competitia 2012 - tot nimic.

Starea asta de incertitudine, senzatia de arbitrar, impresia ca depinzi de bunul plac al functionarilor si politicienilor fac extrem de rau mediului stiintific.

Cum s-a ajuns in acest blocaj, din cauza birocratiei, a dezinteresului autoritatilor, din lipsa de bani...?

Nu am de unde sti. Banuiesc ca a contat in primul rand diminuarea bugetului cercetarii, pentru ca birocratia si dezinteresul sunt boli cronice la noi. E posibil sa fi contat si faptul ca granturile in derulare si cele din competitia 2012 au fost evaluate de experti straini, pe baza unei metodologii si a unor criterii similare cu cele din Vest care au eliminat aproape complet arbitrariul si nu au mai lasat loc alocarii preferentiale.

Or, noua echipa de la minister a anuntat deja intentia de a renunta la evaluarea de acest tip. E posibil sa se incerce pastrarea resurselor (limitate, evident) pentru o noua competitie care sa fie organizata conform altor criterii.

Din cate ati observat, au existat favorizati sau defavorizati ai autoritatilor atunci cand s-au facut taierile de peste 40% sau s-a taiat de la toata lumea?

Inteleg ca s-a taiat uniform. Nu stiu care e criteriul. In 2009, intr-o situatie similara, s-a facut o "evaluare de etapa" si s-a redus diferentiat, conform cu clasarea dupa aceasta evaluare. Nici asta nu e in regula, pentru ca unii isi planificasera anumite cercetari (si deci rezultate) pentru ultimul an. Dar macar a existat un criteriu.

Acum pare sa nu fie. In plus, actul aditional care se incheie, la fel ca in 2009, nu permite reducerea obiectivelor asumate initial: ni se cere deci sa avem aceleasi rezultate cu finantare mult diminuata (nimeni nu crede ca, intr-adevar, ce se taie anul acesta va fi realocat in 2014).

Trist e ca, la fel ca in 2009, comunitatea stiintifica pare destul de inerta si lipsita de solidaritate, reactiile sunt sporadice. Ati vazut vreo alta in afara petitiei Ad Astra?

Citeste si Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Cine sunt principalii responsabili de haosul creat?

Responsabilitatea revine in primul rand celor care conduc cercetarea si invatamantul superior. Dar, mai larg, responsabil e intreg Guvernul pentru felul cum nu stie (sau nu poate) sa gestioneze aceasta situatie de criza.

Se taie arbitrar, din bugetul cercetarii. Daca e vorba despre solidaritate in fata unei situatii grele, de ce nu se repartizeaza uniform greutatile?

Ce ar trebui facut?

Nu stiu ce trebuie facut, daca as sti... La urma urmei, criza exista si vad ca nimeni nu stie cum sa iasa din ea. Dar mi-ar placea sa vad ca aceia care ne conduc sunt mai interesati de munca noastra.

Din pacate, ei dau de inteles ca nu le pasa si ca, in plus, sunt si incompetenti. Cred insa ca stiu destul de bine cum ar trebui repartizate resursele, atatea cate sunt. Anume, exact asa cum a facut echipa din timpul ministeriatului Funeriu, conform unor criterii limpezi, bazate pe merit stiintific.

Ce spune acest episod despre modul in care politicienii trateaza cercetarea romaneasca? Ati sesizat o evolutie in rau, in bine sau constanta in ultimii ani?

Asa cum spuneam, cred ca invatamantul superior si cercetarea pornisera pe un fagas bun odata cu adoptarea Legii 1/2011 si cu prima competitie de granturi din 2011.

Nu era vorba nici despre ideologie, nici despre o aplecare mai mare a PDL pentru stiinta: dimpotriva, reforma Funeriu a fost detestata de mai toti politicienii, indiferent de partid. A fost pur si simplu o incercare de a impune principii corecte de evaluare si repartizare a resurselor, de functionare a institutiilor.

Ca majoritatea transpartinica nu le dorea se vede cel mai bine acum, cand ne reintoarcem la repartitii de fonduri din pix (vezi renuntarea la finantarea universitatilor pe baza ierarhizarii din 2011), cand CNATDCU a fost schimbat etc. si cand cei mai multi sunt foarte multumiti.

E drept si ca, in saracie, e greu de functionat dupa principii corecte: daca am fi fost mai bogati, chiar impartind strict dupa merit, tot ar fi ajuns si pentru ceilalti. Asa, multa lume "nu prinde" nimic si reactia nu intarzie sa apara.

Iar politicienii gandesc pe termen scurt, vor succes imediat, n-au viziune. Deci nu sunt interesati de reforme care rodesc tarziu.

In aceste conditii, ii indemnati pe studentii dumneavoastra cei mai buni sa ramana in tara sau sa plece?

Din pacate, sa plece nu trebuie sa-i indemne nimeni.

Nu le refuz recomandarea cand mi-o cer, bineinteles. Dar nu e usor sa pleci, pentru unii e un adevarat traumatism adaptarea la o alta cultura, viata departe de familie. Pe de alta parte, e bine sa plece, sa studieze si afara - numai de s-ar mai si intoarce.

Partea rea e ca, la noi, nimic nu pare predictibil. Pentru tineri, situatia e catastrofala. Si-atunci, cum sa se intoarca? La ce? La un sistem in care o bursa doctorala sau postdoctorala se poate brusc opri sau poate intarzia cu lunile? La un sistem in care concursurile de ocupare a posturilor nu se organizeaza ritmic? Or fi placute surprizele, dar parca mai e nevoie si de certitudini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Liviu Ornea granturi cercetare, #Liviu Ornea cercetare Ponta, #reducere finantare granturi cercetare , #universitati