Cine va conduce organismul care se va ocupa de plagiatele demnitarilor

Marti, 23 Februarie 2016, ora 10:10
3418 citiri
Cine va conduce organismul care se va ocupa de plagiatele demnitarilor
Foto: Facebook / Ioan Aurel Pop

Rectorul Universitatii Babes Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop (foto), a fost ales presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNADTCU). In 2012, atunci cand Consiliul a decis ca Victor Ponta a plagiat, Pop s-a delimitat de concluzia colegilor sai.

Anuntul cu privire la alegerea lui Ioan Aurel Pop la sefia CNADTCU a fost postat vineri pe site-ul UBB, informatia nefiind semnalata public si de Ministerul Educatiei, care se ocupa in aceasta perioada de schimbarea cadrului legal referitor la analizarea doctoratelor si retragerea titlurilor obtinute prin plagiat.

"Astazi, 19 februarie 2016, incepand cu ora 10.00, a avut loc Sedinta Consiliului General al CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). In urma intrunirii membrilor CNATDCU, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop a fost ales presedintele acestui organism consultativ la nivel national.

Pana in prezent, rectorul UBB a ocupat functia de vicepresedinte CNATDCU. Propunerea a venit din partea Academiei Romane si a fost votata, in unanimitate, de catre membrii Consiliului General al CNATDCU. Din acest Consiliu fac parte reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Tirgu Mures, precum si de la Academia Romana", se arata in anuntul postat vineri pe site-ul UBB.

Ioan Aurel Pop era membru in CNADTCU si in vara lui 2012, cand consiliul a decis ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, iar Liviu Pop, pe atunci ministru interimar al Educatiei, a reorganizat consiliul in aceeasi zi, pentru ca verdictul sa nu poata fi pus in aplicare.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

In acel moment, Ioan Aurel Pop a fost de acord cu decizia ministrului Educatiei, sustinand ca era nevoie de o reorganizare. Mai mult, el a sustinut ca membrii Consiliului nu aveau caderea de a da un verdict in cazul lui Victor Ponta, desi intra in atributiile institutiei, sugerand ca la mijloc ar fi fost interese politice.

"Eu nu pot sa spun daca o lucrare de mecanica fluidelor este plagiat sau nu si nici despre o lucrare de drept fiindca fiecare domeniu are specificul sau. Mai am un motiv serios sa nu ma pronunt in acest moment, pentru ca eu nu accept sa ma pronunt in situatii de acest gen decat atunci cand se face din ratiuni stiintifice.

Eu accept sa particip la discutarea unor teze de doctorat cand ratiunile stiintifice sunt prioritare, cand o lucrare disturba moralitatea unui domeniu, cand impiedica evolutia fireasca a domeniului. Or aici se dovedeste ca graba strica treaba.

Un plagiat ramane plagiat, dar ma intreb daca un plagiat posibil intamplat acum opt - noua ani n-a tulburat pana acum domeniul juridic si a ajuns dintr-o data sa-l tulbure in acest moment (...) Niciunul dintre membrii care s-au pronuntat in Consiliul general nu are pregatirea necesara, nu este profesor universitar la vreo facultate de Drept, nici in domeniul academic, iar o parte dintre ai au lipsit", a declarat atunci Ioan Aurel Pop, citat de Mediafax.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

Cine sunt profesorii care au stabilit ca Victor Ponta a plagiat

Noul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, investit in functie in noiembrie 2015, a desfiintat imediat dupa preluarea mandatului Consiliului National de Etica (CNE), blocand astfel pentru o perioada nedefinita analizarea cazului Petre Toba, ministrul de Interne acuzat de plagiat.

De asemenea, ministrul Curaj a reconfirmat componenta CNADTCU, printre membrii consiliului numarandu-se Ecaterina Andronescu, Vasile Dancu si alte cadre didactice universitare apropiate lui Victor Ponta.

In acest moment, ministrul Educatiei sustine ca lucreaza la schimbarea cadrului legislativ, astfel incat retragerea titlurilor de doctor sa se faca la nivel de universitati, nu la nivelul ministerului.

Universitatea Bucuresti: Retragem titlurile de doctor plagiatorilor, imediat ce legea permite

Demnitarii nu vor mai avea regim special in judecarea cazurilor de plagiat - proiect

Prof. Miclea despre plagiate, cazul Toba si reforma lui Curaj. "Unii care vorbesc lent ajung sa si gandeasca lent" Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Ioan Aurel Pop presedinte CNADTCU, #consiliul atestarea diplomelor Pop , #universitati