Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 00:23
9238 citiri
Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu
Foto: icbcluj.ro

Aproximativ 2.000 de directori de proiect si circa 6.500 de cercetatori sunt direct afectati de intarzierea cu care, mai bine de un an, Guvernul treneaza finantarea proiectelor declarate castigatoare in competitiile din 2012.

Angajamentele luate in fata colaboratorilor internationali nu mai pot fi respectate, Romania fiind discreditata ca tara, declara dr. Mihai Miclaus intr-un interviu acordat Ziare.com.

Mihai Miclaus s-a intors in tara in vara anului 2011, imediat dupa terminarea studiilor doctorale la Universitatea Rutgers, SUA.

Este cercetator stiintific gradul II (CS II) si membru in Consiliul Stiintific al Institutului National de CD pentru Stiinte Biologice, din partea filialei Cluj-Napoca a acestuia (Institutul de Cercetari Biologice) unde coordoneaza un proiect de cercetare de tip Parteneriate in domeniul biologiei moleculare a porumbului, cu aplicatii in agricultura, dar avand o deschidere mai larga spre studii de genetica/genomica vegetala.

"Anul acesta insa, prin taierea bugetului, simt ca proiectul imi e in totalitate compromis, iar sansele de a publica in reviste cu impact international mi-au fost spulberate", spune acesta in interviul acordat Ziare.com in contextul in care Guvernul a decis sa taie zeci de procente din fondurile alocate pentru granturi si a amanat luni de zile deblocarea finantarii.

Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca

"Efecte sunt numeroase: stoparea activitatilor de cercetare in laborator, ca urmare a lipsei banilor pentru achizitii de reactivi si consumabile, neplata salariilor sau plata la nivel de subzisenta din fondurile institutiei gazda (daca acestea exista!), imposibilitatea deplasarii la conferinte, neindeplinirea activitatilor propuse in primul trimestru cu impact negativ asupra activitatilor ulterioare", mai spune tanarul cercetator in interviul acordat Ziare.com.

In plus, acesta subliniaza faptul ca directorilor de proiecte li s-a comunicat ca bugetul pe anul acesta a fost ajustat conform unui ordin de ministru care "nu e de gasit nicaieri", nu apare nici in Monitorul Oficial, desi el este este actul in baza caruia directorii trebuie sa isi asume taierile de buget.

"Intr-un stil barbar, care-ti raneste demnitatea de cercetator, ti se impune sa semnezi ca esti de acord cu noile conditii. Cu alte cuvinte, sa semnezi ca accepti reducerea cu 40% si ca accepti sa fii reevaluat in iulie", mai spune Mihai Miclaus, subliniind faptul aceasta reevaluare va fi facuta de functionari publici care vor bifa sau vor taia cu pixul rezultatele raportate fara sa cunoasca despre ce este vorba.

"Principalii responsabili suntem noi, comunitatea cercetatorilor din Romania. Comunitate care s-a invatat sa plece capul si sa se complaca in situatia existenta", conchide Mihai Miclaus.

Pe scurt, care este situatia actuala a granturilor si cat de grava este ea?

Daca vorbim despre proiectele care asteapta sa fie finantate, in cadrul competitiilor Idei, Tinere echipe si Postdoc exista aproximativ 2.000 care au fost declarate eligibile (aproximativ 650 pe tip de competitie) si care au fost supuse evaluarii cu experti internationali. Asadar, 2.000 de directori de proiect asteapta aceste rezultate.

Daca luam in considerare faptul ca in proiectele Idei si Tinere echipe, grupul de cercetare implicat in proiect ar avea in medie 4 oameni implicati, iar la cele de tip Postdoc 2 persoane (aplicantul si mentorul) rezulta ca aproximativ 6.500 de cercetatori sunt direct afectati.

Acum, ca ne-am facut o imagine despre amploarea impactului, sa trecem concret la proiecte. La momentul depunerii lor, se detaliaza calendarul activitatilor ce urmeaza a fi implementate. Decalandu-se inceperea proiectului cu mai bine de o jumatate de an, intregul calendar este dat peste cap.

Acest fapt are un impact major asupra bunei desfasurari ulterioare. Concret, nu mai pot fi respectate angajamentele luate in fata colaboratorilor, mai ales internationali, discreditandu-ne ca tara.

Perioade de mobilitate care urmau a fi facute in alte laboratoare, participari la conferinte, colectare prealabila de date etc. sunt toate afectate.

De asemenea, ideea care a stat la baza propunerii de proiect nu mai poate fi exploatata in sensul inaintarii ei spre finantare de catre o alta institutie de la nivelul UE, spre exemplu.

Pe de alta parte, daca vorbim despre proiectele aprobate deja si care asteapta prima transa de bani pe 2013 situatia devine jalnica. Practic, de la inceputul anului si pana in prezent, niciunul din sutele de proiecte din cadrul programelor Idei, Resurse umane si Parteneriate nu a fost finantat. Asta se traduce in imposibilitatea achizitionarii de materiale necesare proiectului si in imposibilitatea achitarii salariilor.

Cu alte cuvinte, activitatea de cercetare din aceste proiecte a fost pusa "pe butuci" de 3 luni, iar situatia materiala a personalului de cercetare angajat exclusiv pe proiect e de la sine inteleasa.

Luni seara, Ministerul Educatiei a anuntat ca lucrurile s-au deblocat. Ati vazut deciziile adoptate? Cum s-a schimbat situatia?

S-a schimbat intr-o perspectiva si mai sumbra, in sensul ca pe alte tipuri de proiecte, mai precis IDEI, aflate in desfasurare, s-a taiat finantarea cu 50%!

La asta se adauga tacerea si incertitudinea care planeaza asupra competitiilor lansate anul trecut, al caror rezultat inca nu e facut public.

In plus, apropo de transparenta decizionala, noua, directorilor de proiecte, ni s-a comunicat ca bugetul pe anul acesta a fost ajustat conform cu un ordin de ministru care nu e de gasit nicaieri. El nu apare in MO, nu apare pe siteul MEN si nici al UEFISCDI sau ANCS. E vorba de Ordinul MEN nr. 3449MD/26.03.2013 privind repartitia creditelor bugetare pentru anul 2013.

Am cerut celor de la minister, prin intermediul UEFISCDI, sa-mi comunice unde poate fi acesta gasit, avand in vedere ca e actul ce-mi pecetluieste taierea de buget.

Se pune acum intrebarea de ordin juridic: cum semnam noi documente de restructurare a bugetului proiectului pe anul in curs in baza unui ordin de ministru care nu e aparut in MO?

Puteti sa ne spuneti pe scurt care sunt cauzele si cum s-a ajuns in acest blocaj?

Daca vorbim despre intarzierea de 3 luni cu care au fost anuntate rezultatele la proiectele depuse in 2012 de catre CNCS, intuiesc ca acest Consiliu duce lipsa de personal... Trecand insa peste intarzierea de 3 luni, listele finale cu proiectele propuse spre finantare a ajuns la ANCS/UEFSCDI in 7 decembrie 2012.

Aici intervine deja factorul politic. Asta deoarece Guvernul, prin rectificari bugetare facute in toamna anului trecut, a diminuat constant bugetul ANCS.

La momentul anuntarii competitiilor din cadrul programelor IDEI si Resurse Umane (TE si PD), bugetul total al acestora era de 525.000.000 lei, pe toata durata de finantare (adica 2 sau 3 ani). Un calcul simplu, luand in considerare ca toate proiectele s-ar derula pe 3 ani (desi cele de tip PD sunt limitate la 2 ani), ne arata ca pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie ar fi trebuit alocat un buget de aproximativ 44.000.000 lei. Ma intreb ce destinatie au primit acesti bani ... Pentru ca evident nu au fost reportati pe 2013, in conditiile in care asistam la taieri ale bugetelor proiectelor aflate in derulare cu 40%-50%!

Tot de domeniul politicului tine si aprobarea legii bugetului de stat pe anul in curs, care a intrat in vigoare abia in 25 februarie. Implicit, UEFISCDI nu era in masura sa inceapa finantarea nestiind bugetul ce ii va fi alocat.

Iar aici ajungem la partea dureroasa a finantarii cercetarii in Romania: finantarea anuala vs. finantarea multianuala. In Romania se merge pe prima varianta, care atrage de la sine semnarea in fiecare an a unui act aditional asupra bugetului proiectului, iar cercetatorul nu poate fi sigur pe suma contractata la semnarea initiala a proiectului.

Citeste si Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Care sunt efectele cele mai importante ale acestei situatii? In ce fel sunteti afectat personal?

Efecte sunt numeroase: stoparea activitatilor de cercetare in laborator, ca urmare a lipsei banilor pentru achizitii de reactivi si consumabile, neplata salariilor sau plata la nivel de subzisenta din fondurile institutiei gazda (daca acestea exista!), imposibilitatea deplasarii la conferinte, neindeplinirea activitatilor propuse in primul trimestru cu impact negativ asupra activitatilor ulterioare etc.

Concret, pana la sfarsitul lunii aprilie, in cadrul proiectului pe care il coordonez, ar fi trebuit finalizata o analiza genetica a mai multor linii de porumb autohton, iar pe baza rezultatelor sa indic partenerului meu (Statiunea Agricola Turda) ce linii sa fie semanate si ulterior incrucisate in camp, in vederea obtinerii de hibrizi superiori (obtinerea acestor hibrizi fiind scopul final si aplicativ al proiectului).

Nefiind in masura sa finalizez aceasta analiza datorita lipsei banilor, cel mai probabil se va pierde un sezon de validare in camp a rezultatelor experimentale si implicit neatingerea obiectivelor.

Cu toate acestea, mi se comunica de la UEFISCDI ca in luna iulie a anului curent voi fi reevaluat si in functie de rezultatele raportate mi se va acorda finantarea pe anul urmator. Asta dupa intarzierea cu mai bine de 3 luni a platii avansului (probabil vor fi 4 luni sau mai mult, pana la semnarea actelor aditionale) si dupa reducerea cu 40% a fondurilor prevazute pe anul in curs!

Din cate ati observat, au existat favorizati si defavorizati sau toti cercetatorii au fost tratati la gramada?

Discutand punctual despre taierea bugetului pentru proiectele de tip Parteneriate cu 40%, aceasta s-a facut fara nicio evaluare prealabila a realizarilor de pana acum. Nu se pune deci problema favorizarii sau defavorizarii unora sau altora.

Intr-un stil barbar, care-ti raneste demnitatea de cercetator, ti se impune sa semnezi ca esti de acord cu noile conditii. Cu alte cuvinte, sa semnezi ca accepti reducerea cu 40% si ca accepti sa fii reevaluat in iulie a.c. pe baza rezultatelor pe care le vei obtine in lunile mai si iunie, probabil, cand se vor vira primele sume de bani pe anul in curs.

Cine va face aceasta reevaluare? Cel mai probabil un personal nespecializat al UEFISCDI care va lua pixul in mana si va bifa sau taia rezultate raportate pe care el sau ea le considera valide sau nu.

Si cand spun ca-ti este ranita insasi demnitatea de cercetator, acest exemplu e graitor: ajungi la mila unui simplu functionar caruia incerci sa-i explici ca schimbarea expresiei genice a factorului de transcriere de tip bZIP, opaque2, trebuie studiata pentru ca e de importanta vitala in dezvoltarea endospermului bobului de porumb.

Lucru inteles de cei 3 evaluatori internationali care ti-au incredintat proiectul, dar mult peste capacitatea de intelegere a celui care sta de cealalta parte a biroului si care decide bugetul proiectului tau pe 2014.

Cine sunt principalii responsabili?

As zice ca politicienii. Dar nu! Principalii responsabili suntem noi, comunitatea cercetatorilor din Romania. Comunitate care s-a invatat sa plece capul si sa se complaca in situatia existenta. Care nu reactioneaza cand an de an legea nu e respectata prin neacordarea celor 6% din PIB pentru educatie si 1% din PIB pentru cercetare.

Care nu reactioneaza (decat tardiv) la trenarea anuntarii rezultatelor la competitii lansate acum mai bine de un an. Care nu reactioneaza (cel putin nu inca) la taierea arbitrara cu 40% a bugetului alocat proiectului aflat in derulare. Etc.

Ce ar trebui facut?

Legea finantelor publice trebuie modificata, astfel incat sa se poata trece la o finantare multianuala a proiectelor de cercetare, in care sa existe certitudinea ca atunci cand semnezi un contract pe 3 ani si pe o anumita suma de bani aceasta va fi respectata si iti poti planifica ca atare activitatile.

E absolut necesara deblocarea imediata a fondurilor si inceperea finantarii noilor proiecte. In plus, sa nu se inceapa noi competitii daca bugetul nu o permite.

Imi este peste puteri sa inteleg cum se poate sa tai 40% din proiecte aflate deja in derulare concomitent cu deschiderea unei noi competitii de proiecte! A se vedea deschiderea unei noi competitii (atentie!) tot de tip Parteneriate, taind bugetul pe anul in curs al proiectelor aprobate spre finantare in cadrul aceluiasi tip de competitie.

Ce spune acest episod despre modul in care politicienii trateaza cercetarea romaneasca? Ati sesizat o evolutie in rau, in bine sau constanta in ultimii ani?

Va pot oferi perspectiva cercetatorului intors in tara in vara lui 2011 asupra atitudinii politicienilor vizavi de cercetare si evolutiilor in domeniu de atunci incoace. Inca inainte de intoarcerea efectiva ma interesam asupra perspectivelor de a face cercetare odata intors acasa.

Auzeam de programe destinate exclusiv celor care alegeau sa revina in tara dupa terminarea studiilor, cu stimulente financiare consistente atat pentru cercetator, cat si pentru institutia care urma sa-l gazduiasca. Initiativa laudabila, in conditiile in care se estimeaza ca aproximativ 15.000 de cercetatori romani activeaza in strainatate. Asadar, se punea accentul pe reverse brain drain.

Deja in 2011 acest program nu mai era functional. M-am intors totusi, mizand pe faptul ca in cateva luni voi fi in masura sa aplic si sa castig finantare pentru cel putin un proiect. Lucru care s-a si intamplat, insa semnele declinului finantarii cercetarii in Romania incepeau sa fie simtite, in sensul ca decizia de finantare a proiectului s-a luat cu aproximativ 4 luni intarziere fata de calendarul initial al competitiei.

Primul an a fost incurajator, platile facandu-se la timp si putand sa-mi desfasor activitatea de cercetare corespunzator. Anul acesta, insa, prin taierea bugetului, simt ca proiectul imi e in totalitate compromis, iar sansele de a publica in reviste cu impact international mi-au fost spulberate.

De ce faceti cercetare in Romania si nu in alta parte?

Pentru ca am vrut, si inca mai am forta si dorinta, sa arat carcotasilor ca se poate face cercetare de performanta si din Romania. Cel putin in domeniul biologiei, avem infrastructura necesara pentru aceasta. Ne lipseste insa resursa umana specializata.

In actualele conditii, sunteti tentat sa plecati din tara?

As fi un las sa fac asta, in contextul celor spuse mai sus. Nu voi da bir cu fugitii la primele salve de tun (adica taieri de buget nejustificate si amanarea anuntarii rezultatelor pentru o competitie la mai bine de un an de la lansare).

Sunt constient ca nu voi ajunge sa fac cutting edge science (cel putin nu intrevad asta in orizontul apropiat de timp) din laboratorul meu din Romania, dar macar voi incerca sa implementez idei proprii sau preluate dintr-un sistem avansat de cercetare ca cel din SUA aici in tara. Exista masa critica de oameni alaturi de care sa fac asta. Deocamdata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Mihai Miclaus finantare cercetare, #finantare granturi guvern Ponta, #taieri finantari cercetare Ponta , #universitati