Mutarile scandaloase din cercetare au inceput in noaptea OUG 13: "PSD doreste control total si obedient, universitarii din strainatate sunt incomozi"

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 12:26
5523 citiri
Mutarile scandaloase din cercetare au inceput in noaptea OUG 13: "PSD doreste control total si obedient, universitarii din strainatate sunt incomozi"
Foto: Facebook / Cristian Dogaru

Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. Prof. dr. Cristian Dogaru dezvaluie cum s-a luat decizia si acuza PSD ca doreste sa aiba un "control total si obedient" asupra acestui domeniu.

"Este o decizie asteptata, 'normala', din punctul de vedere al filozofiei PSD, 'la vremuri noi, tot noi'. A inceput cu o circulara venita de la minister in noaptea zilei de 31 ianuarie 2017 prin care noi, membrii CNCS, eram instiintati ca sedinta de a doua zi se anuleaza, dat fiind faptul ca aceste consilii consultative se vor reorganiza. Am solicitat oficial ministerului lamuriri (documentul este prezentat mai jos - n.red.), nu am primit nimic, nici macar numar de inregistrare. Iarasi, nimic surprinzator, PSD-ul da ucaze, nu lamuriri.

Nu comentez componenta noilor consilii, pentru ca nu ii cunosc, dar consider ca desfiintarea unor organisme infiintate foarte transparent, printr-o selectie riguroasa, si numite prin ordin de ministru pe 4 ani, nu se justifica prin asa-zisul nou program de guvernare. Faptul ca toti membrii din strainatate ai acestor consilii au fost indepartati, ca marile universitati sunt reprezentate in mod minimal, e semn ca PSD-ul doreste control total si obedient, ca nu admite voci independente - din nou, filozofia centrala a acestui partid.

Universitarii din strainatate, mai ales, sunt nesantajabili, neinfluentabili si nu se sfiesc sa aiba o voce. Pe scurt, sunt incomozi.

Eu sunt optimist, totusi, si sper ca cei din lumea academica din Romania - si colegii lor din strainatate - vor fi in continuare activi, vor fi in continuare implicati, isi vor face vocile auzite, vor participa in continuare, ca sa zic asa, la miscarea 'Piata Victoriei'", a declarat pentru Ziare.com prof.dr. Cristian Dogaru, Universitatea Suffolk, Marea Britanie.

Peste 1.000 de cercetatori au semnat petitia online "NU reorganizarii organismelor consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii".

Citeste si Guvernul a intrat cu cizmele si in cercetare: O razbunare pe calitate, competenta si profesionalism

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Dogaru schimbare consilii cercetare , #universitati