Noi reactii la schimbarile facute de Guvern: Politicienii saboteaza sistematic cercetarea romaneasca, ne vor atleti in opinci

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 18:50
7107 citiri
Noi reactii la schimbarile facute de Guvern: Politicienii saboteaza sistematic cercetarea romaneasca, ne vor atleti in opinci
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Ministerul Cercetarii a schimbat luni componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. Politicienii saboteaza sistematic Cercetarea si vor ca oamenii de stiinta romani "sa apara ca niste atleti ce alearga in opinci", spun mai multi membri ai Ad Astra.

"Constatam, din pacate, ca in Romania politicienii (din tot spectrul politic) nu numai ca nu incurajeaza cercetarea, dar o saboteaza", a declarat pentru Ziare.com cercetatorul Mihai Miclaus, pozitia sa fiind sustinuta si de Octavian Micu si Lucian Ancu, toti trei fiind membri ai Ad Astra, asociatie care reuneste cercetatori romani de pretutindeni si promoveaza excelenta in cercetare.

Aceasta "sabotare sistematica" imbraca mai multe forme, subliniaza Mihai Miclaus, enumerand:

  • nerespectarea Strategiei Nationale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020 prin subfinantarea cercetarii (suntem codasii Europei la fondurile pe care le alocam pentru cercetare - vezi graficul de mai jos), alaturi de alte incalcari ale acesteia
  • impredictibilitate in sistem (a se vedea modul haotic de deschidere a competitiilor nationale pentru proiecte de cercetare si ajustarile arbitrare ale bugetelor proiectelor aflate in derulare)
  • ingerintele politicului in numirea membrilor in diferitele consilii din subordinea ministerelor de resort (tema de actualitate, prin numirea altor consilii in cadrul MCI, la doar cateva luni dupa ce acestea au fost populate cu membri pentru un mandat de patru ani).

Si insiruirea de motive ar putea continua, mai spune tanarul cercetator.

E legal, dar ce se urmareste?

Referitor la numirile facute in noile consilii consultative ale Ministerului Cercetarii, trebuie precizat ca "ele au loc intr-un cadrul legal care permite acest lucru, din pacate", spune Miclaus.

"Conform legislatiei actuale, orice ministru are dreptul sa numeasca membri in consiliile consultative din subordine printr-un simplu Ordin. Intrebarea care se pune este de ce actualul ministru a considerat necesar sa numeasca alti membri, la numai cateva luni dupa incheierea unui proces national de selectie, bazat pe criterii de excelenta stiintifica si probitate morala?

As fi de acord ca asta sa se intample in cazul consiliilor populate anterior prin Ordin direct al ministrului, fara consultare publica, dar nu si in cazul Consiliului National de Etica (CNE) si Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), care au beneficiat de comitete de selectie si metodologie solida de alegere a membrilor", argumenteaza cercetatorul.

Mai mult, comparand "noul" CNCS cu "vechiul" CNCS, se constata ca "valoarea stiintifica a noilor membri (masurata in indici bibliometrici folositi in mod curent in lumea academica, in speta H-index) este inferioara predecesorilor, cu o valoare mediana de 8 vs. 12", subliniaza acesta.

Ne reinchistam in propria neputinta si ne intoarcem in urma cu 10 ani

O problema "cel putin la fel de grava" a acestor noi consilii este lipsa oricaror membri din afara Romaniei, spune cercetatorul clujean.

"Parafrazandu-l pe Alexandru Babes, constat ca ne reinchistam in propria neputinta, alegand propriile standarde, deconectate de ce se intampla in lume.

Astfel, factorii politici considera ca e mai important ca cercetatorii romani sa apara ca niste atleti ce alearga in opinci intr-o cursa de 56 m, in loc de 100 m, iar startul sa se dea la un sunet de bucium, urmand sa avem toate cele 3 trepte de pe podium ocupate de atleti/cercetatori romani", comenteaza Mihai Miclaus.

In acelasi timp, Ministerul Cercetarii doreste reintroducerea evaluatorilor nationali pentru competitiile de proiecte.

"Este o masura nociva pentru sistemul de cercetare si in contradictie flagranta cu prevederile SNCDI 2014-2020, care preved ca obiectiv specific (a se vedea OS 4) 'evaluarea internationala' si 'internationalizarea cercetarii'.

O masura care ne arunca inapoi in timp cu cel putin 10 ani, cand mai mult de 4.000 de persoane au semnat o petitie prin care se solicita ca 'evaluarea activitatii de cercetare din Romania sa se faca in acord cu bunele practici internationale, pe baza rezultatelor stiintifice recunoscute de comunitatea stiintifica internationala'", se arata in incheierea comentariului trimis la redactie.

Cum s-a declansat noul scandal din Cercetare

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#schimbari consilii cercetare PSD , #universitati