TV Ziare.com: De ce Romania nu are universitati de top, cu Alina Mungiu Pippidi

Joi, 29 Iulie 2010, ora 15:54
6614 citiri
TV Ziare.com: De ce Romania nu are universitati de top, cu Alina Mungiu Pippidi
Foto: Arhiva

Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu Pippidi, considera ca universitatile romanesti ar putea fi ajutate prin stimularea intrarii lor intr-o competitie pentru integritate, care sa conduca la o schimbare profunda, chiar din interiorul lor.

Invitata la TV Ziare.com dupa lansarea rezultatelor topului Integritatii Universitatilor publice din Romania, realizat de Coalitia pentru Univeristati Curate, Alina Mungiu Pippidi a oferit cateva detalii cu privire la modul in care acest top a fost realizat si a discutat cu cititorii Ziare.com despre motivele pentru care cei mai performanti absolventi de liceu aleg sa paraseasca tara si sa-si continue studiile in strainatate.

"Nu mai putem da vina pe clasa politica daca lucrurile sunt in neregula in universitati, ele au autonomie (...) Tot ce se petrece este din cauza rectorului si a clicii din jur", a explicat aceasta.

Presedintele SAR a reamintit ca exista numeroase plagiate dovedite si totusi nu se intampla nimic, cei vinovati isi pastreaza functiile, iar comisiile de etica din universitati nici macar nu se intalnesc, desi o lege in acest sens este in vigoare de cativa ani.

O initiativa in acest sens a Coalitiei pentru Universitati Curate a fost instituirea functiei de "avocat al educatiei", ocupata pentru inceput de Florian Mihalcea, care a cules sesizari de la persoane din sistem care s-au simtit nedreptatite si a mediat aceste conflicte cu rectorii implicati, unele cazuri ajungand chiar si in justitie.

Coruptia si lipsa banilor, principalele cauze pentru absenta Romaniei din topul celor mai bune universitati din lume

Intrebata de ce crede ca nicio universitate din Romania nu se afla in topul celor mai bune 100 de universitati din lume, Alina Mungiu Pippidi a raspuns ca de vina nu este numai coruptia din invatamantul universitar, ci si lipsa banilor.

"Noi avem oameni performanti, exista inca la liceu absolventi minunati, acceptati peste hotare (...) Trebuie sa incercam sa formam si acasa o piata, chiar daca nu avem banii de care dispun universitatile din Occident (...) Un alt motiv este si ca se pierd constant toti oamenii buni, indiferent de varsta, la piata internationala, pentru ca aici nu sunt pretuiti, nu numai financiar.

Sunt universitati in care cine este mediocru sau submediocru e la fel tratat ca cei care fac performanta si in acest caz oamenii nu stau, prefera sa plece. Sistemul la noi este antimeritocratic", a mai declarat Alina Mungiu Pippidi.

Presedintele SAR mai apreciaza ca fiind o inechitate existenta locurilor cu plata si fara plata la universitati. "E un fel de discriminare intre studentii platitori si cei neplatitori", a punctat aceasta, propunand ca toti studentii sa plateasca o taxa modica anuala, din care universitatile sa se poata finanta mult mai serios.

In ceea ce priveste noua lege a Educatiei, care a ramas in lucru la Senat, aceasta a precizat ca nu cunoaste inca forma ei finala, dar din prevederile adoptate pana acum se poate spune ca vor exista reguli mai bune contra nepotismului si plagiatului, chiar daca noul sistem de alegere a rectorilor pare a fi usor de politizat.

Intrebata cum i se pare nivelul general de pregatire al absolventilor de liceu, Alina Mungiu Pippidi a precizat ca nu mai preda de cativa ani pentru studentii din Romania, ci in Germania, dar i se pare grav faptul ca "scoala nu mai reuseste sa-i invete pe elevi limba romana".

"Scoala merge prost, nici parintii nu ajuta prea mult. Copiii sunt inteligenti, prind repede, dar cine stie sa profite de scoala pleaca inca din anul intai dupa absolvire. Peste tot, in tarile occidentale, e plin de studenti romani straluciti", a recunoscut presedintele SAR.

Topul Integritatii Universitatilor Publice

Coalitia pentru Universitati Curate a lansat joi editia 2010 a Topului Integritatii Universitatilor Publice, potrivit caruia doar trei universitati pot fi cotate cu 4 stele (Universitatea de Medicina din Targu Mures, Universitatea de Medicina din Cluj Napoca si Universitatea Al.I.Cuza din Iasi).

Conform unui comunicat remis Ziare.com, principalele concluzii ale cercetarii sunt:

1) Pentru al doilea an consecutiv, nicio universitate de stat nu obtine punctajul maxim in cadrul clasamentului.

2) Universitatile din Romania au evoluat mai ales la capitolul transparenta si prezenta online. Evolutia e foarte vizibila deopotriva la universitatile de varf, precum cei doi top performeri (Medicina Cluj si Tg. Mures), ca si la cele care anul trecut au fost la coada clasamentului, ca Universitatea din Arad, care a facut un salt imens. Cel mai mic progres se inregistreaza la universitatile din Bucuresti.

3) Multe universitati nu au afisat declaratiile de avere, iar atunci cand sunt afisate iese la iveala faptul ca profesorii cu pozitii administrative cumuleaza mai multe norme, ajungand la salarii enorme, de zeci de ori mai mari decat ale tinerilor asistenti sau lectori.

4) Plagiatul ramane in continuare o practica foarte raspandita si la studenti si la cadre didactice, astfel incat raspunsul la plagiat, care e slab in multe cazuri, nu reuseste sa faca fata. Unele universitati au investit in software-uri specifice pentru studenti, dar continua sa aiba plagiatori profesori. Nu exista nici o instanta care sa urmareasca situatiile de plagiat, astfel incat avem cazuri documentate in care respectivii ocupa pozitii publice.

5) Evaluarile studentilor, un instrument a carui importanta a crescut enorm in universitatile occidentale, raman formale si nesemnificative.

Topul Integritatii Universitatilor Publice, concluziile pe larg precum si recomandarile Coalitiei pentru Universitati Curate pot fi descarcate de pe site-ul Societatii Academice din Romania la adresa: www.sar.ong.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alina Mungiu top universitati, #top integritate universitati , #universitati
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Nu are rost sa-i enumeram pe politicienii prof. universitari dar cred ca Conferentiara Turcu Alcoolica si Profesorul Morega sunt emblematici ptr lumea academica actuala.....