Ecouri internationale ale taierii fondurilor pentru cercetare: Romania se va izola de Europa

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 21:44
5170 citiri
Ecouri internationale ale taierii fondurilor pentru cercetare: Romania se va izola de Europa

Prof.dr. Oliver Jens Schmitt (Foto), membru al Academiei de Stiinte din Austria, i-a adresat o scrisoare ministrului Mihnea Costoiu in care se arata ingrijorat de decizia de a se renunta la evaluatorii internationali ai proiectelor de cercetare, subliniind faptul ca ei joaca un rol crucial in integrarea mai profunda a Romaniei in structurile europene.

Oliver Jens Schmitt, director al Institutului de Studii Est-Europene de la Universitatea din Viena, este un istoric extrem de apreciat in mediul academic european si est-european.

In scrisoarea adresata ministrului delegat pentru Cercetare Mihnea Costoiu, remisa Ziare.com, prof.dr. Oliver Jens Schmitt precizeaza inca de la inceput ca a avut, in ultimii ani, ocazia de a sprijini activitatea Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica (CNCS) din Romania prin evaluarea unui numar considerabil de lucrari si proiecte de cercetare, prilej cu care a fost "profund impresionat de nivelul extrem de ridicat de competenta profesionala" al board-ului CNCS.

Demisia in bloc a CNCS, un semnal de alarma

"CNCS a contribuit in mod esential la profesionalizarea si internationalizarea cercetarii romanesti si intregii activitati stiintifice din Romania, jucand astfel un rol crucial in integrarea tarii in structurile europene.

Am convingerea ca CNCS a pus bazele unui nou capitol in dezvoltarea cercetarii romanesti, aplicand principii si reguli care se regasesc in toate statele care se afla in top.

Cu regret am aflat de recentele evolutii provocate de deciziile guvernului din care faceti parte. Faptul ca board-ul CNCS a demisionat in bloc este, intr-adevar, un semnal de alarma pentru toti cei care respecta calitatea actului de cercetare stiintifica si standardele universitare si care sunt angajati sa le implementeze in activitatea practica de zi cu zi", se arata in documentul citat.

Prof.dr. Oliver Jens Schmitt mai subliniaza faptul ca "Romania a fost izolata timp de multe decenii de comunitatea stiintifica internationala si doar un respect real aratat regulilor universitare unanim recunoscute ii vor permite sa ocupe locul pe care il merita in comunitatea stiintifica europeana".

Cercetatorii nu cedeaza: Cer sprijin Uniunii Europene - Interviu

George Epurescu: Mineriada impotriva cercetarii stiintifice

Expertii internationali au un rol crucial

"As dori sa evidentiez in mod particular importanta mentinerii evaluarii cu specialisti internationali al caror rol in evitarea conflictelor de interese este crucial.

Excluderea expertilor straini din procesele de evaluare a proiectelor reprezinta un pas inapoi in mod evident; va pune in pericol calitatea activitatii stiintifice si va izola Romania de Europa si de intreaga comunitate stiintifica internationala", ii transmite prof.dr. Oliver Jens Schmitt lui Mihnea Costoiu.

In plus, acesta subliniaza faptul ca aceasta decizie "ar putea pune in pericol chiar si utilizarea eficienta a bugetului de stat".

"Permiteti-mi sa va amintesc ca o asemenea decizie nu gaseste justificari in ratiuni financiare. Cei mai multi experti internationali sunt, cu siguranta, gata sa lucreze gratis pentru a sprijini un proces pe care ei il considera esential pentru dezvoltarea comunitatii stiintifice europene, si implicit pentru integrarea Romaniei in structurile europene", subliniza academicianul austriac.

La finalul scrisorii sale, prof.dr. Oliver Jens Schmitt ii adreseaza rugamintea ministrului roman al cercetarii sa reconsidere deciziile recente, apreciind ca prin ele Romania risca sa "anihileze progresele impresionante pe care le-a facut intr-un domeniu crucial pentru integrarea ei in Europa".

"Sunt convins ca cei mai multi dintre colegii mei care au sprijinit in ultimii ani activitatea CNCS sunt gata sa isi continue munca, obiectivul lor fiind ridicarea nivelului cercetarii romanesti si, prin aceasta, imbunatatirea competitivitatii ei si aducerea la un nivel international", se arata in finalul scrisorii.

Ministerul Educatiei a anuntat recent ca a decis taierea cu procente de pana la 55% a finantarii unor proiecte de cercetare aflate in derulare si lansarea unei noi competii de proiecte la care nu vor mai exista obligatoriu evaluatori internationali, iar directorii nu vor mai mai avea criterii stiintifice riguroase de selectie.

Universitatea Bucuresti ia pozitie fata de taierea fondurilor pentru cercetare

Deciziile guvernului Ponta i-au scandalizat pe cercetorii care isi vad astfel ideile si eforturile depuse de ani de zile duse pe apa sambetei. Ei au iesit in strada sa protesteze, au amenintat cu procese penale si au cerut ajutorul Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scrisoare academician austriac Costoiu, #taiere fonduri cercetare, #Oliver Jens Schmitt Romania , #universitati