Europarlamentarul Cristian Busoi (PNL), acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 15:50
4545 citiri
Europarlamentarul Cristian Busoi (PNL), acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi, candidatul liberalilor la Primaria Capitalei, este acuzat ca a plagiat si s-a autoplagiat in teza de doctorat "Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie".

Acuzatiile vin din partea "Institutului pentru modernizarea educatiei (IMEDU) ", sub semnatura lui Stelian Ene, care anunta cu acest prilej ca "a initiat o actiune de verificare a originalitatii lucrarilor de doctorat, a articolelor si a altor publicatii academice autohtone", informeaza contributors.ro.

Cristian Busoi a sustinut teza de doctorat in 2010, avandu-l coordonator pe prof. dr. Cristian Vladescu.

Conform sursei citate, lucrarea are 128 de pagini si este impartita in 4 sectiuni. "In urma analizei IMEDU, prezentarea ideologiilor politice este preluata aproape in intregime din doua surse, Taranu [3] (Andrei Taranu, Doctrine politice contemporane, curs SNSPA 2001, n.red.) si Pippidi [4] (Alina Mungiu-Pippidi coord., Doctrine politice, Polirom 1998, n.red.) din care Busoi copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata.

Metoda este interesanta prin aceea ca Busoi este in mod clar constient de necesitatea de a cita si delimita textul reutilizat, deoarece exista exemple de citare corecta din ambele lucrari, cu nota de subsol si ghilimele. Daca ar fi insa aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea intre ghilimele a aproape intregului subcapitol, lucru evident inacceptabil intr-o lucrare de doctorat", scrie Stelian Ene, prezentand in facsimil, alaturate, pagini din teza de doctorat a lui Busoi si sursele originale.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

De asemenea, intr-un subcapitol dedicat legaturii dintre sanatate si ideologii, Cristian Busoi amesteca "fragmente corect atribuite cu unele duplicate pe care si le asuma implicit", de aceasta data, sursa fiind profesorul Vladescu, coordonatorul tezei sale de doctorat.

In plus, Stelian Ene mai afirma ca Busoi si-a autoplagiat articolul "Sisteme de sanatate si influenta ideologiilor politice", care este "reprodus aproape in totalitate in corpul tezei (circa 4 pagini) fara niciun fel de citare". La randul sau, articolul auto-plagiat contine "elemente de plagiat" dintr-o lucrare scrisa tot de Cristian Vladescu.

In concluzie, in teza analizata procentul preluarilor din alte surse, citate sau nu, este "alarmant", iar "contributiile stiintifice ale autorului, in masura in care ele exista, sunt foarte greu de localizat fizic in corpul tezei care pare construita in esenta ca un exercitiu tehnoredactare de text, nu de diseminare a unor rezultate stiintifice", subliniaza autorul.

Pana la ora redactarii acestei stiri Cristian Busoi nu a putut fi contactat pentru a-si exprima pozitia fata de aceste informatii.

El se alatura astfel unei lungi liste cu nume de demnitari acuzati de plagiat si auto-plagiat, deschisa de Victor Ponta si pe care mai figureaza Gabriel Oprea, Lia Olguta Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean, Bogdan Licu sau Petre Toba.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)

A fost facut public referatul prin care Lia Olguta Vasilescu e acuzata de plagiat (Video)

Corlatean, acuzat ca a plagiat patru surse - PDL sesizeaza Consiliul National de Etica

Andronescu, acuzata de plagiat: Institutul pentru Fizica Materialelor propune retragerea lucrarilor

Numarul mare de lucrari de doctorat suspectate de plagiat a determinat Guvernul Ciolos sa ia masuri, acestea urmand sa fie anuntate de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, in perioada imediat urmatoare.

Demnitarii nu vor mai avea regim special in judecarea cazurilor de plagiat - proiect

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Cristian Busoi plagiat teza doctorat, #Busoi acuzat plagiat , #universitati