Facultatile sa primeasca bani in functie de cati absolventi isi gasesc un job? Ce spune Ministerul Educatiei

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 08:38
3319 citiri
Facultatile sa primeasca bani in functie de cati absolventi isi gasesc un job? Ce spune Ministerul Educatiei

Studentii au venit cu o propunere interesanta la inceputul acestui an, mai exact ca universitatile din tara noastra sa primeasca bani de la buget in functie de rata de angajare a absolventilor.

Ministerul Educatiei considera ca ideea este "ok, de discutat", insa implementarea unei astfel de initiative ar fi extrem de complicata, pentru ca, in primul rand, ar trebui schimbata legislatia.

Propunerea studentilor a ajuns pe masa ministrului Educatiei, insa reprezentantii institutiei au spus ca, deocamdata, "nu se poate introduce un asemenea indicator de calitate".

"Datele privind insertia absolventilor de nivel universitar pe piata fortei de munca nu sunt colectate la nivel national si, in consecinta, deocamdata nu se poate introduce un asemenea indicator de calitate pentru finantarea invatamantului universitar de stat", se arata intr-un raspuns al Ministerului Educatiei la solicitarea Ziare.com.

Sectiile universitatilor care nu produc ce cere piata raman fara finantare

De asemenea, reprezentantii ministerului au adaugat ca institutia are in vedere demararea colaborarii cu Ministerul Muncii "pentru a putea beneficia de informatii valide privind insertia absolventilor de invatamant tertiar (superior) pe piata muncii".

O schimbare radicala de optica

Biroul de presa al institutiei a sustinut ca ideea este ok, poate fi discutata, insa procedura implementarii este complicata, pentru ca, practic, ar trebuie schimbata legislatia, iar acest lucru nu tine doar de Ministerul Educatiei.

"Ar trebui practic schimbata legea si, odata cu ea, filosofia de acordare a finantarii. Este o propunere care poate fi discutata, analizata cu toti factorii responsabili, incluzand aici asociatiile studentesti si Consiliul National al Rectorilor, dar si partea cealalta - angajatorii, deci toti care au tangenta cu chestiunea aceasta, astfel incat sa ia cea mai buna decizie.

Este o schimbare radicala de optica si nu stiu daca va intruni sufragiile modificarii, pentru ca e o modificare de lege, deci sunt doua variante: fie te duci cu ea in Parlament, fie prin ordonanta de urgenta si dupa aceea tot in Parlament ajunge; sigur discutam ipotetic", a declarat un reprezentant al Biroului de Presa.

Prevederile tin cont de absorbtia absolventilor pe piata muncii

Oricum in Legea educatiei sunt incluse prevederi care tin cont de absorbtia absolventilor pe piata muncii, in ceea ce priveste numarul de locuri la buget pe care le poate avea o anumita faculate sau specializare.

Astfel, un articol din Legea educatiei prevede ca "rectorul trebuie sa elaboreze un raport de activitate in fiecare an, in care sa includa informatii despre absorbtia studentilor universitatii respective pe piata muncii".

Totusi, aceste date nu sunt centralizate, astfel ca nu exista o statistica nationala a ratei de angajare a absolventilor universitatilor din Romania, potrivit Ministerului Educatiei.

"Rapoartele sunt publice, ar trebui sa fie pe site-ul fiecarei universitati de stat care primeste finantare de la buget. Sigur, acea rata este dupa aceea defalcata pe facultati sau pe specializari, asta tine de universitate, de modul in care redacteza raportul, dar este conditie obligatorie ca acel raport al rectorului sa contina acest capitol dedicat rentabilitatii, daca pot sa zic asa, facultatii sau studiilor, in sensul in care se acorda finantare pentru un numar x de locuri, iar acei absolventi isi gasesc in proportie de y la suta loc pe piata muncii", a lamurit reprezentatul Biroului de presa.

Firmele care angajeaza absolventi din 2014 vor primi subventii

Acesta a adaugat ca mai exista o prevedere, inclusa intr-un ordin de ministru legat de stabilirea cifrei de scolarizare pentru invatamantul de stat la forma bugetata, "in care se specifica si acolo limpede ca solicitarea unui anume numar de locuri pentru o specializare, oricare ar fi ea, trebuie sa aiba in spate date statistice legate de posibilitatea ca acei absolventi, dupa ce termina studiile, sa se si poata angaja".

Mai exact, o universitate nu poate cere 3.000 de locuri la Drept - forma bugetata, de exemplu, daca nu are garantia ca acei absolventi isi gasesc de lucru, a mai spus oficialul institutiei.

"Oricum, Ministerul Educatiei, cand apar astfel de solicitari supradimensionate sau foarte mari de la un an la altul pe anumite specializari, cere detalii in legatura cu aceasta situatie si detaliile vizeaza inclusiv partea aceasta legata de ce se intampla cu ei dupa ce termina studiile.

Deci, in esenta, propunerea este de discutat, dar forma in care va fi inclusa sau nu in Legea educatiei nu mai depinde exclusiv de Ministerul Educatiei. Dar ca idee este ok, se poate discuta pe ea", a conchis reprezentantul Biroului de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#universitati finnantare rata angajare, #bani universitati rata angajare , #universitati