Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat

Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 10:33
6229 citiri
Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat
Foto: captura YouTube / InfospeedVideos

Sistemul de educatie romanesc nu formeaza personalitati, ci vinde diplome, iar politicienii care au plagiat pentru ca au vrut sa aiba eticheta de "doctor" nu s-au gandit la consecinte, afirma prof. Florian Colceag, presedintele IRSCA Gifted Education.

Matematician specializat in educatia copiilor supradotati, numit si "antrenorul de genii", Florian Colceag a comentat pentru Ziare.com scandalurile de plagiat aparute in mass-media si in care sunt implicati, printre altii, premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, fostul ministru al Apararii Mihai Stanisoara, dar si Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei.

"Noi ne-am imbolnavit de etichete si atat timp cat calitatea este data de niste etichete fara sa mai conteze continutul, boala asta a ajuns sa fie o boala sistemica. De aici si toata lupta asta politica: oamenii au impresia ca daca ajung sefi undeva sunt mai destepti. Nu e adevarat, nu sunt mai destepti cu nimic, nici mai priceputi, sunt doar mai expusi. In momentul in care ai un doctorat esti mai expus, lumea este interesata de ce anume ai realizat, de unde te-ai inspirat. Pentru ca esti un exemplu de urmat, nu?

Multi dintre acesti politicieni au vrut sa aiba eticheta, fara sa se gandeasca la consecinte. De fapt, e foarte important pentru un politician sa invete sa gandeasca, pentru ca el luand decizii de interes national, daca nu gandeste, provoaca ceea ce am vazut si noi cu totii ca provoaca in ultimii 25 de ani", ne-a declarat prof. Florian Colceag.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Prof. Colceag a subliniat inca o data faptul ca plagiatul "este o boala de sistem".

"Sistemul de educatie nu formeaza personalitati, ci vinde diplome. Asta este o nebunie. Diploma in sine nu ar trebui sa aiba niciun fel de valoare, la fel cum stampila nu are nicio valoare ea in sine, nu e o dovada de incredere.

Politicienii ar trebui sa capete increderea celorlalti. Degeaba te prezinti cu 100 de doctorate daca nu ai increderea oamenilor. Faptele vorbesc in directia asta si toata lumea asteapta sa vada fapte", a mai spus el.

Aberatia zilei: "Confuzia" dintre copiat si plagiat

Un joc colectiv

In mod normal, in momentul in care cineva si-a luat un doctorat el ar trebui sa mearga in invatamantul universitar, in cercetare, subliniaza presedintele IRSCA Gifted Education.

"Cu un masterat, cineva arata ca e destul de inteligent ca sa se adapteze la o situatie data, dar cu un doctorat el nu mai are loc decat in cercetare sau in invatamantul universitar. Eu nu vad politicieni care sa fie buni in cercetare, iar cei care s-au dus in invatamantul universitar ca sa mai ia inca cinci salarii l-au distrus, l-au facut praf", a sustinut prof. Colceag.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Gabriel Oprea, care si-a plagiat teza de doctorat conform presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, a devenit conducator de doctorat, iar o parte dintre cei care au obtinut acelasi titlu cu ajutorul lui sunt la randul lor acuzati de plagiat, prof. Colceag subliniaza faptul ca totul "s-a transformat intr-o chestiune simbolica, fara nicio valoare reala".

"E un fel de joc colectiv. Dar marea problema este ca, indiferent de nume sau de pozitie, nu le foloseste la nimic", a completat acesta.

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

In opinia sa, nici cei care si-au obtinut prin eforturi proprii titlul de doctor nu sunt afectati de aceste scandaluri, in schimb are de suferit societatea in ansamblu.

"Oamenii care in mod onest au muncit luni de zile si au scos rezultate absolut extraordinare nu sunt afectati, pentru ca ei nu au facut-o pentru titluri, au facut-o de dragul cunoasterii, de dragul descoperirii, de dragul progresului, de dragul rezolvarii unor probleme. Sunt oameni pe care nu ii afecteaza titlul si nici nu ii intereseaza. Ei au doctorate foarte bine facute, muncite, dar asta este o consecinta a unui alt sistem care se bazeaza pe valoarea profesionala.

Insa, cat timp continuam sa punem tot soiul de lideri, manageri sau alte 'somitati' pe criterii politice, nu de profesionalism, noi perimam 'craca' pe care stam", a atentionat Florian Colceag.

Unul dintre primii romani cu doctorat vorbeste despre cazurile de plagiat, inclusiv al lui Oprea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florian Colceag plagiat, #Gabriel Oprea plagiat, #Ponta plagiat , #universitati