Fostul ministru Mircea Miclea, despre schimbarile din Cercetare: O decizie care denota fie prostia, fie aroganta

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 13:25
6586 citiri
Fostul ministru Mircea Miclea, despre schimbarile din Cercetare: O decizie care denota fie prostia, fie aroganta
Foto: captura YouTube/expertccp

Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. "Decizia denota fie prostia, fie aroganta unor oameni aflati temporar la putere", comenteaza prof.univ. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.

"Decizia aceasta va avea, din pacate, o serie de consecinte negative. In primul rand, va decredibiliza toate activitatile pe care le va face ministerul in domeniu, pentru motivul ca, evident, credibilitatea unei activitati e data de credibilitatea si prestigiul persoanelor care o coordoneaza.

In al doilea rand, va transmite un mesaj extrem de negativ, daunator inclusiv PSD-ului, ca valoarea stiintifica si munca onesta in cercetare este mult mai putin importanta decat afilierea politica. E ca si cum ai spune ca meritocratia nu conteaza, conteaza sa fii bine orientat politic.

In al treilea rand, prestigiul international al cercetarii romanesti, si asa deteriorat din cauza scandalurilor legate de plagierea doctoratelor, va mai primi o lovitura.

Cu o astfel de decizie, fara sa fie fortat de nimeni, guvernul actual a mai facut zece pasi in spate, in loc sa faca unul inainte. O decizie care denota fie prostia, fie aroganta unor oameni aflati temporar la putere", a declarat pentru Ziare.com prof.dr. Mircea Miclea.

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Mircea Miclea schimbare consilii cercetare , #universitati