Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul face curatenie in facultati si ameninta cu amenzi uriase

Miercuri, 26 August 2015, ora 10:22
4233 citiri
Guvernul face curatenie in facultati si ameninta cu amenzi uriase
Foto: Arhiva (B1TV)

Guvernul va adopta miercuri o ordonanta de urgenta care prevede ca universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata sau la programe de studii neautorizate vor fi amendate cu o valoare de zece ori mai mare decat taxa de scolarizare incasata.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, va propune ordonanta spre avizare in sedinta de guvern, informeaza Mediafax.

Ordonanta prevede ca, incepand din anul scolar viitor, 2015-2016, institutiile de invatamant superior care depasesc capacitatea maxima de salarizare aprobata sau inscriu studenti la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate vor fi sanctionate cu o amenda in cuantum de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate pentru respectivul program de studii.

De asemenea, actul normativ prevede ca incalcarea dispozitiilor legale se sanctioneaza astfel: programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii, si respectiv universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin doi ani universitari.

Guvernul va recunoaste prin ordonanta diplomele de la Spiru Haret

In acest an, Ministerul Educatiei a fost obligat sa plateasca daune de peste 1,7 milioane de lei ca urmare a celor 7.400 de procese intentate de absolventii care au reclamat faptul ca nu li s-a eliberat diploma de licenta sau care absolvisera cursuri neautorizate.

"In prezent sunt in derulare alte 2.300 de procese. Le vom lua taxele de scolarizare catre stat. Se poate ajunge la desfiintare daca fac asta mai multi ani la rand", a declarat ministrul Sorin Cimpeanu.

In urma verificarilor efectuate, Ministerul Educatiei a constatat ca Universitatea Spiru Haret a inmatriculat si scolarizat studenti la programe de studii organizate, la forme de invatamant neautorizate, incepand cu anul universitar 2005 - 2006.

Ca urmare a unei decizii date de Curtea de Apel din Bucuresti in 2008, Universitatea "Spiru Haret" nu a mai putut elibera diplome recunoscute de MECS. Marea majoritate a studentilor si-a continuat studiile la aceeasi universitate, fiind transferati la forma de invatamant de zi, acreditata, depasindu-se astfel capacitatea maxima de scolarizare.

O alta categorie de absolventi care a apelat la justitie este formata din cei care au diploma, insa nu beneficiaza de recunoasterea studiilor din cauza neconcordantei cu Nomenclatorul anual. De asemenea, au fost identificati absolventi care au absolvit programe de studii organizate intr-o limba de predare care nu fusese autorizata la data inmatricularii.

Printre universitatile care au absolventi de studii neautorizate se numara Spiru Haret, Universitatea din Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Al.I. Cuza din Iasi, Politehnica Timisoara, Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti si toate universitatile de medicina din tara, se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ordonanta urgenta diplome Spiru Haret, #ordonanta urgenta amenzi universitati , #universitati