Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inca o palma pe obrazul cercetarii romanesti - Un master de exceptie, in pericol

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 08:44
7232 citiri
Inca o palma pe obrazul cercetarii romanesti - Un master de exceptie, in pericol
Foto: YouTube

Tineri studenti exceptionali sunt privati de posibilitatea de a-si continua pregatirea, iar profesori de cel mai inalt nivel academic, romani si straini, dornici sa isi puna la dispozitie cunostintele (chiar si gratis!) sunt trimisi sa isi vada de treburile lor.

Aceasta este situatia dramatica in care se afla masterul Sectiei de Chimie Biologica a Scolii Normale Superioare Bucuresti (CB-SNSB), pe care autoritatile romane refuza sa il finanteze si la care sponsorii si-au redus, de cateva zile, contributiile.

Masterul de elita in chimie biologica a fost lansat in 2008 cu intentia de a le oferi studentilor o forma de studiu de inalta tinuta profesionala in domeniile conexe biochimiei.

Criteriile de selectie a profesorilor si studentilor au fost, in fiecare an, de o exigenta maxima, pentru ca absolventi exceptionali nu poti avea decat daca pornesti la drum cu studenti si profesori exceptionali.

"Si pentru profesori este o provocare, trebuie sa fii foarte prezent, sa ai materia la zi, pentru ca studentii sunt brilianti", declara profesorul Stefan Szedlacsek intr-un articol publicat in urma cu trei ani de Adevarul, intitulat "O scoala cum n-a vazut decat Parisul".

CB-SNSB nu a stat niciodata bine cu banii, dar niciodata nu a fost mai rau ca acum. Pentru ca autoritatile romane au refuzat in repetate randuri sa sustina financiar acest master de elita, s-a recurs la sponsorizari, iar din cauza reducerii considerabile a acestora, CB-SNSB se afla acum in situatia de a nu mai putea plati deplasarea profesorilor la cursurile deja programate - un exemplu elocvent este cel al profesorului Radu Stan de la "Geisel School of Medicine at Dartmouth" (SUA), fost discipol postdoctoral al laureatului Nobel George Emil Palade.

"Marea problema a Romaniei nu este criza economica, ci criza de specialisti cu inalta competenta si cu coloana vertebrala dreapta.(...) Boicotarea unei astfel de forme de educatie pentru crearea de elite, dupa parerea mea, reprezinta o forma de inconstienta sociala", a declarat prof. dr. Stefan Szedlacsek (foto) intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, care se doreste a fi o pledoarie pentru salvarea masterului sectiei de Chimie Biologica a SNSB .

Care sunt argumentele invocate de minister atunci cand se refuza includerea acestui master in cele finantate de stat?

ARACIS a acreditat programele de studiu, dar a refuzat acreditarea institutionala a SNSB pentru doua motive esentiale. Primul este acela ca SNSB nu are patrimoniu propriu, iar al doilea faptul ca nu avem cadre didactice proprii.

Am incercat sa explicam ca filosofia acestui master este fundamental diferita fata de a celorlalte forme de invatamant masteral din tara. Noi functionam pe baza colaborarii unor universitati si institute de cercetare care contribuie atat prin sali de curs, laboratoare, echipamente de lucru performante, facilitati de calcul etc. cat si prin cadre didactice si cercetatori de inalta competenta.

Urmarind excelenta nu numai in randul studentilor selectionati, dar si a profesorilor care predau studentilor, suntem nevoiti sa cautam in fiecare an cercetatori foarte buni, performanti pentru fiecare domeniu de studiu. De foarte multe ori, acesti cercetatori activeaza in universitati sau institute de prestigiu din strainatate.

Ei oricum fac un mare efort acceptand sa predea studentilor nostri, cum sa le cerem atunci sa renunte la locurile lor actuale de munca si sa se transfere la SNSB? Si cum sa cream un patrimoniu propriu pentru SNSB? Ar fi absurd sa ne imaginam, de exemplu, ca Institutul de Biochimie al Academiei Romane, care ne sprijina, ar putea sa transfere laboratoare sau echipamente catre SNSB.

Ministerul ne-a sugerat sa afiliem masterul nostru la o institutie de invatamant acreditata deja. Am incercat acest lucru. Am incercat cu Facultatea de Chimie a Universitatii Bucuresti, cat si cu Universitatea "Politehnica" din Bucuresti. Desi initial a existat o aparenta disponibilitate, ulterior s-a dovedit ca de fapt afilierea masterului nostru nu era agreata.

La un moment dat, ni s-a sugerat sa acceptam ca jumatate din cadrele didactice care vor preda la acest master sa provina de la Facultatea de Chimie a Universitatii Bucuresti. Evident, nu am fost de acord cu asta, am explicat ca singurul criteriu de recrutare a profesorilor pentru SNSB este acela al excelentei in cercetare si in niciun caz al afilierii lor la o anumita universitate.

Si inca un aspect merita a fi mentionat. De cel putin doua ori, dosarul depus la minister pentru rezolvarea problemelor SNSB a avut aceeasi soarta: intai s-a tergiversat, s-a intarziat timp de luni de zile raspunsul ministerului, dupa care am fost instiintati ca dosarul s-a pierdut.

Ulterior, am incercat sa afiliem masterul nostru la Scoala Doctorala a Academiei Romane. Din pacate, insa, si aici am fost refuzati, fara sa primim nicio justificare.

Cum s-a ajuns in pragul sistarii cursurilor?

Din imposibilitatea de a plati deplasarea la Bucuresti si cazarea a doi profesori care ar urma sa-si tina cursurile la Bucuresti. Unul dintre ei este din Arad si celalalt din SUA.

Tin sa mentionez numele profesorului din SUA care era programat sa-si tina cursul la Bucuresti: Profesorul Radu Stan de la "Geisel School of Medicine at Dartmouth" (SUA), fost discipol postdoctoral al lui George Emil Palade (laureat al Premiului Nobel).

Sa va spun drept, ar urma sa vina la Bucuresti 4 profesori pentru a-si tine cursurile, insa doi dintre ei - unul din Germania si altul din Noua Zeelanda - intelegand situatia financiara critica a SNSB, au acceptat sa vina la Bucuresti pe banii lor, fara sa ceara niciun fel de rambursare a cheltuielilor din partea SNSB.

Iminenta sistarii cursurilor a intervenit acum cateva zile. Am avut o scurta corespondenta cu prof. dr. Radu Purice, prorector al SNSB, in legatura cu posibilitatea SNSB de a plati drumul si cazarea celor 2 profesori. Din pacate, am fost instiintat ca SNSB practic nu mai poate face nicio cheltuiala. Pur si simplu, nu mai sunt bani in contul SNSB.

Profesorii care predau la SNSB sunt platiti pentru cursurile lor?

Niciunul dintre profesorii de la Sectia de Chimie Biologica (si din cate stiu nici cei de la Sectia de Matematica) nu este platit pentru cursurile pe care le tine. Toata munca lor, tot efortul lor este pe baza de voluntariat.

Daca mai tinem cont si de agenda lor foarte incarcata, de faptul ca ei renunta la o parte din concediile lor pentru a-si tine cursurile, de efortul intelectual deosebit pe care-l depun in aceste cursuri (de regula modulele de curs presupun cursuri, seminarii si laboratoare de aproximativ 8 ore in fiecare zi) - va puteti imagina ce efort presupune din partea lor predarea cursurilor.

Spuneti-ne mai multe despre studentii dvs si despre rezultatele obtinute de ei pana acum.

As incepe prin aceea ca a devenit un lucru obisnuit ca la admitere la masterul nostru sa se prezinte uneori si tineri care deja au titlul de doctor. Acest lucru spune mult despre nivelul stiintific ridicat al cursurilor noastre.

Pot sa va spun, de pe pozitia de profesor la una din disciplinele masterului nostru, ca este o placere sa lucrezi cu studentii de la SNSB. Sunt toti, fara exceptie, inteligenti, creativi, puternic motivati, cu o mare capacitate de lucru. Cursurile, seminariile cu ei nu seamana deloc cu imaginea clasica a prelegerilor universitare, ci mai degraba cu ateliere de lucru pe teme de cercetare, discutii, dezbateri colegiale. Numarul relativ mic de studenti, cel mult 10 pe an de studiu, permite o interactiune mult mai buna intre studenti si profesor.

Un mare avantaj este si faptul ca profesorii nostri sunt cercetatori activi. Ei sunt de la bun inceput invitati sa prezinte si sa discute cu studentii propriile lor studii de cercetare in desfasurare. Iar studentii sunt incantati, ei stiu la inceputul masterului foarte putin despre ce anume inseamna cercetarea stiintifica. Dupa primul an de master, ei fac un salt semnificativ si in cunostintele lor, dar si in maturitatea de abordare a problemelor de cercetare.

Progresul lor este stimulat si de faptul ca, in paralel cu cursurile masterului, ei desfasoara si o activitate de cercetare in laborator sub indrumarea unor cercetatori cu experienta. De regula, studentii masteranzi sunt inclusi in proiectele de cercetare in desfasurare a acestor cercetatori.

Ce se intampla cu absolventii masterului nostru? Doi dintre ei, Catalin Tucureanu si Sorin Dinu, sunt tineri cercetatori remarcabili in Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Marea majoritate a absolventilor sunt in prezent studenti doctoranzi in institutii de cercetare sau universitati de prestigiu din tara sau din strainatate, ca de exemplu Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Universitatea din Edinburgh - Marea Britanie, Scoala de Cercetare Biomedicala din Hannover - Germania.

Merita de asemenea sa mentionam ca, desi sunt de abia la inceputul stagiului doctoral, unii dintre ei deja sunt coautori sau chiar prim-autori pe mai multe articole stiintifice publicate in reviste cu factor de impact.

In fine, as mai remarca faptul ca absolventii nostri care sunt in prezent doctoranzi in strainatate au subliniat ca integrarea lor in mediul academic de acolo a fost considerabil mai usoara si mai rapida gratie cunostintelor si deprinderilor insusite in cadrul masterului SNSB.

Situatia in care a ajuns acest master este cauzata de indiferenta, inconstienta, lipsa de profesionalism si viziune a conducatorilor acestei tari sau este un act de sabotaj al cercetarii romanesti de inalt nivel care se inscrie intr-o lista mai lunga de actiuni?

Marea problema a Romaniei nu este criza economica, ci criza de specialisti cu inalta competenta si cu coloana vertebrala dreapta. Asta este valabil pentru toate domeniile de activitate, dar in special pentru pozitiile cheie din economie, medicina, politica, administratie, invatamant sau cercetare.

Daca am reusi sa punem la punct un sistem educational performant, aceasta ar crea nu numai specialistii de inalta competenta de care avem atat de mare nevoie, dar si populatia ar fi formata spre a fi mai corecta, mai constiincioasa.

As vrea sa mai accentuez inca ceva despre care se vorbeste mult prea putin si anume faptul ca cercetarea are un rol extrem de important in educatie si in formarea unor profesionisti de prim rang.

Astfel, in institutele de cercetare lucreaza si invata, pe termen mai lung sau mai scurt, si studenti si doctoranzi si post-doctoranzi care in final vor lucra in alte domenii decat in cercetare: de exemplu in economie sau in invatamant.

Masterul SNSB reprezinta o forma de invatamant extrem de utila in formarea de specialisti de inalta competenta, adica tocmai acei oameni de care Romania are cea mai mare nevoie la ora actuala. Acesti specialisti ar fi catalizatorii procesului de redresare economica a tarii si in acelasi timp ar fi ei insisi formatori de noi specialisti.

Boicotarea unei astfel de forme de educatie pentru crearea de elite, dupa parerea mea, reprezinta o forma de inconstienta sociala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#master chimie SNSB, #Stefan Szedlacsek, #master elita chimie biologica , #universitati