Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 23:57
11255 citiri
Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu
Foto: unibuc.ro

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) reduce cu 50% finantarea pentru proiectele aflate in derulare, selectate de catre evaluatori straini. In schimb, anunta competitii de proiecte noi, cu evaluari realizate, cel mai probabil, de experti romani, a caror obiectivitate nu poate fi asigurata.

Lipsa de transparenta in luarea acestor decizii de catre minister a dus la demisia in bloc a membrilor Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

"Nu este greu sa ne dam seama ca nu este in regula sa reducem in mod brutal finantarea proiectelor aflate in derulare si in acelasi timp sa pornim competitii noi. Este important sa intelegem motivatia acestei situatii, aparent paradoxale", a declarat conf. univ. dr. Mihai Dima, presedintele CNCS, pentru Ziare.com.

Acesta este convins ca "o diminuare cu 50% a bugetului poate fi fatala pentru orice proiect de cercetare, ale carui obiective nu mai pot fi atinse, banii alocati in anii precedenti fiind astfel irositi."

CNCS acuza lipsa de transparenta a Ministerului Educatiei si critica deciziile luate, considerand ca ele genereaza o problema mare de credibilitate pentru cercetarea romaneasca.

"Deficitul de credibilitate generat de strategia de finantare a MEN a reprezentat unul dintre motivele demisiei in bloc a CNCS. Prin prezenta noastra la consiliu am fi girat, in mod implicit, reducerile brutale ale bugetelor proiectelor din cadrul competitiilor coordonate de CNCS", a mai explicat presedintele CNCS.

In plus, in interviul acordat Ziare.com, conf. univ. dr. Mihai Dima a mai afirmat ca, in cazul noilor competitii anuntate de minister, foarte multa lume se asteapta ca viitorii evaluatori sa fie exclusiv experti romani.

"Evaluarea proiectelor realizata cu experti romani nu poate fi obiectiva pentru ca, date fiind dimensiunile relativ reduse ale sistemului de cercetare din tara noastra, specialistii cu experienta dintr-un domeniu se cunosc intre ei, participand impreuna la conferinte, seminarii si in diverse proiecte de cercetare.

Acest aspect a fost cu prisosinta demonstrat in multe dintre competitiile organizate cu ani in urma, in care evaluarile erau facute 'intre prieteni' sau 'intre competitori'. Acestea au alimentat criticile conform carora competitiile in care evaluarea s-a facut cu experti romani au fost asociate cu jocuri de culise, ce au generat ierarhii incorecte, dominate de cercetatori fara rezultate. Este evident ca astfel au fost irosite resurse financiare uriase", a declarat presedintele CNCS in interviul acordat Ziare.com.

Citeste si Scandalul din cercetare ia amploare: Membrii CNCS au demisionat in bloc

Domnule Mihai Dima, cum s-a ajuns la acest blocaj? CNCS nu a putut sa faca nimic pentru a-l evita?

Dupa cum am precizat si in comunicatul nostru prin care ne anuntam demisia, CNCS este un organism consultativ al Ministerului Educatiei Nationale (MEN), responsabilitatile legate de partea executiva si decizionala revenind ministerului. Misiunea CNCS este de a stimula excelenta in cercetarea din Romania si de a asista MEN in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea programelor de cercetare din Romania.

Astfel, in mod normal, ar trebui sa fim consultati in legatura cu aspecte legate inclusiv de finantarea programelor de cercetare. Insa, in fapt, noi nu am fost deloc consultati. Mai mult, desi am solicitat in scris Ministerului Educatiei Nationale informatii legate de strategia de finantarea a programelor de cercetare pentru acest an, nu am primit nici un raspuns oficial.

La un moment dat, am fost informati despre structura bugetului alocat diverselor competitii coordonate de CNCS. Am inaintat catre MEN propunerile de suplimentare a bugetului si de distribuire mai uniforma a reducerilor intre programele de cercetare, insa acestea nu au fost luate in considerare. In acest context, consideram ca strategia de finantare nu a fost formulata intr-un mod transparent.

Vi s-a spus sau ati dedus dvs. pentru ce s-au taiat banii? La ce vor fi folosite sumele retrase de la cercetare? Pentru pensii, salarii, drumuri sau pentru ce?

Comunitatea stiintifica a fost surprinsa de faptul ca, in timp ce se opereaza reduceri brutale ale bugetelor proiectelor aflate in derulare, se deschide o competitie noua, aceasta din urma nefiind coordonata de CNCS.

In pachetul de informatii al acestei competitii noi, in care sunt mentionate regulile dupa care se va desfasura selectia proiectelor, se mentioneaza ca acestea vor fi evaluate de "experti recunoscuti pe plan national si international". Astfel este posibila folosirea exclusiva a evaluatorilor romani.

Foarte multa lume se asteapta la acest lucru, mai ales pentru ca actuala conducere a ministerului a emis cu cateva luni in urma un act normativ prin care sunt anulate prevederi anterioare prin care se stipula in mod explicit obligativitatea ca, in evaluarea proiectelor, cel putin doua treimi dintre experti sa fie straini.

Aspectul cheie al acestei situatii este legat de faptul ca evaluarea proiectelor realizata cu experti romani nu poate fi obiectiva pentru ca, date fiind dimensiunile relativ reduse ale sistemului de cercetare din tara noastra, specialistii cu experienta dintr-un domeniu se cunosc intre ei, participand impreuna la conferinte, seminarii si in diverse proiecte de cercetare.

Acest aspect a fost cu prisosinta demonstrat in multe dintre competitiile organizate cu ani in urma, in care evaluarile erau facute "intre prieteni" sau "intre competitori". Acestea au alimentat criticile conform carora competitiile in care evaluarea s-a facut cu experti romani au fost asociate cu jocuri de culise, ce au generat ierarhii incorecte, dominate de cercetatori fara rezultate. Este evident ca astfel au fost irosite resurse financiare uriase.

In ultimii doi ani CNCS a facut eforturi considerabile pentru a asigura evaluarea proiectelor de cercetare de catre experti straini cu prestigiu international. Ca urmare, resursele financiare destinate cercetarii au fost alocate celor mai bune proiecte si celor mai competenti cercetatori, astfel incat acestea au fost utilizate cu eficienta maxima.

Deci MEN a decis reduceri brutale ale bugetelor proiectelor pentru care selectia a fost foarte riguroasa, iar in acelasi timp a deschis o competitie noua de proiecte in care evaluarea poate fi realizata chiar si numai cu experti romani, ceea ce compromite in mod fundamantal obiectivitatea evaluarii si lasa loc la jocuri de culise si finantari preferentiale.

Acesta este motivul principal pentru care exista o pronuntata nemultumire in comunitatea stiintifica.

Ceea ce se intampla acum nu genereaza o mare problema de credibilitate Romaniei? Totusi nu traim pe o insula, nu faceti cercetare doar pentru locuitorii din interiorul granitelor tarii si atat.

Este evident ca se genereaza o problema mare de credibilitate prin nerespectarea principiilor continuitatii si predictibilitatii finantarii. Un efect negativ important este generat asupra cercetatorilor romani reveniti in Romania dupa efectuarea de stagii de cercetare in strainatate. Prin reducerile masive ale bugetelor proiectelor, multi dintre acestia vor fi fortati sa paraseasca Romania.

In plus, deficitul de credibilitate generat de strategia de finantare a MEN a reprezentat unul dintre motivele demisiei in bloc a CNCS. Prin prezenta noastra la consiliu am fi girat, in mod implicit, reducerile brutale ale bugetelor proiectelor din cadrul competitiilor coordonate de CNCS.

Probleme de legalitate ati identificat? Mai multi directori de program ne-au spus ca nu au vazut nici pana acum ordinul de ministru in baza caruia trebuie sa isi dea acordul, prin semnatura, pentru taierea fondurilor, asa ca sunt gata sa apeleze la justitie.

Din cate stiu, acest ordin de ministru este de negasit. Nefiind jurist, nu ma pronunt in legatura cu eventuale probleme de legalitate.

Ce credeti ca urmeaza? Colegii dvs par sa se fi mobilizat, au trimis o schisoare deschisa, au organizat proteste zilnice. Ministerul nu pare impresionat nici macar de demisia membrilor CNCS, din cate am vazut in comunicatul remis vineri.

In ultimele zile am avut pentru prima data senzatia ca in ultimii doi ani comunitatea stiintifica a inteles ca starea normala este cea in care cercetarea din Romania este condusa dupa principii sanatoase si ca nu mai este dispusa sa accepte o stare anormala.

Citeste si Demisiile din Consiliul Cercetarii: Ministerul a luat act si cauta inlocuitori

Credeti ca situatia ar fi fost alta daca in fruntea Ministerului Cercetarii ar fi fost un cercetator, un om care, cum se spune, si-a tocit coatele citind, studiind, experimentand ani de zile?

Nu doresc sa comentez acest aspect particular, dar sunt convins ca, in genera

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#demisie cercetatori CNCS, #Mihai Dima presedinte CNCS, #taieri fonduri cercetare , #universitati