Neagu Djuvara va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 18:26
1543 citiri
Neagu Djuvara va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti
Foto: anchetatorul.ro

Neagu Djuvara va primi, marti, 30 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii din Bucuresti.

Ceremonia prin care va fi primit in comunitatea de prestigiu a universitatii bucurestene profesorul Neagu Djuvara, memorialist, filosof al istoriei, istoric unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanti intelectuali romani, se va desfasura incepand cu ora 10:00 la Palatul Facultatii de Drept din Bucuresti, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Neagu Djuvara s-a remarcat in tot ceea ce a facut prin dragostea sa fata de istorie, prin pasiunea de a se dedica cercetarii trecutului, prin iubirea fata de tara si prin promovarea libertatii ca valoare umana suprema. In fata uneia dintre marile personalitati ale culturii nationale, Universitatea din Bucuresti este onorata sa ii ofere titlul de Doctor Honoris Causa, cea mai prestigioasa distinctie pe care comunitatea academica o poate decerna", afirma lect. univ. dr. Andrei Alexandrescu.

Neagu Djuvara s-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de origine aromana care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari. Se formeaza ca om de stiinta in cadrul studiilor sale de istorie si drept de la Paris in perioada interbelica.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis ofiter diplomatic la Stockholm in dimineata zilei de 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica.

Numit secretar de legatie la Stockholm de guvernul Sanatescu, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau si Externele. Implicat in procesele politice din toamna lui 1947, hotaraste sa ramana in exil, militand pana in 1961 in diverse organizatii ale exilului romanesc.

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului Afacerilor Straine. Intre timp, reia studii de filozofie la Sorbona. In mai 1972, obtine doctoratul de stat la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei; mai tarziu, obtine si o diploma a Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.).

Partea memorialistica a operei lui Neagu Djuvara se impleteste armonios cu lucrarile stiintifice din domeniul istoriei, se mai arata in comunicatul de presa al Universitatii Bucuresti.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Djuvara Honoris Causa, #Djuvara Universitate Bucuresti , #universitati