O veste buna sau o dezinformare urata?

Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:49
8513 citiri
O veste buna sau o dezinformare urata?
Foto: Arhiva

Vestea ca, in sfarsit, o universitate din Romania a ajuns in primele 500 din intreaga lume se dovedeste a fi doar o amagire sau chiar o dezinformare. Romania nu are o universitate in primele 500, daca ne raportam la criteriile de excelenta academica.

"De anul trecut avem si noi o universitate in primele 500, iar unul dintre domeniile universitatii este in primele 100", a declarat Ecaterina Andronescu intr-un interviu acordat Ziare.com saptamana aceasta, precizand ca este vorba despre "Universitatea Politehnica Bucuresti si Facultatea de inginerie chimica".

O veste buna, am putea spune, dupa toate scandalurile de plagiat in care au fost implicati premierul Victor Ponta, dar si ministrii Educatiei Ioan Mang si Ecaterina Andronescu, dupa taierea fondurilor pentru cercetare si dupa scandalul privind eludarea legii de catre comisia de sociologie din CNADTCU.

Cine cauta informatii suplimentare pe Internet are insa o imensa dezamagire. Lasand la o parte faptul ca Facultatea de Inginerie Chimica nu prea exista, dupa cum arata site-ul oficial al Universitatii Politehnica Bucuresti, ci doar Departamentul de Inginerie chimica din cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, problema apare in momentul in care vedem care este clasamentul la care face referire Ecaterina Andronescu.

"Potrivit acestui clasament, Webometrics, UPB este prima universitate romaneasca aflata in top 500, avand si un domeniu de studiu in top 100", informeaza pagina de Facebook a institutiei, care face trimitere la un articol publicat in luna februarie 2013 de businessday.ro.

Trebuie subliniat mai intai faptul ca Politehnica Bucuresti a figurat in acest Webometrics inca din 2010, vreme la care insasi Ecaterina Andronescu se bucura sa semnaleze public acest lucru (Universitatea Politehnica Bucuresti, in Top 500 International).

Prin urmare exprimarea "de anul trecut avem si noi o universitate in primele 500" este cel putin inexacta.

Cat despre Webometrics, acesta este un clasament realizat de Cybermetrics Lab din Spania care ordoneaza circa 17.000 de institute de invatamant superior din intreaga lume, in functie de cea mai consistenta prezenta si mai mare vizibilitate pe Internet, dupa cum arata metodologia.

Astfel, se iau in considerare criterii precum numarul de linkuri externe catre site-ul institutiei, indexarea paginilor de catre Google, dar si frecventa cu care sunt accesate lucrarile de specialitate postate pe site-urile universitatii respective.

Realizatorii insisi subliniaza faptul ca scopul urmarit este sa promoveze prezenta academica pe Internet, astfel incat activitatea stiintifica a institutiilor si a studentilor sa fie reflectata cu acuratete, iar cei care doresc sa se inscrie la facultati sa foloseasca acest criteriu aditional in alegerea facuta. De altfel, dupa prezentarea metodologiei, realizatorii Webometrics recunosc limitele acestui clasament.

Cu toate acestea, intr-adevar, in Webometrics realizat in ianuarie 2013, Universitatea Politehnica Bucuresti apare pe locul 490 in clasamentul general si pe primul loc in Romania.

Ce inseamna un adevarat top 500

Un adevarat top 500, in care ne dorim cu totii sa ajunga cat de curand si o universitate romaneasca, are in vedere cu totul alte criterii, cum ar fi reputatia profesorilor, excelenta in cercetare, deschiderea internationala sau sansele ca un student sa fie angajat imediat dupa absolvire.

Prof. dr. Horia Cornean de la Universitatea Aalborg (Danemarca) ne-a explicat ce trebuie sa avem in minte atunci cand vorbim despre un "top 500".

"Listele de ranking clasifica universitatile pornind de la diversi indicatori, ca de exemplu reputatie, numar de premii Nobel, procent de staff international, precum si cel mai important: numarul si calitatea publicatiilor (carti si articole). Acest din urma indicator e stabilit in functie de cele doua baze de date majore: Elsevier (SciVerse Scopus) si Thomson Reuters (Web of Science).

Reputatia universitatilor e stabilita in urma unor sondaje trimise unui numar semnificativ de cercetatori si profesori universitari activi. Acestia sunt rugati sa nominalizeze universitatile pe care ei le considera importante pentru domeniul lor de activitate", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Horia Cornean precizeaza ca cele mai cunoscute si serioase clasamente, care produc anual o lista cuprinsa intre 300 si 700 cele mai bune universitati din lume (dintr-un total de circa 17.000 de universitati), sunt QS World University Rankings, THE World University Rankings si Academic Ranking of World Universities (ARWU).

Astfel, Qacquarelli Symonds Ltd. (QS) publica anual QS World University Rankings, o lista cu cele mai bune 700 de universitati ordonate in baza a sase criterii: reputatie intre cercetatori (40%), citari in Scopus, incluzand factorul H (20%), numarul de studenti pe angajat (20%), reputatie la nivel de conduceri ale universitatilor (10%), numarul de studenti straini (5%) si numarul de cercetatori straini (5%).

De asemenea, Times Higher Education (THE) publica anual THE World University Rankings cu cele mai bune 400 universitati. "De data aceasta sunt 13 indicatori grupati in 5 categorii", a punctat prof. Cornean.

Cercetare

* Reputatia cercetarii: 18%

* Fonduri externe pe angajat: 6%

* Publicatii pe angajat: 6%

Invatamant

* Reputatia educatiei: 15%

* Numar de studenti pe angajat: 4,5%

* Numarul de doctoranzi raportat la numarul de pre-masteranzi: 2,25%

* Numarul de doctoranzi raportat la numarul de angajati: 6%

* Finantare externa: 2,25%

Citari

* Numar de citari Web of Science pe publicatie: 30%

Internationalizare

* Procentul de studenti straini: 2,5%

* Procentul de angajati straini: 2,5%

* Procentul de articole publicate cu colaboratori straini: 2,5%

Finantare externa din industrie

* Fonduri externe pe angajat: 2,5%

Cel de-al treilea clasament cu adevarat relevant este cel publicat anual de Center for World-Class Universities si The Institute of Higher Education of Shanghai Jiao Tong University din China, cunoscutul Academic Ranking of World Universities (ARWU), care selecteaza cele mai bune 500 de universitati de pe mapamond in functie de 4 grupe si 6 indicatori.

Cercetare

* Numarul de articole din Nature si Science: 20 %

* Numarul de articole din Science Citation Index-expanded si Social Science Citation Index: 20 %

Calitatea angajatilor

* Cei mai citati cercetatori din 21 de categorii: 20 %

* Angajati care au primit Premii Nobel sau Medalii Fields: 20 %

Calitatea invatamantului

* Absolventi care au primit Premii Nobel sau Medalii Fields: 10 %

Performanta Per Capita

* Punctele obtinute din criteriile de mai sus raportate la numarul angajatilor: 10 %

"Webometrics este o lista care se bazeaza doar pe cat de vizibile sunt universitatile pe net. Pe ansamblu, nicio universitate din Romania nu a intrat vreodata in top 500. Eventual in +600", ne-a confirmat prof.dr. Horia Cornean.

In ceea ce priveste "domeniul clasat in primele 100", acesta ne-a precizat ca este posibil ca Ecaterina Andronescu sa se fi referit la lista QS, care da rankinguri si pe diverse subiecte, nu numai globale.

"De exemplu, Universitatea Bucuresti e clasata destul de bine la 'comunicare' si 'limbi moderne'. S-ar putea si ca Politehnica sa fie bine clasata pe un domeniu specific", ne-a declarat Horia Cornean.

Studiind insa cu atentie 2012/13 QS World University Rankings, am constatat ca in acest top Politehnica Bucuresti nici macar nu figureaza, singurele universitati romanesti mentionate fiind Universitatea Bucuresti, Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Babes Bolyai din Cluj, toate mai jos de locul 600.

Revenind la Webometrics, un exemplu elocvent este cel al Imperial College din Londra, dar sunt multe altele. Prestigioasa institutie de invatamant este in QS pe locul 6 in lume, iar in THE pe locul 8 in lume, in ambele clasamente fiind pe locul 3 in Europa (dupa Cambridge si Oxford). Ei bine, in Webometrics Imperial College London este pe locul 98 in Europa si pe 261 la nivel mondial.

Acestea fiind spuse, nu putem decat sa ne intrebam cum sa interpretam afirmatiile Ecaterinei Andronescu.

Totodata, privind criteriile prezentate mai sus intelegem mai bine de ce nu avem si nici nu vom avea prea curand o universitate in adevaratele topuri internationale, daca ne gandim numai la modul in care clasa politica trateaza sistemul de invatamant sau la numarul mare de someri care ies pe banda rulanta in fiecare an din facultati. In loc sa se laude si sa ne amageasca, politicienii ar trebui sa sustina financiar si sa respecte mai mult educatia si cercetarea din Romania.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romania universitate top 500, #Ecaterina Andronescu top 500, #Politehnica top 500, #webometrics topuri universitati , #universitati