Opriti "doctoratele" la apelul bocancilor! Tara e condusa de impostori si progeniturile lor

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 11:09
17505 citiri

A curs multa cerneala si s-au revarsat milioane de pixeli pe "tema" plagiatului. Inainte de cazul dlui Ponta - ditamai premierul acuzat de frauda academica - termenul "plagiat" nu era inteles decat de oamenii educati. Acum el a devenit un bun public de larg consum.

Stim ca in Europa occidentala orice demnitar prins cu mata academica in sac demisioneaza. La noi, depistarea unei lucrari universitare furate s-a lasat cu tot soiul de tumbe sofistice. Inclusiv cu apelul la jenantul argument al "normelor academice" diferite, chipurile, de la un deceniu la altul. Bine ca n-au aparut rectori care sa ne spuna ca aceste reguli de intocmire si validare a textelor doctorale difera de la o universitate la alta...

Cazul Ponta a scos treptat la iveala un intreg sistem de fraudare a titlurilor doctorale. Si intreaga poveste s-a oglindit, grotesc, in sportul scurtarii pedepselor prin lucrari pseudo-stiintifice publicate cu girul (rusinos) a tot soiul de profesorasi universitari fara scrupule.

Constatand cati oameni aparent importanti sunt fatade tencuite care mascheaza necinstea intelectuala, romanii "de rand" sunt fortati sa creada si mai putin in ei si in destinul normal al tarii noastre. Pe de alta parte, daca liderii fura, hai sa furam si noi, ca merge.

Oricum ai lua-o, industria doctoratelor plagiate e o pacoste nationala, o pata pe obrazul oricarui om onest. Urgenta e aceea de a opri flagelul. Prima etapa - aceea de alertare a opiniei publice - pare deja parcursa. Din pacate, in Parlament nu avem prea multi prieteni ai unei legislatii mai aspre, capabile sa descurajeze furtul intelectual. E plin si acolo de "doctori" facuti pe puncte, cu plicul dat "negrilor" sau, cum spun americanii, "scriitorilor fantoma".

Plagiatul, ca instrument de parvenire socio-profesionala (inclusiv sau mai ales in sfera politica), pare sa fi devenit o caracteristica a sistemului de contraselectie pus la punct dupa '89.

Vechii comunisti si securisti sunt maestrii incontestabili ai institutiilor clonate. Au demonstrat ca pot "dubla" orice institutie serioasa, pentru a crea confuzie publica. Scopul lor (pentru ei legitim) de a-si mentine puterea dupa executarea cuplului Ceausescu a fost amplu servit prin generarea unei retele de academii si universitati "noi", menite sa combata, sa concureze si chiar sa scoata de pe piata, prin presiune politica si spectacol formal, pe toti cei cu studii doctorale in Occident care s-au intors acasa la inceputul anilor '90.

Metoda a functionat. Nu exista probabil o baza de date cu posesorii de titluri doctorale obtinute in mari universitati occidentale, dar se vede clar ca nu ei au ajuns la putere. Aproape toti cei intorsi au intrat in fragilul sector privat, au integrat structuri non-guvernamentale sau au initiat, pentru a supravietui, o naveta internationala printre congrese, burse postdoctorale sau stagii platite.

Stiinta lor si nivelul optim de pregatire n-au servit reformei statului si progresului social asteptat de toti, ci doar unor avansuri punctuale, de nisa. Mai nou, se profileaza, inclusiv sub forma unui partid "al tinerilor", prima generatie de fii ai nomeclaturii, care si-a facut studii stralucite "pe banii babachii" (de la Bancorex).

Vedeti, asadar, unde e problema: tara e condusa (cu exceptiile aferente) de impostori si progeniturile lor. Iar elita autentica e scoasa din priza, marginalizata, umilita, denigrata, ignorata.

Sigur ca nu putem generaliza, dar e limpede ca sistemul finanteaza o linie media de discreditare continua a intelectualitatii critice. Mai mult, a avut perversiunea de a pune in functii importante (precum Ministerul Finantelor) oameni necopti pentru asa ceva, pe care i-au compromis prin caricaturizare: mai retine publicul altceva despre Ioana Petrescu in afara de scena "MTO"?

La nivelul resurselor sale umane si a tablelor de valori, Romania e un stat scindat: New Europe College versus Spiru Haret. Suntem in plin razboi civil intre impostura si elita adevarata, intre stelele cazute pe epoleti si stelele cerului moral kantian.

Din nefericire, acest conflict al valorilor nu poate fi transat prin referendum. Evident, parintii lucizi pot cere o scoala de calitate pentru ca numai asa ceva le poate asigura copiilor un viitor european plauzibil, prosper si onorabil. Dar si mai multi par sa fie parintii care ar da un ban, unde trebuie si de cate ori e nevoie, pentru ca "loaza" sa primeasca la urma o diploma calpa.

Avem noi un unchi bine amplasat, il mai tii minte pe varul Jenica, stai ca e Geta acolo, il stie din liceu pe cutare... Ne descurcam, ii gasim baiatului un job, cat despre fata, ce sa mai vorbim: e frumoasa de pica, nu se poate sa nu aiba noroc pe masura!

Degeaba tipa unii si altii. Ca in toate parodiile si escrocherile, totul se fondeaza pe principiul minimului efort: de ce sa-mi "tocesc coatele" pe bancile amfiteatrelor si bibliotecilor, cand pot sa dau spaga si sa ma trezesc in CV cu titlul de doctor in pasareasca securitatii nationale si intergalactice?

Si, totusi, am scris aceste randuri tocmai cu gandul optimist ca exista inca anticorpi salutari. Cred ca si in Universitate, si in Academie, si in elita intelectuala a profesiunilor liberale, si chiar in Armata sau in prea mult invocatele "institutii de forta" exista oameni care inteleg ca s-a mers prea departe cu farsa.

Ca e nevoie de o reinstaurare a regulilor de selectie care sa favorizeze performanta si competenta. Ca oricine si-a plagiat teza de doctorat trebuie sa-si piarda titlul obtinut prin frauda. Si ca e in interesul nostru, ca natiune, sa oprim industria sarlataniei academice.

Nu ajunge sa repetam demagogic ca natiunile sunt cu atat mai prospere cu cat investesc mai mult in educatie, cultura si cercetare. E momentul sa ne oferim sansa de a o face intr-adevar.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#doctorate plagiate, #plagiat demnitari, #Ponta plagiat, #Oprea plagiat , #universitati