Ovidiu Sirbu: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit ! (II) Interviu

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 10:01
5485 citiri
Ovidiu Sirbu: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit ! (II) Interviu

"Nu am venit in tara pentru un titlu universitar, pentru bani sau pentru orice alt gen de avantaje materiale. Am venit sa refac o linie de cercetare stinsa in 1999 de un ordin de ministru, am venit sa fac cercetare intr-un domeniu care a produs doua premii Nobel in ultimii 20 de ani!", a declarat Ovidiu Sirbu in partea a doua a interviului acordat Ziare.com.

Tanarul cercetator (foto centru) vorbeste despre situatia dramatica in care se afla cei carora Guvernul le-a taiat finantarile pentru granturi. "Nici acum nu stiu unde s-au dus acesti bani, pentru ce urgenta majora au fost sacrificate fondurile alocate cercetarii in 2012!?!", spune el.

Citeste si Cercetatorii ies in strada: Nu toleram imixtiunile unor politruci!

Scandalul din cercetare ia amploare: Membrii CNSC au demisionat in bloc

Rezumand, situatia sta in felul urmator: "Tu, stat roman, ai organizat o competitie de proiecte de cercetare dupa reguli clare, cu evaluatori selectati valoric dupa criterii clare, competitie la care participa cu buna credinta un numar X de cercetatori. Dupa care, tot tu, stat roman, tai toate fondurile alocate acelei competitii de proiecte, nu te deranjezi sa anunti public acest lucru si, mai mult, refuzi sa dai o explicatie celor care au avut nebunia de a-si lega cariera de deciziile tale. Cum sa numesc aceasta atitudine?".

Ovidiu Sirbu are un mesaj pentru guvernanti: "Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit(...) De ce va/ne refuzati o asemenea oportunitate de investitie?! Va cerem chiar asa de mult - 1% din PIB pentru cercetare si evaluare internationala a activitatii de cercetare, ca sa aducem inapoi in 20 de ani inzecit, daca nu insutit mai mult? Ce banci, ce fonduri de investitii, ce organizatii trans-nationale va pot oferi asemenea dobanzi la depozite la termen, domnilor?".

Totodata, tanarul cercetator are un mesaj si pentru elevii si studentii romani: "Nu incetati sa visati si sa va urmati visele! Iar daca asta inseamna sa plecati in lumea larga, nu mai pierdeti timpul uitandu-va inapoi (nici macar cu manie). Cei care sunteti destinati sa va intoarceti va veti intoarce".

Citeste prima parte a interviului: Ovidiu Sirbu: Am plecat stiind, in adancul sufletului, ca odata si-odata ma voi intoarce Interviu

In acest moment cercetarea romaneasca se confrunta cu o criza majora, cea a granturilor finantate prin programele Resurse Umane, Idei si Parteneriate. Care sunt, in opinia dvs., principalele cauze ale acestei crize?

Sunt unul din cei direct afectati de aceasta situatie. Totul a inceput cu surpriza intarzierii publicarii rezultatelor evaluarii propunerilor de granturi.

A doua surpriza neplacuta a fost sa constat ca sunt depunctat semnificativ pentru ca nu am niciun patent in antecendente, desi specificasem foarte clar ca am facut, fac si foarte probabil voi face doar cercetare fundamentala... In fine, mi-am spus, excese de zel de acest tip am mai intalnit si la case mai mari.

Apoi... liniste. Absolut niciun semn de la UEFISCDI, ANCS, Ministerul Educatiei! Am pierdut termene dupa termene de a retrage grantul de la UEFISCDI si de a-l trimite catre alte agentii de finantare (este strict interzis sa depui acelasi proiect in mai multe competitii de finantare concomitente).

Adevaratul dus rece a venit insa de Craciun, cand un coleg mi-a aratat un document care demonstra ca bugetul alocat finantarii competitiei de granturi din 2012 fusese aneantizat! Fara ca un "cineva" sa considere necesar sa ne anunte ca tara a avut nevoie urgenta de acei bani pentru.. stiu eu ce? Pentru plata salariilor vamesilor, sau a salariilor profesorilor, sau poate pentru plata pensiilor ori a ajutoarelor de somaj...

Nici acum nu stiu unde s-au dus acesti bani, pentru ce urgenta majora au fost sacrificate fondurile alocate cercetarii in 2012!?!

Ei bine, ce sa inteleg din aceasta tacere? Ca nimeni nu da doi bani pe efortul nostru de a concepe si asterne pe hartie un proiect de cercetare, de a executa experimentele care sa produca datele preliminare necesare convingerii evaluatorilor, de a gasi, armoniza si obtine acceptul unor colaboratori interni si internationali? Ca nu intereseaza nici experienta noastra si nici ideile noastre?

Dar poate ca ma insel, poate ca nu noi, solicitantii de fonduri, suntem tinta acestui tratament, ci evaluatorii: cat sa valoreze efortul lor de a analiza, citi, documenta si compune critica unui proiect de cercetare daca il arunci la gunoi fara nicio explicatie publica?

Sa recapitulam: tu, stat roman, ai organizat o competitie de proiecte de cercetare dupa reguli clare, cu evaluatori selectati valoric dupa criterii clare, competitie la care participa cu buna credinta un numar X de cercetatori. Dupa care, tot tu, stat roman, tai toate fondurile alocate acelei competitii de proiecte, nu te deranjezi sa anunti public acest lucru si, mai mult, refuzi sa dai o explicatie celor care au avut nebunia de a-si lega cariera de deciziile tale.

Cum sa numesc aceasta atitudine? Cum sa explic aceasta situatie colegilor din tara lui "ein Mann, ein Wort" (un barbat, un cuvant - n.red.) care si-au calibrat la randul lor echipe, bugete si timpi de experienta care sa includa colaborarea cu "der verruckte Rumane" (roman nebun - n.red.)?! (acum incep sa inteleg de ce imi spuneau ca sunt nebun ca ma intorc in tara...)

Ce e cu adevarat trist, insa, e faptul ca pe nimeni nu pare sa intereseze aceasta situatie si/sau nimeni nu indrazneste sa reactioneze!

Reactiile colegilor cercetatori variaza de la ridicatul indiferent din umeri, la compasiunea neputincioasa, pana la sfatul de a-mi vedea de treaba daca nu vreau sa am probleme (dar eu am deja probleme: nu imi pot continua cercetarea, pentru Dumnezeu!)

Si da, unii dintre sfatuitori se aratau entuziasmati asta vara de perspectiva de a lucra impreuna in Romania...

Care sunt principalele efecte ale acestui blocaj?

In conditiile in care universitatile din Romania nu isi permit sa acorde granturi interne sau start-up funds semnificative, aceasta finantare este principala sursa de finantare pentru majoritatea cercetatorilor romani. Situatia mea nu este cu mult diferita, din pacate.

Resursele de reactivi si consumabile cu care am venit din Germania sunt pe cale de epuizare, ca de altfel si rezervele de hrana pentru animalele transgenice (a propos, aveti cea mai vaga idee cat costa sa creezi o line de animale modificate genetic? Ei bine, am transferat la Timisoara nu una, ci 4 asemenea linii...), abonamentele la revistele de specialitate, siguranta ca nu voi pierde prioritatea in subiecte ale domeniului meu de cercetare pentru care am muncit pe branci in ultimii trei ani.

Last but not least, se toceste incet, dar sigur incapatanarea mea de a avea inca incredere in acest sistem. Nu am venit in tara pentru un titlu universitar, pentru bani sau pentru orice alt gen de avantaje materiale. Am venit sa refac o linie de cercetare stinsa in 1999 de un ordin de ministru, am venit sa fac cercetare intr-un domeniu care a produs doua premii Nobel in ultimii 20 de ani!

Ce ne spune acest episod despre modul in care politicienii trateaza cercetarea romaneasca? Cum stau lucrurile in Germania?

Nu ma astept ca un politician sa inteleaga rostul cercetarii fundamentale in societate in alti termeni decat cei pur economici: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit, mai mult decat orice bloc-turn de birouri construit pe terenuri retrocedate!

Nu o spun doar eu, o spune pana si Barack Obama: "for every dollar invested in the (human genome - n.red.) project, it returned a value of $141". Rata de profit (e adevarat, profitul intregii societati) este de 140 la 1, domnilor!

De ce va/ne refuzati o asemenea oportunitate de investitie?! Va cerem chiar asa de mult - 1% din PIB pentru cercetare si evaluare internationala a activitatii de cercetare, ca sa aducem inapoi in 20 de ani inzecit, daca nu insutit mai mult?

Ce banci, ce fonduri de investitii, ce organizatii trans-nationale va pot oferi asemenea dobanzi la depozite la termen, domnilor?

Ma intrebati ce a facut Germania? Ca raspuns la criza, in 2005 a creat programul de excelenta, Excellence Initiative, (managerizat prin DFG, adica de catre cercetatori, prin cercetatori si pentru cercetatori) si a crescut an de an bugetul Educatiei si Cercetarii, inclusiv in anul de gratie 2013.

Citeste si Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Citeste si Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Aceasta criza va face sa luati din nou in considerare ideea de a parasi Romania?

Din pacate, raspunsul este afirmativ. Repet, nu am revenit in tara ca sa stau cu bratele incrucisate si cu un titlu universitar in frunte. Si spun "din pacate" gandindu-ma la cei doi colegi ai mei din diaspora care m-au urmat in acest proiect, la colegii din catedra care au inteles cat e de important sa ne sincronizam eforturile pentru a forma o echipa in adevaratul sens al cuvantului, la cei doi studenti medicinisti care vin si lucreaza benevol in laboratorul meu si, nu in cele din urma, gandindu-ma la familia mea care insista sa ramana in tara.

Ce mesaj doriti sa le transmiteti liceenilor romani care castiga olimpiade internationale si studentilor care exceleaza in domeniile lor?

De ce doar olimpicilor? Se presupune ca ei si-au gasit drumul/menirea in viata. De ce nu tuturor elevilor si studentilor din Romania?

Nu sunteti nici mai prosti, nici mai destepti decat colegii vostri "de afara"! In consecinta, nu aveti niciun motiv sa va simtiti mai prejos decat ei. Singura diferenta cu adevarat notabila este ca ei sunt invatati si incurajati sa-si urmeze visele. Asta va spun si voua: nu incetati sa visati si sa va urmati visele!

Iar daca asta inseamna sa plecati in lumea larga, nu mai pierdeti timpul uitandu-va inapoi (nici macar cu manie). Cei care sunteti destinati sa va intoarceti, va veti intoarce.

Si nu uitati: cand cineva va spune ca nu se poate inseamna ca sunteti pe calea cea buna!

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ovidiu Sirbu fonduri cercetare, #Ovidiu Sarbu taiere finantare granturi, #Ponta finantare cercetare , #universitati