Premiera in Romania: Alegerile pentru conducerea unei mari universitati, suspendate de instanta

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 09:45
2739 citiri
Premiera in Romania: Alegerile pentru conducerea unei mari universitati, suspendate de instanta
Foto: Facebook / LS Iasi

Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (LS Iasi) a contestat in instanta organizarea alegerilor pentru conducerea universitatii, iar Tribunalul Iasi i-a dat castig de cauza.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, LS Iasi precizeaza ca este "prima si singura organizatie studenteasca din Romania care a obtinut un astfel de rezultat".

LS Iasi a inaintat instantei cererea de suspendare a alegerilor pe 21 decembrie 2015.

"Printre neregulile constatate se numara introducerea conditiei ca reprezentantii studentilor sa fie integralisti si sa aiba cel putin media 8 (opt), contrar prevederilor Legii Educatiei Nationale si Statutului Studentului, lipsa de transparenta in procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor studentilor in structurile de conducere, precum si organizarea alegerilor in perioada sesiunii si a vacantei, cand studentii nu pot vota, desi acestia sunt reprezentanti in proportie de 25% in structurile decizionale si de conducere", se arata in comunicatul citat.

Intr-un comunicat remis anterior Ziare.com de LS Iasi erau enumerate si mai multe nereguli.

"La majoritatea facultatilor nu se cunosc nici datele si nici salile unde se vor desfasura alegerile. La Istorie, studentii pot vota doar intr-un interval de doar 4 ore din 12 disponibile cand s-ar putea desfasura votul. La Litere, alegerile sunt organizate de catre decanat, desi legea interzice acest lucru.

Statutul Studentului si Legea Educatiei Nationale interzic orice forma de conditionare a statutului de student reprezentant. Conducerea UAIC sfideaza legislatia romaneasca si a impus ca studentii reprezentanti sa nu aiba restante. Astfel, s-a creat un instrument de presiune asupra studentilor care nu vor sa se implice in jocurile murdare ale unor persoane din rectorat.

Alegerile au fost organizate in sesiune, tocmai ca studentii sa nu fie atenti la ceea ce se intampla. Tocmai in Universitatea noastra care ar trebui sa ne ofere un exercitiu democratic real, jocurile politice ale actualei conduceri sunt mai importante decat interesele comunitatii academice", se preciza in documentul citat.

Judecatorii ieseni au decis, miercuri, suspendarea intregii metodologii de alegeri, dar hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in 5 zile de la comunicarea ei.

Hotararea este insa executorie, fiind suspendate alegerile pentru functiile de rector al universitatii si decani ai facultatilor, precum si pentru reprezentantii in senatul universitatii, consiliile facultatilor, consiliile departamentelor si consiliile scolii doctorale, informeaza sursa citata.

In plus, in urma depunerii unui memoriu de catre LS IASI, Ministerul Educatiei a solicitat institutiei sa elimine criteriile discriminatorii impuse studentilor pentru participarea la alegeri.

"Salutam decizia instantei si consideram ca este un rezultat foarte important pentru studenti, care vizeaza viitorul intregii Universitati, dar si pentru Miscarea Studenteasca din Romania. Legea Educatiei Nationale este mai presus decat orice hotarare luata de vreo sturctura de conducere a unei institutii de invatamant superior, autonomia universitara fiind limitata de respectarea cu strictete a legislatiei in vigoare.

Multumim Ministerului Educatiei pentru sprijinul pe care ni l-au acordat in rezolvarea acestei probleme. Mai sunt si alte nereguli in cadrul institutiei, prin care se incalca drepturile studentilor, pentru care vom lupta pana la capat pe toate caile legale", a declarat Silvian-Emanuel Man, presedintele LS Iasi.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#alegeri Universitatea Cuza Iasi suspendate instanta , #universitati