Premiera in Romania: Echilibrul bugetar, sub lupa juristilor romani si francezi

Marti, 25 Februarie 2014, ora 11:13
1857 citiri
Premiera in Romania: Echilibrul bugetar, sub lupa juristilor romani si francezi
Foto: Adevarul

Cercetatori romani si francezi se reunesc marti si miercuri, la Bucuresti, pentru lansarea unui proiect de cooperare internationala referitor de la modul in care a fost transpus in legislatia interna principiul echilibrului bugetar inscris in Tratatul privind guvernanta fiscala.

"Proiectul abordeaza un subiect de mare actualitate nu numai pentru comunitatea stiintifica, ci mai ales pentru factorii decizionali la nivel national, european si international si are un potential sporit de aplicabilitate practica intrucat priveste inclusiv mecanisme utilizate de finantatori internationali precum Fondul Monetar International si Banca Mondiala pentru a sprijini eforturile statelor aflate in criza economica de a iesi din aceasta", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Scopul principal al proiectului este sa stabileasca un model legislativ de implementare rationala a principiului echilibrului bugetar fara a fi afectate alte principii relevante pentru functionarea statului, inclusiv drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Proiectul "From Fiscal Compact to Constitution. Shaping a Legal Form for the Balanced Budget Rule" reuneste reprezentanti ai Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si ai Institutului "Louis Favoreu" de pe langa Facultatea de Drept si Stiinte Politice, Universitatea Aix-Marseille.

"Principiul echilibrului bugetelor publice este un concept central in cadrul a numeroase incercari de natura economica, juridica si politica din lumea intreaga de remediere a crizei economice si financiare mondiale. In special in contextul romanesc, cercetarea in cadrul acestui proiect vizeaza un domeniu important, economia si finantele publice, abordat inclusiv in cadrul discutiilor privind modificarea Constitutiei Romaniei care au loc in prezent", se mai arata in comunicat.

Cercetatorii romani si francezi vor realiza o analiza comparativa a modului in care a fost transpus in legislatia romana si franceza principiul echilibrului bugetar inscris in Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta, semnat la 2 martie 2012 intre 25 de state membre ale Uniunii Europene. Ei considera ca acest exercitiu s-ar putea constitui intr-un proiect - pilot pentru analize similare ale legislatiilor nationale din celelalte state membre UE.

Proiectul a castigat competitia lansata in 2012 de UEFISCDI si Agence Nationale de la Recherche privind cadrul de colaborare in cercetarea stiintifica Romania - Franta, fiind singurul proiect selectat pentru finantare in domeniul stiintelor sociale si umaniste din cele 90 de proiecte de cooperare romano-franceza declarate eligibile de catre ambele agentii finantatoare.

C.B.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Universitatea Bucuresti echilibru bugetar, #proiect Universitatea Bucurestei Aix Marseille, #tratat guvernanta fiscala , #universitati