Premiile Ad Astra 2014 Potentialul exceptional de cercetare al Romaniei risca sa dispara Interviu

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 18:16
4246 citiri
Premiile Ad Astra 2014 Potentialul exceptional de cercetare al Romaniei risca sa dispara Interviu
Foto: Adevarul

Exista elite ale intelectualitatii stiintifice romanesti, atat in tara, cat si in strainatate, dar din cauza subfinantarii cronice a cercetarii, Romania pierde o sansa imensa de redresare economica si incurajeaza emigrarea in masa a creierelor, spune prof. dr. Stefan Szedlacsek.

Ad Astra, asociatia cercetatorilor din Romania, a premiat recent 17 romani din tara si de peste hotare pentru performantele lor extraordinare, in cadrul unei competitii la care s-au inscris cateva zeci de cercetatori. Lista castigatorilor primei editii a premiilor Ad Astra este impresionanta, la fel si componenta juriilor de specialitate.

Premiile Ad Astra 2014 pentru cercetatorii romani: Excelenta si obiectivitate vs. pseudo-valoare

Premiile Ad Astra reprezinta "un semn al potentialului exceptional de cercetare al romanilor si un semnal de alarma ca acest potential poate sa dispara in scurt timp", afirma prof. Stefan Szedlacsek (foto), cercetator la Institutul de Biochimie al Academiei Romane si membru in comisia care a acordat premiile pentru domeniul Stiintele Vietii, care vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre aceasta prima editie a premiilor Ad Astra.

Cum s-a facut jurizarea candidatilor inscrisi in competitie?

Initial s-au propus doua metode de evaluare dintre care a fost pana la urma acceptata aceea ca fiecare membru al juriului sa citeasca/analizeze dosarele tuturor candidatilor acordand fiecarui candidat o nota intre 1 (nota maxima) si 5 (nota minima). Apoi, s-a facut media aritmetica a notelor primite de candidati si s-a alcatuit cate un clasament pentru fiecare din cele patru categorii de premii. In final, juriul a analizat aceste clasamente, acordand pe baza lor premiile pentru fiecare categorie.

As avea doua mentiuni aici: prima, la categoria "Excelenta in cercetare - afiliere in Romania" premiul nu s-a acordat deoarece niciunul din candidati nu s-a ridicat la nivelul standardelor de exigenta ale premiilor Ad Astra; a doua mentiune se refera la categoria "Excelenta in cercetare - afiliere in strainatate" unde, realizarile stiintifice ale celor trei candidati fiind exceptionale, departajarea a fost extrem de dificila.

Ati avut mult de lucru, a fost greu?

Jurizarea a necesitat timp relativ indelungat, iar analiza dosarelor candidatilor nu a fost deloc usoara. Dificultatea majora a constat in compararea performantelor in cercetare ale unor candidati ce activeaza in domenii mult diferite si, in consecinta, cu diferente mari in criteriile de valoare specifice domeniilor respective.

Care au fost criteriile de departajare?

Un singur criteriu: excelenta stiintica. Cartea de vizita a oricarui cercetator este lista sa de lucrari publicate, valoarea stiintifica a rezultatelor obtinute si publicate. Noi am fost mai exigenti si mai restrictivi in sensul ca am evaluat excelenta stiintifica a candidatilor prin prisma lucrarilor publicate doar in ultimii 5 ani in reviste de specialitate de prestigiu.

Ce ne puteti spune despre castigatori?

La sectiunea Stiintele Vietii au fost trei laureati.

Alina Scridon, cercetator postdoctoral si lector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg-Mures, este o reala speranta a cercetarii medicale din Romania. Rezultatele sale remarcabile obtinute in urma studiilor dedicate tulburarilor de ritm cardiac s-au concretizat intr-un numar impresionant de articole valoroase publicate in ultimii 5 ani: 10 articole, dintre care 5 in calitate de prim autor.

Irina Armean, este o foarte tanara si talentata bioinformaticiana de la Institutul European de Bioinformatica din cadrul EMBL (Laboratorul European de Biologie Moleculara din Marea Britanie). Tema de cercetare abordata in cadrul tezei sale de doctorat recent sustinuta la Universitatea Cambridge - identificarea retelei de interactii dintre proteinele unui organism viu - desi este extrem de dificila, este direct aplicabila in intelegerea mai profunda a starilor patologice ale omului.

Valoarea ridicata a rezultatelor obtinute de Irina Armean este reflectata de doua articole publicate in calitate de coautoare in reviste de o inalta tinuta stiintifica.

Victor Velculescu, de la Universitatea Johns Hopkins - Centrul Kimmel de Cancer (SUA), este o autoritate stiintifica cu recunoastere internationala datorita realizarilor sale revolutionare din domeniul genomicii si a cercetarii cancerului.

Tehnicile de studiu realizate, si dezvoltate ulterior de Victor Velculescu si colaboratorii sai, au avut un impact major asupra cercetarilor din sfera biologiei moleculare. De exemplu, tehnica SAGE (Analiza Seriala a Expresiei Genice), a contribuit substantial la elaborarea metodelor de secventiere ADN de generatie noua (next-generation sequencing) - metode considerate drept generatoare ale unei noi revolutii in studierea genelor.

Dintre rezultatele recente obtinute de profesorul Velculescu si grupul sau de colaboratori trebuie mentionata realizarea pentru prima data a analizei secventei genomului codificator pentru numeroase forme de cancer uman incluzand cancerul colorectal, de san, al creierului, de pancreas si de ovar.

In fine, merita de asemenea amintita metoda PARE (Analiza personalizata a terminatiilor rearanjate) recent elaborata de Victor Velculescu si echipa sa, care permite analiza intregului genom al bolnavilor de cancer. Punerea la punct a acestei tehnici reprezinta un pas important catre medicina si terapia personalizata, considerate a fi de domeniul medicinii viitorului.

Ca o ilustrare a realizarilor numeroase si exceptionale ale lui Victor Velculescu amintim ca doar in ultimii 5 ani a publicat 43 articole dintre care 10 in reviste considerate a fi printre cele mai prestigioase: Nature, Nature Genetics, Science.

Ce ii caracterizeaza pe laureatii premiilor Ad Astra, ce au ei in comun?

In primul rand pregatirea de baza exceptionala, apoi creativitatea lor, ingeniozitatea ideilor lor in domeniile de cercetare abordate, capacitatea de a lucra si a colabora in cadrul unor echipe uneori foarte mari, capacitatea de a efectua un volum mare de lucru intr-un timp relativ scurt.

Un alt numitor comun al laureatilor este legatura, contactul direct, cu laboratoare/centre de cercetare/universitati de mare prestigiu, cu traditie in cercetarea de inalta clasa.

Mitul cercetatorului izolat in turnul sau de fildes a apus demult. Daca o fiinta diabolica (imaginara) ar dori sa distruga un cercetator valoros, cu siguranta ca ar incepe prin a-l izola de alti cercetatori valorosi.

Inca o palma pe obrazul cercetarii romanesti - Un master de exceptie, in pericol

Care este semnificatia si importanta premiilor Ad Astra?

Excelenta stiintifica a celor premianti demonstreaza inca o data ca inca exista elite ale intelectualitatii stiintifice romanesti, atat in tara, cat si in strainatate. Aceste valori umane de exceptie sunt rezultatul formarii initiale de catre scoli si universitati din Romania si/sau de catre parinti formati in astfel de scoli si universitati.

Insa, drumul lor spre excelenta stiintifica ar fi fost imposibil fara contactul lor direct si impactul unor universitati si institute de cercetare de inalt prestigiu din lume.

Premiantii Ad Astra, ca si alti reprezentanti de elita ai cercetarii stiintifice romanesti, aduc faima Romaniei si fac parte din zestrea intelectuala a tarii, probabil una dintre bogatiile cele mai mari si mai importante pe care le are Romania in prezent. Ei ar putea contribui enorm la progresul cercetarii, dar si al economiei si al educatiei.

Invitatii Ziare.com Stefan Szedlacsek: Cercetarea ofera solutii de iesire din criza

Ar fi timpul sa invatam cum sa punem in valoare, cum sa beneficiem de cunostintele si de aptitudinile elitelor cercetarii stiintifice, asa cum au stiut si stiu sa faca marile natiuni ale lumii.

Atata timp cat autoritatile romane, prin mentalitatea, reglementarile si legile existente mai degraba impiedica varfurile cercetarii stiintifice sa ramana sau sa revina in tara, si nici nu sprijina cercetarea stiintifica din tara - vom continua sa ramanem o tara codasa nu numai in domeniul cercetarii, dar si al economiei.

Neacordarea premiului de excelenta la Stiintele Vietii pentru cercetatorii cu afiliere in Romania (ca si in cazul altor discipline, in care premiile pentru cercetatorii sau doctoranzii cu afiliere in Romania nu s-au acordat) reflecta criza profunda din ultimii ani a cercetarii stiintifice din Romania.

Subfinantarea cronica a cercetarii si dezvoltarii din Romania care ne situeaza in privinta fondurilor alocate pe ultimul loc in UE, eliminarea majoritatii programelor de finantare a cercetarii, reducerea cu 50% a sumelor acordate proiectelor de cercetare aflate in derulare - sunt toate edificatoare in acest sens si ilustreaza dezinteresul autoritatilor romanesti pentru cercetarea stiintifica.

Astfel, Romania pierde sansa imensa de a-si utiliza valorile stiintifice si rezultatele cercetarii ca elemente catalitice esentiale pentru redresarea sa economica si in acelasi timp incurajeaza emigrarea in masa a creierelor.

In concluzie, premiile Ad Astra reprezinta un semn al potentialului exceptional de cercetare al romanilor si un semnal de alarma ca acest potential poate sa dispara in scurt timp, daca nu vor fi luate masuri energice pentru redresarea si reforma cercetarii stiintifice din Romania.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#premiile Ad Astra Stefan Szedlacsek, #premiile Ad Astra 2014, #Szedlacsek cercetare romaneasca , #universitati