Profesorii care au girat detinutii-scriitori, verificati si la Alba Iulia

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 18:32
2040 citiri
Profesorii care au girat detinutii-scriitori, verificati si la Alba Iulia
Foto: Site-ul oficial al Universitatii Alba Iulia

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia care au validat lucrarile unor detinuti urmeaza sa fie verificate de Comisia de etica, insa rectorul institutiei sustine ca nu crede ca vor fi sanctionati "pentru ca si-au spus parerea despre un material".

Rectorul Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat, joi, ca a solicitat convocarea Comisiei de etica pentru a dezbate cazurile a patru cadre didactice ale institutiei care au validat lucrarile unor detinuti.

"Am trimis astazi (joi - n.red.) presedintelui Comisiei de etica din universitate o adresa prin care i-am solicitat sa convoace comisia. Domnia sa va convoca Comisia de etica, conform regulamentului, in 15 zile de la data emiterii acesteia (...) Fiecare profesor recunoscut in domeniul sau de activitate poate sa faca recenzii, atunci cand i se cere, asupra unui material scris si poate sa faca recomandari cu privire la calitatea materialului respectiv. Aceste recenzii se fac in nume proprii si nu in numele universitatii", a spus Breaz.

El a adaugat ca semnatura si decizia privind evaluarea unei carti sau a unui material stiintific apartin persoanei in cauza si nu universitatii.

"Semnatura si decizia apartin persoanei in cauza si nu universitatii. Este o activitate disjuncta de activitatea pe care o are cadrul didactic respectiv in universitate. Este vorba de onoarea sa atunci cand recomanda sau nu recomanda un manuscris, fie el carte, articol stiintific, publicatie. In general, aceasta expertiza este ceruta de o editura sau de un redactor-sef al unui jurnal pentru a vedea daca poate fi sau nu publicat un material de o editura sau un jurnal stiintific de specialitate", a mai spus Breaz.

Intrebat ce parere are despre colegii sai care au validat cartile unor detinuti, Daniel Breaz a raspuns ca nu se poate exprima privind calitatea materialelor validate deoarece niciunul nu este din domeniul sau de expertiza, insa considera ca nu au incalcat legea daca au dat doar o recomandare.

Nu universitatile reduc pedepsele

"Nu se pune problema ca unul dintre colegii mei sa fie coordonator sau coautor al unei lucrari (...) O editura la care a trimis persoana privata de libertate materialul respectiv a cerut expertiza privind acest material. Legea spune foarte clar: calitatea de material stiintific nu poate fi certificata decat de un cadru didactic universitar si atunci s-a cerut expertiza si celor patru colegi ai mei, din cele cateva sute de cadre didactice care au dat astfel de recomandari. Ei au dat in nume propriu aceste recomandari. Nu ma pot exprima, nefiind domeniul meu de expertiza, de calitatea acestor materiale, dar decizia de a reduce pedeapsa celor care sunt in spatele gratiilor nu apartine cadrelor universitare, nici editurilor care au publicat materiale, ci unei comisii din penitenciar care analizeaza", a spus Breaz.

El a afirmat ca nu crede ca vor fi sanctionati cei patru profesori ai universitatii.

"Daca colegii mei au dat doar recomandarea de publicare a unui material, parerea mea este ca nu risca nicio sanctiune. Pasul urmator, de publicare a lucrarii, a apartinut editurii. Eu consider ca in momentul in care ei au dat o recomandare si au expertizat un material nu pot fi sanctionati pentru ca si-au spus parerea despre un material", a afirmat Daniel Breaz.

Patru cadre didactice de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia apar pe lista profesorilor universitari care, dupa cum prevede procedura, le-au dat detinutilor recomandare scrisa pentru a elabora o lucrare stiintifica pe o anumita tema, lista facuta publica recent de Ministerul Justitiei. Astfel, pe lista se regasesc profesorul Mihai Himcinschi - Facultatea de Teologie Ortodoxa Alba Iulia, profesorul Sorin Briciu - Scoala Doctorala de Contabilitate, profesorul Mariana Ludusan si conferentiarul Ioan Ganfalean, ambii de la Facultatea de Drept si Stiinte Sociale.

Mitropolitul Ardealului, care a coordonat o carte a detinutului Becali, luat in vizor de Universitatea din Sibiu

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa solicite universitatilor o analiza punctuala a cazurilor in care profesorii din respectivele institutii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti.

DNA a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alba Iulia analiza carti detinuti, #profesori universitari carti detinuti, #detinuti eliberati carti , #universitati
Comentarii