PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:44
3530 citiri
PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari
Foto: Arhiva

Vicepresedintele departamentului pentru educatie al PSD, Remus Pricopie (foto), a declarat joi ca noua lege a educatiei, adoptata prin angajarea raspunderii, forteaza universitatile de stat sa pensioneze in urmatoarea perioada aproape 2.000 de profesori universitari, din cei 5.000 de profesori din Romania.

Remus Pricopie este totodata decan al Facultatii de Comunicare din cadrul SNSPA si a cerut Guvernului sa ia masuri imediate pentru amanarea aplicarii prevederilor din noua lege a educatiei referitoare la pensionarea cadrelor didactice.

"Practic, pe 9 februarie ar trebui sa pensionam dupa estimarea noastra intre 1.500 si 2.000 de cadre didactice universitare. Fosta lege a educatiei prevedea aceeasi varsta de pensionare, la 65 de ani, dar senatele universitatilor puteau sa decida amanarea cu un an, din an in an, pana la 70 de ani si practic se respecta principiul autonomiei universitare. (...) Este adevarat, legea prevede la aliniatul 3 al art. 289 faptul ca acei profesori pot solicita continuarea activitatii in regim plata cu ora, deci practic sa acopere activitatile didactice din clasa", a explicat Pricopie, precizand ca pensionarea pune in imposibilitate profesorii sa activeze in domeniul cercetarii.

El a mai explicat ca in cazul in care se aplica prevederea din noua lege a educatiei vor exista probleme si in ceea ce privesc standardele de calitate din educatie, unde exista norme nationale in functie de care universitatile sunt evaluate in functie de raporturile dintre numarul de studenti si numarul de profesori titulari. Pricopie a mai subliniat ca situatia devine cu atat mai grava cu cat de doi ani de zile promovarile au fost blocate in invatamantul superior.

Decanul a sugerat Guvernului sa adopte in regim de urgenta o ordonanta pentru a amana aplicarea articolului referitor la pensionarea cadrelor didactice macar pana la 1 octombrie 2011, timp in care universitatile si Ministerul Educatiei sa incerce sa gaseasca o solutie.

Pricopie a mai sustinut ca masura are efect direct in ceea ce priveste oferta educationala a universitatilor si a proceselor de admitere, care ar urma sa fie suspendate, fiind afectat inclusiv procesul de acreditare a universitatilor.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#disponibilizari invatamantul universitar, #disponibilizari invatamant , #universitati