Rectorii de la Universitatea Bucuresti si SNSPA fac ghid de evitare a inregimentarii politice

Luni, 05 Februarie 2018, ora 18:02
4478 citiri
Rectorii de la Universitatea Bucuresti si SNSPA fac ghid de evitare a inregimentarii politice
Foto: Arhiva Pixabay

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, si cel de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Remus Pricopie, au facut publica luni o declaratie comuna prin care se angajeaza sa construiasca in perioada urmatoare un ghid de evitare a inregimentarii politice a institutiilor de invatamant, dupa scandalul cand zeci de colegi de la universitatile din tara l-au sustinut pe actaulul ministru al Educatiei, Valentin Popa.

"Universitatea din Bucuresti si SNSPA au pledat in permanenta pentru consolidarea mecanismelor care sa garanteze autonomia universitara. In completarea normelor legale, prevazute in Constitutia Romaniei [Art. 32, alin. (6) ] si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 [Art. 3, litera k], consideram ca fiecare institutie de invatamant superior are obligatia sa elaboreze propriile norme interne, care sa asigure garantarea autonomiei universitare si evitarea inregimentarii politice a universitatilor.

In toate statele dezvoltate neimplicarea politica a conducerii universitatilor este o garantie a faptului ca opiniile specialistilor din institutiile de invatamant superior, exprimate prin publicatii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate in decenii de munca si nu sunt influentate de factori externi spatiului academic.

Universitatea din Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) vor demara, in cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiza si formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici in managementul universitar, care sa contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca institutie autonoma, si orice alt actor din spatiul public, inclusiv actorii politici", anunta cei doi rectori, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ei isi exprima speranta ca demersul lor "va fi sustinut de toate universitatile din tara, precum si de Consiliul National al Rectorilor, organism apolitic", condus de Sorin Cimpeanu, primul care si-a aratat sustinerea pentru Popa si cel care a initiat si strangerea de semnaturi.

Amintim ca Popa a fost puternic contestat pentru greselile sale de gramatica si exprimare, dar si pentru declaratiile pe care le-a facut la audierile din Parlament. Popa a pus greselile de gramatica pe seama emotiilor, sustinand insa ca, unele dintre ele, cum ar fi "pamblica", ar fi de fapt un regionalism. Mai mult, la audieri Popa a spus ca plagiatul nu este ceva foarte important si a sustinut chiar ca legea nu prevede unde se pun ghilimelele.

Citeste si mai multe despre acest subiect:

A.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ghid evitare inregimentare politica universitati, #rectori ghid apolitic universitati Valentin Popa , #universitati