Revista Nature: Cercetarea din Romania, in cadere libera

Miercuri, 21 August 2013, ora 23:11
3448 citiri
Revista Nature: Cercetarea din Romania, in cadere libera
Foto: Nature

Toti membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Romania si-au dat demisia in bloc, dupa ce guvernul a anuntat ca va taia din fondurile alocate cercetarii si ca va schimba criteriile de acordare a granturilor.

Situatia delicata in care se afla cercetatorii din Romania face subiectul unei ample analize publicate in revista Nature.

Intitulata "Cercetarea din Romania, in cadere libera", articolul publicat luni in revista internationala de stiinta "Nature" arata ca deciziile de reducere a fondurilor afecteaza nivelul cercetarii din Romania.

Jurnalista Alison Abbott incepe articolul pornind de la cazul biologului Ioan Ovidiu Sirbu. Acesta a fost plecat 11 ani din Romania. A hotarat sa se intoarca si sa lucreze in tara sa, in 2011, atunci cand s-a decis ca fondurile pentru cercetare sa fie alocate doar pe criteriul performantei.

Ovidiu Sirbu: Nu cercetam pentru ca nu avem bani si nu avem bani pentru ca nu cercetam (I) Interviu

"Cu un sistem atat de corect de acordare a granturilor am fost convins ca voi putea sa imi continui cercetarile in Romania la fel cum o faceam si in Germania. Dar tot ceea ce s-a intamplat apoi a fost pur si simplu dezamagitor", a decalarat Ovidiu Sirbu, pentru revista Nature.

Potrivit prestigioasei publicatii, in 2012, la doar cateva luni dupa ce Sirbu s-a mutat la Universitatea de Medicina Victor Babes din Timisoara, noul guvern a redus fondurile pentru cercetare si a desfiintat regula conform carora acestea ar fi fost acordate in functie de merit.

Peste 900 de cercetatori au inaintat o petitie adresata premierului Victor Ponta cerand instaurarea vechilor criterii si reintregirea bugetului in acest domeniu. Toti membrii Consiliului National de Cercetare din Romania au demisionat.

Ovidiu Sirbu: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit! (II) Interviu

"Fara acceptarea unui compromis din partea guvernului si cu scaunele Consiliului de Cercetare inca goale, domeniul stiintei din Romania este in cadere libera. Oamenii de stiinta incearca sa se mentina pe linia de plutire in speranta ca lucrurile se vor schimba", se arata in analiza publicata in revista Nature.

"Funeriu a ridicat standardele in educatie si cercetare"

Jurnalista publicatiei il aduce in discutie pe fostul ministru al Educatiei si Cercetarii Daniel Funeriu despre care spune ca a fost cel sub comanda caruia a fost creata legea care reglementa acordarea fondurilor.

"Multi dintre cercetatorii din Romania au plecat in urma haosului care a urmat caderii comunismului. In 2011, guvernul a creat o lege menita sa creasca standardele in educatie si cercetare.

Ministrul Daniel Funeriu a creat o lege care reusea sa evite controlul administratiilor locale si care garanta faptul ca banii ajungeau la cei mai buni din domeniul cercetarii. Mai mult, bugetul alocat cercetarii a fost crescut cu aproape 50%", se mai arata in analiza din Nature.

Cercetatorii ies in strada si pregatesc plangeri penale Interviu

Ecaterina Andronescu, aratata cu degetul

Venirea Ecaterinei Andronescu la sefia ministerului Educatiei este considerata de cei mai multi cercetatori, potrivit revistei Nature, ca fiind de vina pentru blocarea reformei in domeniu.

Articolul din Nature descrie venirea la sefia ministerului a Ecaterinei Andronescu precum si modificarile facute de aceasta si de cei care i-au urmat in ceea ce priveste legile emise de predecesorul Daniel Funeriu.

"Spre exemplu, legea conform careia rectorii universitari nu pot fi membri in Parlament a fost schimbata, la fel si cea care interzicea obtinerea unor pozitii de conducere in universitati de catre persoane care au peste 65 de ani.

Funeriu limitase de asemenea coordonarea la maximum opt doctoranzi in acelasi timp, pentru a evita dominatia unor anumiti profesori asupra generatiei urmatoare de academicieni. Si aceasta restrictie a fost desfiintata. De asemenea, nici granturile pentru cercetare nu mai presupun recomandari din partea specialistilor straini", se arata in articolul din Nature.

Cercetatorii nu cedeaza: Cer sprijin Uniunii Europene Interviu

Mai mult, potrivit revistei, Andronescu a scazut mult dificultatea criteriilor prin care erau evaluati cei care ocupau posturi academice. De exemplu, in domeniul biologiei, accentul este pus pe publicarea de carti si nu pe publicarea de lucrari stiintifice inovatoare in domeniu.

Revista Nature a amintit si de scandalul de plagiat care a privit-o pe Ecaterina Andronescu.

Succesorul la minister al Ecaterinei Andronescu, Mihnea Costoiu, a declarat pentru publicatia Nature ca toate procedurile de numire in functii universitare au fost facute corect, iar ideea relaxarii conditiilor de acces catre aceste functii este "ori o interpretare gresita, ori o presupunere nefundamentata a unora dintre initiatorii acestei ipoteze".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Andronescu Sirbu cercetatori fonduri, #universitati cercetare lege Funeriu , #universitati