Romania reala: N-ai parte, n-ai nici carte

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 12:03
2402 citiri
Romania reala: N-ai parte, n-ai nici carte

Vechea zicala "ai carte, ai parte" s-a modernizat dupa situatia economica actuala si a devenit "ai parte, ai carte". Trebuie sa ai bani, pentru a putea studia si a te pregati in domeniul in care vrei sa activezi.

De mici, copii sunt indrumati de parinti sa invete. Parintii si dascalii sunt obisnuiti sa le insufle valoarea cartii si a studiului, pentru a-i ajuta pe invatacei sa fie pregatiti in orice domeniu. Astfel spera ca macar ei sa poata supravietui cu bine unei economii ca cea in care traim acum.

Scoala cere sacrificii financiare parintilor

Realitatea este insa alta: costa extrem de mult sa poti sa faci fata cerintelor la scoala, liceu sau facultate. Atat timp cat isi tin copiii in scoala, parintii se plang de faptul ca sunt obligati sa scoata prea multi bani din buzunar.

Nicoleta, mama unei adolescete in clasa a X-a, spune ca a facut mari sacrificii sa-si tina fata la scoala: "La sedinta, trebuia sa ma duc cu banii pregatiti in portofel pentru uniforma. Am contribuit la fondul clasei si fondul scolii, pentru ca altfel Silvia era ridicata in picioare si intrebata de ce nu am achitat. Pentru a nu-mi face copilul de rusine, a trebuit sa reduc anumite cheltuieli si sa platesc".

Primele 10 clase sunt obligatorii, cel putin asa spune legea. Dar legea nu spune nimic si despre cat costa sa mentii un copil in scoala. Desi sistemul educational goleste buzunarele parintilor, scoala trebuie sa fie prioritara mereu, deoarece de ea depinde intr-un fel sau altul viitorul copilului.

"Mi-am luat un job ca sa platesc taxa"

In timp ce studiul liceal este scump pentru Romania actuala, taxa studiilor superioare este extrem de piperata. Daca nu se afla printre norocosii care au intrat pe locurile limitate subventionate de stat, studentul roman se afla in situatia dificila de a plati taxa de cel putin 3.100 lei.

Monica, studenta in anul 3 la Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii Bucuresti, s-a angajat pentru a-si putea plati studiile.

"M-am inscris la o facultate de stat, avand anumite pretentii. Dar nu ma simt in stare sa platesc 3.100 lei pe an. Daca aveam acesti bani, nu mai veneam sa studiez. Mi-am luat un job ca sa platesc taxa. Sper doar sa merite efortul si sa scot inzecit banii pe care i-am dat facultatii, atunci cand ma voi angaja pe specializarea mea", marturiseste tanara.

Platesti si taxa si cartea

Un alt aspect care pune in balanta sistemul liceal fata de cel universitar este existenta manualelor gratuite.

Mergand pe principiul: esti student, ai bani de facultate, profesorii universitari ii indruma intr-un mod specific pe tineri sa cumpere cartile publicate de acestia. Poate mai ies niste bani din drepturile de autor, ca salariul si asa a fost redus.

"Manualul Uniunii Europene" este obligatoriu pentru orice cursant la programul de master "Administratie si politici publice in Uniunea Europeana", din cadrul Universitatii Bucuresti. Cartea nu costa nici mai mult, nici mai putin de 40 lei, mentioneaza Alexandra, care urmeaza acest master.

"Am cautat la toate librariile, crezand ca la periferie e mai ieftin. In zadar, tot 40 de lei trebuie sa platesc pentru carte. Daca ma gandesc bine, costa cat jumatate din regia caminului", spune studenta.

In conditile in care studentul plateste o taxa facultatii si isi cumpara singur cartile necesare pentru studiu, care ar mai fi contributia statului in aceasta ecuatie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#costuri universitati romani, #taxe facultate stat, #manuale facultati stat , #universitati