Ziare.com

Se modifica modul in care se acorda si se retrage titlul de doctor - Anuntul facut de ministrul Educatiei

Luni, 08 Februarie 2016, ora 21:13

   

Se modifica modul in care se acorda si se retrage titlul de doctor - Anuntul facut de ministrul Educatiei
O nota privind o Ordonanta de Urgenta si o Hotarare de Guvern pe care Ministerul Educatiei le-a pregatit pentru modificarea codului scolilor doctorale vor ajunge in aceasta saptamana la guvern, a spus luni, ministrul Educatiei Adrian Curaj.

Ministerul Educatiei va pune, joi, in dezbatere publica, Ordonanta de Urgenta si Hotararea de Guvern prin care se va modifica modalitatea prin care se acorda si se retrag titlurile de doctor.

Tot saptamana aceasta, Executivul va fi instiintat printr-o nota, urmand ca saptamana viitoare cel mai devereme, cele doua documente sa ajunga pe masa Guvernului. Practic, prevederile acestea vor detalia exact care va fi responsabilitatea universitatilor in procedura analizei unei teze de doctorat si a acordarii/retragerii titlurilor de doctor.

Mai mult, o scoala doctorala care se va abate de la etica universitara risca sa fie inchisa, a atras atentia ministrul Educatiei.

"Saptamana aceasta, miercuri, o sa fie o nota de informare catre colegii mei, pentru a le transmite toti pasii care urmeaza sa fie facuti. Joi vom avea incarcate, pentru consultare publica, doua documente. Unul este o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Educatiei, astfel incat sa avem un cadru clar privind acordarea si retragerea titlurilor de doctor, al doilea document este o Hotarare de Guvern care modifica codul studiilor doctorale, care detaliaza lucrurile din Legea Educatiei.

Ma astept sa fie destul de multe puncte de vedere, abordari si discutii. Important este ca e un cadru pragmatic, simplu, nu simplist, si clar, care defineste sau reafirma puternic faptul ca responsabilitatea doctoratului este la universitati. Vom pastra inca, la nivel de minister, posibilitatea unei linii de apel", a spus ministrul Educatiei.

Universitatea Bucuresti: Retragem titlurile de doctor plagiatorilor, imediat ce legea permite

In privinta procedurii de acordare a titlului de doctor prin ordin de ministru, Curaj a amintit ca in anii '90, legea arata clar ca universitatile atribuie titlurile de doctor, insa Legea Educatiei din 2011 are alt sistem, prin care titlul de doctor se acorda prin ordin al ministrului Educatiei.

"In dispozitiile tranzitorii care vor fi in ordonanta de urgenta, deci in lege, lucrurile acestea vor fi precizate, dar inca o data: universitatea va avea rolul si responsabilitatea cheie. Atunci cand decide, va semna prin reprezentantul ei sau daca este Academia Romana, prin presedintele Academiei Romane. Dupa aceea, daca este cazul, va ajunge la minister si la ministru", a subliniat ministrul Curaj.

Prof. Miclea despre plagiate, cazul Toba si reforma lui Curaj. "Unii care vorbesc lent ajung sa si gandeasca lent" Interviu

In cazul in care exista suspiciuni de plagiat si comisiile de etica din cadrul universitatilor nu se autosesizeaza, Curaj spune ca legea spune ca pot fi facute sesizari argumentate de catre oricine, nu anonime.

"Se va putea solicita atat universitatii, Academiei Romane cat si Ministerului Educatiei la CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). CNATDCU nu va avea rol de instanta, in esenta are rol de a se asigura ca procesul de acordare a titlurilor de dcotor este de calitate.

Dar, in cazul proceselor privind contestatiile, la limita va putea sa se adreseze unor experti independenti care sa-si puna parerea, iar parerea lor sa se intorca spre universitati la nivel de aplicare. Si la Comisiile de Etica de la nivelul universitatilor vom avea explicit in lege ca le recomandam ca, in analiza dosarelor, sa faca apel la experti independenti in afara consiliilor lor de etica si in afara universitatilor in cauza", a spus Curaj.

Reactia lui Cristian Busoi, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

De asemenea, el a mai detaliat si cum va fi facuta evaluarea scolilor doctorale de catre experti internationali.

"Eu am mare incredere in responsabilitatea universitatilor din Romania. Din acest motiv, prin contractul de finantare al universitatilor publice, le-am solicitat sa isi faca autoevaluarea scolilor doctorale pana in vara, sa prezinte acest raport in sedinta de Senat si sa-l faca disponibil public. Asta este autoevaluarea care se va termina pana in toamna.

Intre timp, pregatim un proiect in care vom utiliza bani europeni, pentru a ne asigura ca vom avea in urmatorii doi ani, o evaluare internationala astfel incat sa avem incredere ca recuperam toata pierderea de imagine pe care am suferit-o in ultimii ani", a spus ministrul Educatiei.

Intrebat daca vor exista si sanctiuni pentru scolile doctorale care se abat de la etica academica, Curaj a spus ca in mod sigur, da.

"Pot fi suspendate, pot fi inchise. Acum, spre exemplu, lucram la o Hotarare de Guvern prin care inchidem trei universitati private", a mai spus ministrul.

Nu in ultimul rand, Curaj spune ca in curand va incepe si o discutie in legatura cu evaluarea universitatilor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte bine, sa nu mai "analizeze" comisii de politruci

"doctoratele" lui ponta et gasca: "Intre timp, pregatim un proiect in care vom utiliza bani europeni, pentru a ne asigura ca vom avea in urmatorii doi ani, o evaluare internationala astfel incat sa avem incredere ca recuperam toata pierderea de imagine pe care am suferit-o in ultimii ani", a spus ministrul Educatiei."

 

EVALUAREA internationala

Profesorii straini sunt plimbati prin comisii si PLATITI de catre stat. Nu cred ca au vreo implicare; nu stiu cat inteleg din ce li se prezinta.
Unii "independenti" straini sunt fosti colaboratori ai profesorilor sau romani ce lucreaza in afara.

"Doctorilor", vi se apropie funia de par !

Cind toate leprele plagiatoare sau "doctorizate" de catre diverse institutii opace vor fi deposedati de acest titlu nemeritat, adevaratii doctori in stiinte diverse vor putea sa fie mandri de rezultatul muncii lor intelectuale. Educati romaneasca va castiga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor