Se schimba regulile in universitati - cand si cum vor putea fi retrase titlurile de doctor

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 19:53
3481 citiri
Se schimba regulile in universitati - cand si cum vor putea fi retrase titlurile de doctor
Foto: Digi24

Hotararea de Guvern care schimba codul scolilor doctorale, prin care universitatile vor fi imputernicite sa retraga titlurile de doctor va putea intra in vigoare din martie anul acesta, a anuntat miercuri ministrul Educatiei Adrian Curaj.

Astfel, universitatile vor putea retrage titluri de doctor in cazul in care Comisiile de Etica ale acestora constata ca a fost incalcata grav etica academica.

"As vrea sa punctez ca ce am inceput acum va fi operational practic la jumatatea lunii martie, pentru ca HG-ul privind codul studiilor doctorale trebuie sa aiba perioada potrivita de consultare publica. Finalul acestui demers este legat puternic de prestigiul recapatat al universitatilor din Romania, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit si nu au niciun fel de problema, consolidarea acestui prestigiu in spatiul national si international. Eu unul astept cu interes rezultatul consultarii publice", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei.

Radu Stroe, printre doctoranzii lui Gabriel Oprea - Lista doctorilor celebri scosi de SRI

De asemenea, Curaj a vorbit si despre evaluarea internationala a scolilor doctorale.

"Vom porni cat mai rapid evaluarea internationala a scolilor doctorale si va asigur ca ma voi tine de acest lucru asa cum m-am tinut in 2012-2014 de evaluarea internationala a universitatilor din Romania. Atunci au fost 70 de universitati evaluate institutional de Asociatia Europeana a Universitatilor, transparent si cu expertiza internationala", a mai spus Curaj.

Reactia lui Cristian Busoi, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Intr-un interviu acordat luni, ministrul Educatiei a spus ca Hotararea de Guvern va fi pusa joi in dezbatere publica impreuna cu o Ordonanta de urgenta care va opera modificarile necesare in Legea Educatiei.

"Joi vom avea incarcate, pentru consultare publica, doua documente. Unul este o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Educatiei, astfel incat sa avem un cadru clar privind acordarea si retragerea titlurilor de doctor, al doilea document este o Hotarare de Guvern care modifica codul studiilor doctorale, care detaliaza lucrurile din Legea Educatiei. Ma astept sa fie destul de multe puncte de vedere, abordari si discutii. Important este ca e un cadru pragmatic, simplu, nu simplist si clar, care defineste sau reafirma puternic faptul ca responsabilitatea doctoratului este la universitati. Vom pastra inca, la nivel de minister, posibilitatea unei linii de apel", a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei.

In privinta procedurii de acordare a titlului de doctor prin ordin de ministru, Curaj a amintit ca in anii '90, legea arata clar ca universitatile atribuie titlurile de doctor, insa Legea Educatiei din 2011 are alt sistem, prin care titlul de doctor se acorda prin ordin al ministrului Educatiei.

"In dispozitiile tranzitorii care vor fi in ordonanta de urgenta, deci in lege, lucrurile acestea vor fi precizate, dar inca o data: universitatea va avea rolul si responsabilitatea cheie. Atunci cand decide, va semna prin reprezentantul ei sau daca este Academia Romana, prin presedintele Academiei Romane. Dupa aceea, daca este cazul va ajunge la minister si la ministru", a subliniat ministrul Curaj.

In cazul in care exista suspiciuni de plagiat si comisiile de etica din cadrul universitatilor nu se autosesizeaza, Curaj spune ca legea spune ca pot fi facute sesizari argumentate de catre oricine, nu anonime: "Se va putea solicita atat universitatii, Academiei Romane cat si Ministerului Educatiei la CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). CNATDCU nu va avea rol de instanta, in esenta are rol de a se asigura ca procesul de acordare a titlurilor de dcotor este de calitate.

Dar, in cazul proceselor privind contestatiile, la limita va putea sa se adreseze unor experti independenti care sa-si puna parerea, iar parerea lor sa se intorca spre universitati la nivel de aplicare. Si la Comisiile de Etica de la nivelul universitatilor vom avea explicit in lege ca le recomandam ca, in analiza dosarelor, sa faca apel la experti independenti in afara consiliilor lor de etica si in afara universitatilor in cauza", a spus Curaj.

De asemenea, el a mai detaliat si cum va fi facuta evaluarea scolilor doctorale de catre experti internationali.

"Eu am mare incredere in responsabilitatea universitatilor din Romania. Din acest motiv, prin contractul de finantare al universitatilor publice, le-am solicitat sa isi faca autoevaluarea scolilor doctorale pana in vara, sa prezinte acest raport in sedinta de Senat si sa-l faca disponibil public. Asta este autoevaluarea care se va termina pana in toamna. Intre timp, pregatim un proiect in care vom utiliza bani europeni, pentru a ne asigura ca vom avea in urmatorii doi ani, o evaluare internationala astfel incat sa avem incredere ca recuperam toata pierderea de imagine pe care am suferit-o in ultimii ani", a spus ministrul Educatiei.

Intrebat daca vor exista si sanctiuni pentru scolile doctorale care se abat de la etica academica, Curaj a spus ca in mod sigur, da. "Pot fi suspendate, pot fi inchise. Acum, spre exemplu, lucram la o Hotarare de Guvern prin care inchidem trei universitati private", a mai spus ministrul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ordonanta retragere doctorate, #Adrian Curaj retragere titlu doctor , #universitati