Te uita cum ne lasa tinerii valorosi! (Opinii)

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 16:24
8786 citiri
Te uita cum ne lasa tinerii valorosi! (Opinii)

Dupa cum lesne poate fi observat, statul roman isi ignora valorile, determinandu-le sa plece unde vad cu ochii. Politicienii, in marea lor majoritate, nu mai au nevoie de medici, ingineri, cercetatori, profesori.

De altfel, la ce te poti astepta, cand insusi Traian Basescu afirma in iunie 2009 ca ar trebui incurajate meseriile de tinichigii si ospatari, nu filosofii, care oricum isi gasesc greu locuri in societate.

Fireste ca orice indeletnicire isi are rolul ei si nu trebuie bagatelizata in favoarea carturarilor, dar a-i trimite dintr-un condei pe cei dedicati studiului la coltul societatii si pe coji de nuca e destul de condamnabil.

O demonstreaza cu varf si indesat prin toate deciziile luate: salarii dezonorante, perspective aproape nule, investitii de ochii lumii europene. Cu rare exceptii, si acelea intalnite in doar cateva orase mari, intelectualul roman a devenit ciuca batjocurii.

Ii rad in fata, superior a bascalie, orbetii galeriilor de ban public, manelocratii afoni la lege, smenarii prolifici, coruptofilii de cariera, spago-fanii inveterati.

In acest dracesc ritm, incet si cat se poate de sigur, poate fi plastic imaginata o Romanie stilizata sub forma unui desen geografic reprezentand o platica pe care troneaza un imens creier neted.

In sprijinul tendintei exodului de aur cenusiu catre alte colturi de planeta sta un recent sondaj efectuat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), preluat de wall-street.ro.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1061 de persoane si s-a derulat intre 23 aprilie si 24 mai, anul acesta. Motivele pentru care ne fac cu batista tinerii studiosi sunt, daca nu cunoscute, cel putin presupuse si reale.

Astfel, dintre cei intervievati, 83% apreciaza ca foarte importanta oferta educationala a universitatilor straine, dotarile tehnice (76%), mediul universitar (56%), calitatea profesorilor (55%), mediul cultural (52%), calitatea cursurilor (51%).

Alte aspecte asupra carora participantii la sondaj se arata satisfacuti si foarte satisfacuti, acolo unde invata, sunt: aplicabilitatea cunostintelor dobandite, flexibilitatea orarului, viata sociala, oportunitatile profesionale dupa finalizarea studiilor si sistemul de evaluare a cunostintelor.

In oglinda romaneasca, pentru studentii plecati peste frontiere, printre cei mai demotivanti factori gasim: oferta educationala (pe 62% nu ii intereseaza deloc), ofertele de angajare (57% de...ioc), oportunitatile de afaceri, mediul socio-cultural din Romania.

Invers, s-ar "repatria" dupa ultima ora de curs doar in cazul existentei unei oferte de munca atragatoare (89%), a uneia salariale (foarte importanta pentru 75%), o activitate specifica postului (83%), precum si posibilitatile de promovare (73%).

Salariul net minim lunar in schimbul caruia absolventii romani de studii universitare straine ar fi dispusi sa-si vanda forta de munca in primul an pleaca de la 400 de euro si se opreste la 1000.

In fine, cu o importanta mai redusa in calculul studiului celor de la LSRS mai apar: orasul, spatiul de munca, flexibilitatea programului de lucru, posibilitatea de a calatori, prestigiul angajatorului, proximitatea.

O radiografie elocventa a fenomenului dezintelectualizarii Romaniei. Trista, rece, seaca. Un soi de s-aseaza bruma peste mii (de joburi), de ce nu-mi vii, de ce...

Pentru simplul motiv ca in aceasta tara omul de serie, mangafaua joaca si castiga. Oriunde, oricum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oferta universitare studenti, #studiu asteptari studenti, #locuri munca studenti , #universitati