Tolerat la Bucuresti, plagiatul e drastic sanctionat la Londra

Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 23:10
16002 citiri
Tolerat la Bucuresti, plagiatul e drastic sanctionat la Londra
Foto: promitheas.iacm.forth.gr

In Romania se copiaza pe rupte - la scoala, la examene, la facultate, la doctorat. Plagiatul este la ordinea zilei si dovada stau scandalurile din ultimii trei ani. In Marea Britanie, in schimb, plagiatul este drastic sanctionat.

La Imperial College London, de exemplu, aceasta problema este extrem de serios tratata si sever pedepsita - daca esti prins, esti exmatriculat. Mai mult, elevii si studentii sunt educati permanent pentru a dezaproba furtul intelectual.

Pe site-ul colegiului exista numeroase avertizari si informatii foarte clare pentru studenti si doctoranzi in legatura cu acest subiect, ba chiar si cursuri online la care poti invata cum sa nu cazi, din greseala, in aceasta capcana.

"Chiar in ziua in care am venit la interviu (deci nici nu fusesem inca acceptat ca student!) ni s-a spus ca plagiatul este luat foarte in serios. Si la inceputul anului intai ni s-a facut o prezentare in care, la fel, ni s-a atras atentia ca acest aspect este foarte important, dar mai ales in primul an de doctorat ni s-a explicat foarte clar ce inseamna sa plagiezi, voluntar sau involuntar, si cum putem evita asta.

De fiecare data ni s-a spus sa tratam foarte serios aceasta chestiune, pentru ca nu este acceptata si sa avem mare grija in special cand lucram impreuna cu altii", ne-a povestit Cosmin, master in computing si doctorand in anul intai la Imperial College London.

Faptul ca plagiatul este tratat cu foarte mare seriozitate reiese si din obligatia ca la fiecare tema care conteaza, ca nota, pentru diploma, sa fie atasata un fel de declaratie pe propria raspundere, semnata, in care trebuie mentionat numele colaboratorilor.

"Unele lucrari sunt facute pentru a lucra in grup, cum ar fi exercitiile pe care le facem dupa un curs. Ele nu conteaza pentru diploma, scopul lor este sa le rezolvi ca sa inveti cat mai bine.

Insa la examene sau la temele care conteaza pentru diploma acest aspect este foarte atent urmarit. Asa ca la fiecare tema trebuia de fiecare data sa printam o prima pagina, 'cover sheet' se numeste, pe care trebuia sa scriem daca e cineva care ne-a ajutat sa rezolvam tema si sa ii trecem numele, apoi sa ne semnam", ne-a mai explicat tanarul absolvent.

Pe un astfel de formular atasat temelor si semnat de student scrie "Confirm ca aceasta este munca mea. In interior, am dat referinte si citari ori de cate ori am facut referire sau am utilizat lucrari, publicate sau nepublicate, ale altora".

Pe de alta parte, temele odata trimise profesorului sunt verificate cu ajutorul unui soft. "Din cate stiu, exista o modalitate de a se verifica daca o lucrare e plagiata sau nu. De exemplu, la esee, la filosofie, aveau un scor online. Eu nu am trecut prin asta, nu stiu exact cum functioneaza, dar am aflat de la colegi ca exista un soft prin care se verifica automat daca sunt suspiciuni de plagiat - se cauta pe Internet, se verifica in bazele de date cu celelalte lucrari etc.", ne-a mai precizat Cosmin.

Intrebat daca in cei patru ani de facultate a vazut pe cineva copiind in timpul examenelor, acesta a raspuns: "Niciodata".

"Suntem supravegheati si de profesori si de altii - doctoranzi sau postdoctoranzi. Daca esti prins copiind, esti scos din examen si exmatriculat. Eu nu am vazut asta niciodata. Nu stiu pe nimeni care sa fi copiat.

Insa, in primul rand, ei sunt in sala sa ne ajute daca avem nevoie, nu doar sa se asigure ca nu copiaza nimeni. Multi studenti au intrebari de genul: 'Nu inteleg aceasta cerinta, puteti sa lamuriti?' sau 'Puteti sa clarificati acest aspect?'. Sigur, nu poti sa intrebi cum se rezolva subiectul, dar poti sa spui ca nu intelegi un enunt.

De exemplu, s-a intamplat sa gasim formulari destul de vagi, asa ca am intrebat si mi s-a spus: 'E foarte bine ca ai intrebat, sa le spunem si celorlalti'", a mai povestit el.

Mandrie vs. rusine

Dupa patru ani petrecuti la Londra, pentru Cosmin a copia este o mare rusine.

"Spre deosebire de Romania, unde ii aud pe unii laudandu-se 'A fost foarte bine la examen, am reusit sa copiez, sigur iau nota mare!', acolo nu e de conceput asa ceva. De exemplu, in anul doi a sunat alarma de incendiu in timpul examenului si supraveghetorii nu prea stiau ce sa faca, pentru ca era evident ca trebuia evacuata cladirea.

Asa ca ne-au zis sa iesim afara si sa ne luam lucrarea cu noi. Nu am inteles de ce. Toata lumea din cladire a iesit afara, asa ca puteai sa vorbesti cu oricine orice, sa intrebi orice. Si totusi eu si prietenii mei n-am facut asta. Am discutat cu totul alte subiecte. Am fost foarte mandru de noi", ne-a mai povestit el.

Dupa ce si-a luat diploma de master, Cosmin a decis sa faca si doctoratul, proiectul ales imbinand logica, inteligenta artificiala si filosofia. Desi abia a inceput, are foarte mult de lucru si stie ca il asteapta patru ani foarte grei, dar si cu satisfactii pe masura.

Intrebat, in contextul scandalului generat de plagiatul premierului Ponta, ce parere are despre cineva care plagiaza in lucrarea de doctorat si daca e posibil sa fie un accident, o simpla scapare, Cosmin a ras: "Cum sa fie o scapare, cand copiezi? E o chestie voluntara, faci ceva in mod activ".

"Sigur, pot aparea probleme cu citarea, adica cel mult nu reformulezi suficient ce a spus persoana respectiva, dar e obligatoriu sa ii mentionezi numele. Si in niciun caz - cum am auzit ca s-a intamplat cu anumite lucrari, cand s-a copiat mai mult de un paragraf, s-au copiat zeci de pagini - acolo nu mai e vorba de o simpla greseala.

Se poate intampla sa folosesti intr-un paragraf ideea cuiva, dar sa reformulezi prost. Dar oricum trebuie sa spui ca a fost ideea lui. E foarte important sa faci asta", a completat el.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#plagiat Marea Britanie, #plagiat Romania, #plagiat Imperial College London , #universitati
Comentarii