Topul tarilor cu cea mai educata populatie - marea surpriza de pe primul loc

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 23:09
22613 citiri
Topul tarilor cu cea mai educata populatie - marea surpriza de pe primul loc

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a stabilit care sunt tarile cu cei mai educati cetateni din intreaga lume. Daca tari precum Canada, SUA, Israel sau Japonia se regasesc pe lista, marea surpriza este chiar primul loc - Rusia.

Mai mult de jumatate dintre adultii rusi aveau cel putin o diploma de institutie universitara sau postliceala, in anul 2012, echivalentul diplomei de licenta, mai mult decat in orice alta tara, potrivit 24/7 Wall Street.

La polul opus, mai putin de 4 la suta dintre chinezi se puteau lauda cu o asemenea performanta, in anul 2012, mai putin decat in orice alta tara.

Topul surprinzator al celor mai bune sisteme de educatie: Tari din Asia pe primele locuri

Cetatenii cei mai educati tind sa fie in tari unde cheltuielile pentru studiile superioare sunt cele mai ridicate. Cea mai mare suma din lume, de departe, se aloca in Statele Unite - peste 26.000 de dolari pentru fiecare student.

In schimb, in doua tari prezente in top 10, Rusia si Coreea de Sud, se cheltuie mai putin de 10.000 de dolari pe studiile superioare pentru fiecare student, la nivelul din anul 2011, insa aceste tari au printre cele mai educate populatii.

Astfel, liderul acestei liste, Rusia, se lauda cu 53,5 la suta din populatia adulta cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, avand educatie postliceala sau universitara, insa cu mai putin de 7.500 de dolari alocati fiecarui student, cel mai scazut nivel dintre primele 10 tari.

Pe locul doi se afla Canada, tara in care 52,6 la suta din populatia adulta se lauda cu studii superioare, cheltuielile pentru fiecare student fiind insa de peste 23.000 de dolari, al doilea loc dupa SUA.

Topul celor mai educate tari din lume

Rusia si Canada sunt singurele tari care depasesc pragul de 50 la suta, pe locul trei aflandu-se Japonia, cu 46,6 la suta din populatia tarii avand studii dincolo de liceu. Israel se afla, pe locul patru, la foarte mica distanta de Japonia. Statele Unite, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Irlanda sunt celelalte tari din acest top 10.

Fata de un top similar, din urma cu doi ani, se observa ca, cu o singura exceptie - Rusia -, tarile sunt aceleasi, iar ordinea, in mare, se pastreaza. Spre deosebire de septembrie 2012, insa, Finlanda a iesit din acest top.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#top tari educate, #cele mai educate tari, #top tari studii superioare, #top studii postliceale , #universitati