Un profesor roman din Danemarca compara schimbarile Guvernului din Cercetare cu Star Trek: We are the Borg. Resistance is futile!

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 14:35
7496 citiri
Un profesor roman din Danemarca compara schimbarile Guvernului din Cercetare cu Star Trek: We are the Borg. Resistance is futile!
Foto: captura YouTube/Absolut TV

Ministerul Cercetarii, condus de Serban Valeca (foto), a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. Oricat ne-am zbate, tavalugul PSD trece peste noi, comenteaza prof.univ. Horia Cornean.

"Sentimentul meu e bine descris de celebra fraza din Star Trek: 'We are the Borg. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile'.

Se pare ca orice-am face, oricat ne-am zbate, tavalugul trece peste noi si ne pune iar jos la locul pe care-l meritam. De ce-a trebuit schimbat din CNECSDTI colegul Eugen Stamate de la DTU? Sau Cristian Dogaru din CNCS? Indrazneste cineva sa sustina ca inlocuitorii lor sunt mai competenti profesional? Evident, intrebari retorice. Asta am votat, asta avem", a comentat pentru Ziare.com Horia Cornean, profesor de matematica la Universitatea Aalborg din Danemarca.

Decizia Ministerului Cercetarii a starnit vii reactii negative. In plus, peste 1.000 de cercetatori au semnat petitia online "NU reorganizarii organismelor consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii".

Edu Cer: PSD intoarce Cercetarea romaneasca in anii '90

Acuze foarte dure la adresa ministrului social-democrat al Cercetarii, Serban Valeca, vin si din interiorul tarii.

"Dupa educatie, aproape distrusa de catre Ecaterina Andronescu si aghiotantii sai, a venit randul cercetarii romanesti sa aiba aceeasi soarta. Actualul ministru al Cercetarii, Serban Valeca, a decapitat principalele institutii de conducere si control din Cercetare, precum odinioara alt politruc PSD-ist, Liviu Pop.

Din Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), au fost dati afara toti cei patru cercetatori romani veniti din universitati din strainatate. Ei au fost inlocuiti cu un sindicalist, seful unui patronat-fantoma, un consilier local PSD", se arata intr-un comunicat al asociatiei profesionale Edu Cer.

De asemenea, este semnalat faptul ca in consiliile consultative specialistii straini au fost inlocuiti persoane controversate, urmarite penal sau cu sindicalisti.

"In fata acestei tentative de revenire la practicile anilor 90, asociatia Edu Cer isi exprima dezgustul pentru drumul pe care merge Cercetarea romaneasca, condusa de politruci proveniti din clientela politica a PSD si ALDE", se arata in comunicatul Edu Cer.

PACT: SOS cercetarea romaneasca! Elita academica din diaspora, victima politizarii PSD

In acelasi timp, Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT) solicita explicatii publice Ministerului Cercetarii cu privire la schimbarile facute.

"Au fost dati afara toti cercetatorii romani din universitati straine si din marile universitati romanesti. In locul acestora au fost numite persoane cu realizari academice discutabile sau cu probleme penale, care au insa calitatea de a fi membri sau apropiati ai PSD. Cercetarea romaneasca devine astfel ultima victima a politizarii excesive in dauna meritocratiei, promovata de PSD de la castigarea alegerilor", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii PACT, platforma politica fondata de tineri absolventi romani ai unor universitati prestigioase din strainatate, semnaleaza faptul ca "au fost dati afara" cercetatorii:

  • Ghiaus Cristian-Mugurel - Institut National des Sciences Appliquees de Lyon (INSA Lyon)
  • Manea Vlad Constantin - Centro de Geociencias, Universidad Nacional Autonoma de Mexico
  • Popescu Ioana-Ileana - UNESCO-IHE Institute for Water Education, Olanda
  • Stamate Eugen - Technical University of Denmark
  • Ovidiu Cristian Andronesi (Harvard Medical School, Boston)
  • Cristian Dogaru (University Campus Suffolk)
  • Michael Metzeltin (Universitatea Viena).

"In locul acestora au fost numite persoane precum Irinel Popescu, urmarit penal de DNA, Cristian Doicin, consilier PSD la Primaria Bucuresti sau Andrei Vranceanu, lider sindical", se arata in comunicatul citat.

PACT solicita Ministerului Cercetarii sa vina cu explicatii publice pentru decizia luata.

"In opinia noastra, Romania are enorm de castigat de pe urma celor care o reprezinta cu cinste in marile centre universitare ale lumii, atat prin preluarea unor bune practici care pot readuce cercetarea romaneasca la standardele internationale, cat si din punct de vedere al imaginii, acestia fiind veritabili ambasadori ai tarii noastre.

Eliminarea cercetarilor romani din strainatate din aceste institutii este o pierdere uriasa pentru educatia din Romania si un semnal de ruptura pentru diaspora romaneasca", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#schimbare consilii cercetare Serban Valeca , #universitati