Universitatea Bucuresti: Retragem titlurile de doctor plagiatorilor, imediat ce legea permite

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 10:30
3916 citiri
Universitatea Bucuresti: Retragem titlurile de doctor plagiatorilor, imediat ce legea permite
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii Universitatii Bucuresti sunt hotarati sa retraga titlul de doctor tuturor celor care au plagiat in teza de doctorat, imediat ce noul cadru legal, anuntat de ministrul Adrian Curaj, va permite acest lucru.

"De indata ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor in cazurile tezelor fraudate. In momentul de fata avem o analiza oficiala a Comisiei de Etica in cazul tezei de doctorat ('Curtea Penala Internationala') a lui Victor Ponta. In cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiza oficiala, doar o analiza realizata in nume personal a presedintelui Comisiei de Etica, Marian Popescu.

Cand vom sti ce ne va permite legea, vom realiza si o analiza oficiala. Practic, cand va exista acest act normativ care ne va permite sa facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor in cazurile dovedite de plagiat, insa mai intai sa vedem cum arata aceste reguli", a declarat prof. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, pentru Adevarul.

Declaratia a fost facuta dupa ce ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca din 2016 universitatile ar putea avea posibilitatea sa retraga titlurile de doctor acordate, responsabilitate care pana acum revenea Ministrului Educatiei.

In plus, intreaga procedura va fi monitorizata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Pana in acest moment, Universitatea Bucuresti a decis oficial ca Victor Ponta a plagiat teza de doctorat. De asemenea, teza lui Gabriel Oprea a fost analizata in nume personal de presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, profesorul Marian Popescu, iar acesta a decis ca este vorba tot despre un plagiat, insa Universitatea nu a apucat sa dea un verdict oficial. Intr-o situatie similara se afla si Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Marian Stas, expert in probleme de Educatie, spune ca este corect ca universitatile sa isi asume atat responsabilitatea acordarii diplomelor de doctor, cat si retragerea lor.

"Universitatea Harvard nu cere nimanui dreptul sa acorde diplome. Desigur, universitatile romanesti nu beneficiaza de prestigiul unei universitati precum Harvard, dar pana nu descentralizezi si nu dai drumul la un proces corect si sanatos, niciodata sistemul nu va invata sa functioneze eficient. Factorul de incredere este foarte important aici si cred ca universitatile vor avea o marja foarte ingusta pentru a se mai produce cazuri de frauda, deci este foarte posibil ca de acum incolo, toti actorii implicati sa se comporte foarte corect si transparent", a declarat Marian Stas.

Din componenta grupului de lucru care va realiza noua lege a doctoratelor fac parte reprezentantii celor mai importante universitati de stat si un reprezentant al Academiei Romane, iar prima reuniune a avut loc deja vinerea trecuta.

Ministerul Educatiei face primul pas anti-plagiat: Cine se ocupa de legile privind doctoratele

Ultimul scandal de plagiat l-a avut in centrul sau pe ministrul de Interne, Petre Toba. La scurt timp dupa ce in presa au aparut dovezi zdrobitoare care arata ca acesta ar fi plagiat, ministrul Adrian Curaj a anuntat retragerea atributiilor CNE in asemenea situatii si refacerea cadrului legal.

Aberatia zilei: Tu stii cine e Apud? El nu stie

Toba: Resping cu tarie acuzatiile de plagiat. Au fost spuse multe neadevaruri si calomnii

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Universitatea Bucuresti retragere titlu plagiat , #universitati