Universitatea din Bucuresti se alatura demersului UBB si contesta modul in care Ministerul Educatiei clasifica universitatile

Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:05
6295 citiri
Universitatea din Bucuresti se alatura demersului UBB si contesta modul in care Ministerul Educatiei clasifica universitatile
Foto: Facebook/ Universitatea din Bucuresti

Universitatea din Bucuresti, in calitate de membru al Consortiului Universitaria, structura ce reuneste cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania, se alatura declaratiei publice lansate de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educatiei Nationale de Metodologie de clasificare si ierarhizare a universitatilor.

"Consideram ca arhitectura pe care se bazeaza constructia metodologiei in forma propusa de MEN este fundamentata pe o viziune birocratica, administrativa, care nu corespunde exigentelor ce se impun unui clasament international. De altfel, politica asumata a ministerului de a implica ARACIS in acest demers este o cauza directa a acestei situatii de inadecvare pe care o semnalam o data in plus.

In mod deliberat, este alocata in metodologia propusa de MEN o pondere foarte mica a indicatorilor legati de competitivitate-excelenta, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internationale de referinta in domeniu, care rezerva acestor factori rolul major. Ca o consecinta directa, predomina setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobandesc o importanta covarsitoare, ceea ce conduce catre o relativizare, daca nu chiar o inversare a diferentelor reale de competitivitate dintre universitatile romanesti", se arata intr-un comunicat al UB.

Ce spun expertii Bancii Mondiale

Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu uzantele internationale, este imperios necesara si binevenita implicarea expertilor internationali in domeniu.

"Totusi, expertii desemnati de Banca Mondiala, institutie recunoscuta pentru finantarea proiectelor educationale viabile, s-au raliat mai degraba unor interese de ordin politic, in detrimentul obiectivelor asumate. Acest demers de realizare a metodologiei de clasificare nu ar trebui viciat in niciun fel de astfel de ingerinte si nu ar trebui, pe de alta parte, nici sa se transforme intr-un experiment al expertilor internationali.

Universitatea din Bucuresti, reluand recomandarile expuse in Rezolutia Consortiului Universitaria, reunit in luna iunie a acestui an, solicita Guvernului sa nu permita denaturarea, de catre Ministerul Educatiei, a realitatii academice prin clasamente influentate politic si isi reafirma, o data in plus, disponibilitatea de a contribui prin toate resursele sale la constructia unui cadru de clasificare a universitatilor in acord cu bunele practici internationale", mentioneaza comunicatul Universitatii Bucuresti.

UBB: Metodologia este complet gresita

Pe 18 iulie, Universitatea Babes-Bolyai a contestat metodologia de clasificare si ierarhizare a universitatilor romanesti, propusa de Ministerul Educatiei Nationale.

UBB a apreciat ca metodologia propusa de minister pentru realizarea acestui clasament este "complet gresita" si ca, daca a fost creata cu rea-intentie, atunci demersul vizeaza siguranta nationala.

"Ministrul actual al Educatiei tine cu orice pret sa finalizeze clasificarea universitatilor (incluzand ierarhizarea domeniilor de studii) . Dansul si-a exprimat deja public viziunea si asteptarile de la un astfel de demers in momentul in care a afirmat ca Universitatea din Bucuresti nu merita gradul de incredere ridicat si ca Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitiva, asa cum se crede. In acest proces si-a luat ca partener principal ARACIS si a gasit un grup de experti internationali care sa-i implementeze viziunile politice. Din pacate, metodologia propusa este una complet gresita. Daca a rezultat din nestiinta, este ingrijorator, dar lucrurile inca pot fi corectate. Daca a rezultat insa din rea-intentie, atunci acest demers este unul care vizeaza siguranta nationala", se preciza intr-un comunicat al UBB.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Universitatea Bucuresti Babes Bolyai, #Universitatea Bucuresti Ministerul Educatiei , #universitati